Göbek bölgesinin yağlanması; erkeklerde 30’lu yaşlardan sonra testesteronun ve fizikî aktivitenin azalması, bayanlarda ise 40’lı yaşlardan sonra menopoz ile östrojenin azalması ve tekrar fizikî aktivite azlığı nedeniyle artış gösteriyor.
Bel etrafındaki yağlanmaya neden olan besinler nelerdir?
- Bilhassa glisemik indeksi yüksek ve yağlı besinler bedende yağ olarak depolanıyor ve göbek bölgesindeki yağlanmayı arttırıyor.
- Ayrıyeten hamur işleri, trans yağlar, ambalajlı besinler, gazlı ve alkollü içecekler, kolay şekerler içeriği yüksek besinler göbek bölgesindeki yağlanmayı arttırıyır.
- Yapılan bilimsel çalışmalarda rafine şeker ve fruktozun göbek bölgesinde yağ olarak depolandığı belirtiliyor.
Bel etrafındaki yağlanmayı engellemeye yardımcı besinler
- Yoğurt: Yoğurt içeriğindeki protein ve kalsiyum sayesinde tok tutucu bir özelliğe sahip. Ayrıyeten yoğurdun yağsız olarak tercih edilebilmesi de kalori pahasının azalmasını sağlar. Kişinin diyetine yoğurdun eklenmesi, göbek bölgesindeki yağ ölçüsünün azalmasına yardımcı olacaktır.
- Yumurta: Sabah kahvaltısında yumurta tercih edilmesinin büyük kıymeti vardır. Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli proteini içerir ve uzun müddet tok fiyat. Bu sayede kişinin gün içerisinde gereksiz kalori alımına mani olur ve kan şekerinin daha uzun müddet sabit kalmasını sağlar.
- Yeşil çay: Bilhassa nizamlı idman ile birlikte yeşil çayın kilo kaybında yardımcı olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Yeşil çayın içeriğinde bulunan kateşinler, kalori kaybını ve bel etrafındaki yağ yakımını arttırmaktadır.
- Kinoa: Son yıllarda sık tercih edilen bir besindir. Lif açısından zengindir bu sebeple dışkılamaya yardımcı olur. Tıpkı vakitte kabızlık sorunu yaşayanlara yardımcı olur. Bitkisel protein içeriği yüksektir. Kinoa, demir, selenyum, çinko ve antioksidan olan E vitamini tarafından de zengindir. Bu sayede göbek bölgesinde oluşan şişkinlikler kâfi lif alımına bağlı son bulacaktır.
- Biber: Yüksek ölçüde C vitamini içerir. Yağ yakımına yardımcı olan güzel bir antioksidan kaynağıdır. Demir içeren besinlerle birlikte tüketildiğinde demirin emilimini arttırır.