iltasyazilim
FD Üye
http:img501**************img5016231logo2uy5
Giresun halkının beslenmesinde balık, mısır ve kara lahana ana ögeleri oluşturur Yörede pezikdenen pazı, merecenadı verilen bir tür diken ucu ve ısırganotu da özgün yiyecekler arasında bulunur Fındık, kiraz, karayemiş gibi meyvaların tüketimi yaygın olmasına rağmen, etin beslenmedeki yeri çok sınırlıdır Fasulye turşusu, fasulye çorbası, ilkbaharda kırlarda yetişen ve ısırgana benzeyen mendek otundan yapılan mendek çorbası, pancar çorbası, hamsi diblesi, kazayak diblesi, üzüm pekmezi ve mısır unundan yapılan samaksa, hamsi böreği, kuru kabak ve pirinçten yapılan kabak dilberi, kazayak sirkelisi, mısır dolması, ısırgan püresi, özel günlerde mısır unundan yapılan poğaça, mısır unu ve kestaneyle yapılan lamesli pide ve kak, ilin özgün yemeklerindendir Karayemiş ya da kiraz hoşafı da sofralarda bol bol yerini alır
Giresunda hemen her sebze kurutularak ya da tuzlanarak kış mevsimi için saklanır Fasulye, kara ve beyaz lahana turşu ve salamuraları, kışın mıhlamaolarak adlandırılan bir tür kavurma biçiminde yenir ya da kışlık sebzelerle birlikte türlü olarak pişirilir Bazı balıklar da tuzlanarak kıştan yaza saklanır Giresun mutfağında tuzlanarak saklama işlemi o kadar ileri götürülmüştür ki, tuzlanan yiyecekler arasında kiraz ve yağsız peynir de yer alır
Giresun halkının beslenmesinde balık, mısır ve kara lahana ana ögeleri oluşturur Yörede pezikdenen pazı, merecenadı verilen bir tür diken ucu ve ısırganotu da özgün yiyecekler arasında bulunur Fındık, kiraz, karayemiş gibi meyvaların tüketimi yaygın olmasına rağmen, etin beslenmedeki yeri çok sınırlıdır Fasulye turşusu, fasulye çorbası, ilkbaharda kırlarda yetişen ve ısırgana benzeyen mendek otundan yapılan mendek çorbası, pancar çorbası, hamsi diblesi, kazayak diblesi, üzüm pekmezi ve mısır unundan yapılan samaksa, hamsi böreği, kuru kabak ve pirinçten yapılan kabak dilberi, kazayak sirkelisi, mısır dolması, ısırgan püresi, özel günlerde mısır unundan yapılan poğaça, mısır unu ve kestaneyle yapılan lamesli pide ve kak, ilin özgün yemeklerindendir Karayemiş ya da kiraz hoşafı da sofralarda bol bol yerini alır
Giresunda hemen her sebze kurutularak ya da tuzlanarak kış mevsimi için saklanır Fasulye, kara ve beyaz lahana turşu ve salamuraları, kışın mıhlamaolarak adlandırılan bir tür kavurma biçiminde yenir ya da kışlık sebzelerle birlikte türlü olarak pişirilir Bazı balıklar da tuzlanarak kıştan yaza saklanır Giresun mutfağında tuzlanarak saklama işlemi o kadar ileri götürülmüştür ki, tuzlanan yiyecekler arasında kiraz ve yağsız peynir de yer alır