Meyan kokunde bulunan bu şeker, tatlandırıcı olup eski zamanlardan beri bilinmektedir
Glisirizinin, meyankokuyle tatlandırılmış maddeler verilen, verem ve alkolden kurtulma tedavisi goren hastalarda ceşitli yan etkileri gorulmuştur Bu yan etkiler: Yuksek tansiyon, bacaklarda odem, sık idrara cıkma (poliuri) ve elektrokardiyogram değişiklikleridir Glisirizinin en onemli biyolojik etkisi potasyumun idrarla atımını onemli olcude artırarak kan potasyum duzeyini duşurmesidir Şekerim, alınması uygun olan en yuksek gunluk miktarı (guvenlik sınırı) olan 200 mg, glisirizin iceren maddeler alındığında kolaylıkla aşılabilir Bu nedenle sakkaroza secenek oluşturan tatlandırıcılar arasından glisirizin secilirken son derece dikkatli olunmalıdır Gene de glisirizinin kanser yapıcı etkisi olmadığı gosterilmiştir
Glisirizinin, meyankokuyle tatlandırılmış maddeler verilen, verem ve alkolden kurtulma tedavisi goren hastalarda ceşitli yan etkileri gorulmuştur Bu yan etkiler: Yuksek tansiyon, bacaklarda odem, sık idrara cıkma (poliuri) ve elektrokardiyogram değişiklikleridir Glisirizinin en onemli biyolojik etkisi potasyumun idrarla atımını onemli olcude artırarak kan potasyum duzeyini duşurmesidir Şekerim, alınması uygun olan en yuksek gunluk miktarı (guvenlik sınırı) olan 200 mg, glisirizin iceren maddeler alındığında kolaylıkla aşılabilir Bu nedenle sakkaroza secenek oluşturan tatlandırıcılar arasından glisirizin secilirken son derece dikkatli olunmalıdır Gene de glisirizinin kanser yapıcı etkisi olmadığı gosterilmiştir