Google geliştiricileri, 2029 yılına kadar ticari seviyede bir kuantum bilgisayar oluşturmak istiyor. Google CEO’su Sundar Pichai, Google I/O 2021 aktifliği sırasında şirketin bu planını duyurdu. Bir blog gönderisinde de Kuantum Yapay Zeka Baş Mühendisi Erik Lucero ise şirketin on yıl içinde kullanışlı, yanlışları düzeltilmiş bir kuantum bilgisayar amacını paylaştı.
Yöneticiler ayrıyeten, Google’ın kuantum yapay zekaya adanmış California’daki yeni yerleşkesini de ortaya çıkardılar. Yerleşke, Google’ın birinci kuantum data merkezine, donanım araştırma laboratuvarlarına ve şirketin kendi kuantum işlemci çip üretim tesislerine mesken sahipliği yapıyor.
Kuantum hesaplamanın temel yararları, araştırmacıların karmaşık hesaplamaları inanılmaz derecede süratli çalıştırmalarına imkan tanıyan süreç gücü, ölçek ve doğruluk açısından geliyor. Uzmanlar, kuantum bilişimin sıhhat hizmetleri, iktisat, şifreleme, yapay zeka, sürdürülebilirlik ve güç dahil olmak üzere bir dizi kesimde atılımlara yardımcı olacağını iddia ediyor.
Lucero, “Gelecekteki 10 yıla baktığımızda, iklim değişikliğinden bir sonraki pandeminin üstesinden gelmeye kadar en büyük global zorlukların birden fazla yeni bir çeşit bilgi süreç gerektiriyor. Daha güzel piller üretmek yahut global karbon emisyonlarının yüzde 2’sini oluşturmadan dünyayı beslemek için gübre oluşturmak yahut daha maksatlı ilaçlar oluşturmak için molekülleri daha âlâ anlamamız ve tasarlamamız gerekiyor. Bu, doğayı yanlışsız bir formda simüle etmek manasına geliyor. Lakin molekülleri klasik bilgisayarları kullanarak çok âlâ bir halde simüle edemezsiniz.” sözlerini kullanıyor.
Öteki taraftan Google Cloud ve Seagate, data merkezlerinde kullanılan sabit diskler bozulduğunda arıza tespiti yapabilen teknoloji geliştirdi.