iltasyazilim
FD Üye
Üzüm Şekeri nedir?
Monosakkaritler denilen kolay şekerlerin en yaygını Kapalı formülü C6H12O6 olup, karbonhidratların monosakkaritler sınıfından bir aldoheksozdurglikoz
Glikoz Özellikleri
Üzüm Şekeri beyazrenksiz toz ya da kristal şeklinde olup, mol ağırlığı 180 gramdır Kokusuz, suda çözünen, oldukça tatlı bir maddedir Spesifik gravitesi, 1,54 ve erime noktası 146°C ’dir Nişasta ve glikojen (hayvan nişastası) glikozun polimerleşmiş halidir Dekstroz, insan ve hayvan vücudu için vazgeçilmez bir maddedir Enerji, canlılık ve bir takım kimyevi maddelerin sentezi, glikozun parçalanmasıyla olur
Glikoz Bulunuşu
Üzümde ve adeta tüm meyvelerde bulunur Balda özgürlük haldedir Kanda ve şeker hastalarının idrarlarında da glikoz çıkar
Glikoz Yapısı
Dekstroz iki şekilde bulunabilir Bunlardan biri düz, zincir şeklinde bir yapıdadır Diğer şekli ise halkalı bir yapı gösterir Halkalı yapıya sahip glikozda bir ve beş numaralı karbon atomları, aralarındaki oksijen atomuyla halkayı tamamlarlar Bu durumda bir numaralı karbon asimetrik olur
Glikoz Elde edilişi
Glikoz ticari olarak darı nişastasının hidroklorik asit ile hidrolizinden elde edilir
Üzüm Şekeri Bileşikleri
Birinci karbondaki benzeri asetal teşekkülü ile karbonil grubunda serbest kalmış hidroksil grubu, öteki bileşiğin hidroksil grubu ile reaksiyona girer ve iki bileşik (COC) eterik bağlantısı ile birbirine bağlanırken su çıkar Bu bileşiklere glikozit adı verilir Eğer bu olay iki dekstroz veya üzüm şekeri ile bir şeker molekülü aralarında oluyorsa meydana gelen bileşiğe disakkarit denir Eğer benzer şekilde edinmek kaydıyla bu durum üç şeker aralarında oluyorsa elde edilen bir trisakkarittir Bu olay tane şeker molekülü arasında olursa polisakkaritler (nişasta, selüloz ve glikojen gibi) meydana gelir Mesela:
Üzüm Şekeri+fruktoz › Sakkaroz (kamış ya da pancar şekeri) Glikoz+galaktoz › laktoz n tane glikoz › nişasta, selüloz vs
Glikozun altıncı karbonundaki hidroksil grubunun oksitlenmesi ile glukuronik asit elde edilir Bu asidin vücuddaki rolü, alkol veya fenol hidroksil grubu içeren zehirli bileşikleri zararsız asetaller haline getirmektir Bu asetaller suda çözündükleri için idrarla dışarı atılırlar Glukuronik asidden vücutta heparin maddesi meydana kazanç oysa bu, kanın pıhtılaşmasını önler Glukuronik asidin polimerleşmesi ile meyvelerde pektin maddesi husule gelir *
Monosakkaritler denilen kolay şekerlerin en yaygını Kapalı formülü C6H12O6 olup, karbonhidratların monosakkaritler sınıfından bir aldoheksozdurglikoz
Glikoz Özellikleri
Üzüm Şekeri beyazrenksiz toz ya da kristal şeklinde olup, mol ağırlığı 180 gramdır Kokusuz, suda çözünen, oldukça tatlı bir maddedir Spesifik gravitesi, 1,54 ve erime noktası 146°C ’dir Nişasta ve glikojen (hayvan nişastası) glikozun polimerleşmiş halidir Dekstroz, insan ve hayvan vücudu için vazgeçilmez bir maddedir Enerji, canlılık ve bir takım kimyevi maddelerin sentezi, glikozun parçalanmasıyla olur
Glikoz Bulunuşu
Üzümde ve adeta tüm meyvelerde bulunur Balda özgürlük haldedir Kanda ve şeker hastalarının idrarlarında da glikoz çıkar
Glikoz Yapısı
Dekstroz iki şekilde bulunabilir Bunlardan biri düz, zincir şeklinde bir yapıdadır Diğer şekli ise halkalı bir yapı gösterir Halkalı yapıya sahip glikozda bir ve beş numaralı karbon atomları, aralarındaki oksijen atomuyla halkayı tamamlarlar Bu durumda bir numaralı karbon asimetrik olur
Glikoz Elde edilişi
Glikoz ticari olarak darı nişastasının hidroklorik asit ile hidrolizinden elde edilir
Üzüm Şekeri Bileşikleri
Birinci karbondaki benzeri asetal teşekkülü ile karbonil grubunda serbest kalmış hidroksil grubu, öteki bileşiğin hidroksil grubu ile reaksiyona girer ve iki bileşik (COC) eterik bağlantısı ile birbirine bağlanırken su çıkar Bu bileşiklere glikozit adı verilir Eğer bu olay iki dekstroz veya üzüm şekeri ile bir şeker molekülü aralarında oluyorsa meydana gelen bileşiğe disakkarit denir Eğer benzer şekilde edinmek kaydıyla bu durum üç şeker aralarında oluyorsa elde edilen bir trisakkarittir Bu olay tane şeker molekülü arasında olursa polisakkaritler (nişasta, selüloz ve glikojen gibi) meydana gelir Mesela:
Üzüm Şekeri+fruktoz › Sakkaroz (kamış ya da pancar şekeri) Glikoz+galaktoz › laktoz n tane glikoz › nişasta, selüloz vs
Glikozun altıncı karbonundaki hidroksil grubunun oksitlenmesi ile glukuronik asit elde edilir Bu asidin vücuddaki rolü, alkol veya fenol hidroksil grubu içeren zehirli bileşikleri zararsız asetaller haline getirmektir Bu asetaller suda çözündükleri için idrarla dışarı atılırlar Glukuronik asidden vücutta heparin maddesi meydana kazanç oysa bu, kanın pıhtılaşmasını önler Glukuronik asidin polimerleşmesi ile meyvelerde pektin maddesi husule gelir *