Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Göçebe Kadınlar

Göçebe Kadınlar
0
70

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Göçebe Kadınlar Tarlada doğuranlar Idareli ve siyasal nedenler yüzünden göçebe bir yaşam devam etmek zorunda kalan mevsimlik işçiler bin bir sorunla karşısında karşıya kalırken bayan işçiler keza kadınolmanın zorluğuyla uğraş ediyor Tarlalarda anne sağlığını korkutma eden şartlarda gebelik dönemlerini ırgat olarak geçiren kadınlar, çalıştıkları yerler hastanelere uzaktan olduğu için hastaneye de gidemiyor Göçebe bir yaşam sürdürmek zorunda kalan mevsimlik işçiler, Adananın Tuzla beldesinde açtıkları çadırlarda hayat mücadelesi veriyor Yılın 9 ayını evlerinden uzakta dinmek zorunda kalan bayan işçiler, dinç bir çocuk doğum yapmak için zorunlu şartlarda yaşamaları gereken hamilelik dönemlerini de tarlada çalışarak geçiriyor Sıcaklığın 40 derecenin üstüne çıktığı bu günlerde tüm gün tarlada güneşin aşağıda amaçlamak zorunda kalan kadınlar bununla birlikte ev işlerini de kendileri yapıyor Analık görevlerini yapamayan kadınlara anne rolü yüklenen ufak yaştaki kız çocukları ev işlerinde tezgâhtar oluyor Düşük yapma riski var Hayatlarının en zorlu dönemlerini tarlalarda geçiren kadınlardan biri, bir yıllık evli olan Armağan Turan (19) Görücü usulüyle Tarsustan Nusaybine gelin giden Turan, 35 aylık hamile ve tarlada çalışıyor Her lahza düşük yapma durumu olan Turan, Sancılarım fazla ama bu sancıyı sürüklemek zorundayım Diğer çarem değil bununla birlikte konut işlerini de yapıyoruzdiyor Toplanan kavun ve karpuzları kasalara dizdiğini açıklayan Turan, Doktora gidemiyorum Çalıştığımız yerler böylece uzaktan ki hastanelere veya sağlık ocaklarına gitme şansımız olmuyor Karnı burnunda çoğu bayan var Günlerimiz yaklaştığında dinleniyoruz Başlıca doğumlar buralarda oluyordiye özetliyor tarlalarda çocuk sahibi olmayı Aynı çileyi çeken kadınlardan biri de Mardinin Nusaybin ilçesinden tarlalarda ırgat olarak çalışmak için gelen Fatma Erdal (35) Yılın 9 ayını il il gezerek tarlalarda çalıştıklarını ifade eden 4 çocuk annesi olan Erdal, 5 ay Adana, bir ay Trabzon, 2 ay İzmir ve daha çoğu il gezmek zorunda kalıyoruz Fındık, pamuk, kavun, karpuz ve daha birçok ekim yapıyoruz yaşam koşulları bizi sürüklüyor Bizim tercihimiz yokdiyor Anneliği yaşamamanın ezikliği Kesintisiz çalıştığını belirten Erdal, içinde oldukları durumu şöyle özetliyor: 35 yaşıma geldim Rezillikten başka bir şey görmedim Öyle kötü koşullarda yaşıyoruz ki 4 çocuk annesiyim, lakin analık yapamamanın ezikliğini yaşıyorum Tüm kadınlar da bunu yaşıyor Çocuklarımızla ilgilenemiyoruz Sevemiyoruz bile 12 yaşında, annelik yükü omuzlarında Tarlalarda yaşamın güç koşullarına anneler dek çocukları da sabretmek zorunda kalıyor Geçirdiği trafik kazası sebebiyle 3 ameliyat geçiren Leyla Akman, 12 yaşında olmasına karşın bir annenin yaptığı tüm işleri tarlada yapıyor Tarlada öteki işçiler gibi çalışamadığı için annesi ve kardeşlerinin çamaşırlarını ve bulaşıklarını yıkayan ve yemek pişiren Akman, babası cezaevinde olduğu için annesiyle beraber düşmüş yollara Oyuncaklarla oynayacağı dönemde niyetlenmek zorunda kalan Akman, annesiyle amaçlamak nedeniyle, il il dolaştığı için hiç okula gidememiş Okula gidememenin sıkıntısını yaşadığını söyleyen Akman, Mektep okusaydım hekim olurdumdiye özlemini dile getiriyor Kaynak : EKolayNet  

858,497Konular
981,907Mesajlar
29,934Kullanıcılar
Üst Alt