Ferdî haberlerinizin güvenliği konusunda kaygılı misiniz? Görülen o ki internetteysek, gerçek yerküredeki kadar büyük tasalarımız yok. Birden fazla insan daha dün akşam ne yediğini bile unuturken, internet unutmuyor.
Google, internetin hafızasının değerli bir kısmını oluşturuyor. Ferdî haberlerimiz, fiyatsız kullandığımız hizmetler karşılığında Google’ın elinde birikiyor. Firma da bu malumatları ilgi sahalarımıza nazaran reklamlar sunmak için kullanılıyor. Gerçekten hiç tanımadığımız bir insanın hakkımızda çok şey bilmesi kadar tuhaf bir durum içindeyiz. Daha da berbatı, beşerler bu duruma giderek alışıyorlar.
Evet Google’a verdiğimiz şahsî haberlerimize ulaşabilir ya da onları denetim edebilir miyiz? Yasal zorunluluklara teşekkürlerimizi sunarak “Evet” diyoruz. Google ona sunduğumuz çabucak her olgumuzu denetim etmemize imkan sunuyor. Yalnız ufak ayarlar yapmamızı kural koşuyor. Bu ayarları da son kullanıcıların ulaşamayacağı alanlarda saklıyor.
1. Adım: Google’da depolanmış haberlerinizi toplu olarak indirin

Google, hesabınızı kullandığınız her hizmetinden elde ettiği dataları toplu olarak indirmenize imkan tanıyor. Google Drive, Microsoft OneDrive, Dropbox üzere bulut seçeneklerinin yanı sıra, datalarınızı direkt hard diskinize kaydetmenizi sağlayacak ilişki talebinde de bulunabiliyorsunuz.
[*]Buraya tıklayarak Google done talep etme sahifesine gidin, [*]Önünüze çıkan listeden, datalarınızı indirmek istediğiniz pratik ya da hizmetleri seçin, [*]Sonraki Adım’a tıklayarak arşiv biçmizini seçin, [*]Teslim prosedürü kısmında dataları nereye indirmek istediğiniz sorusuna karşılık verin (E-posta yoluyla ilişki talep etmenizi öneririz), [*]Evrak tipi olarak .ZIP ya da .TGZ’den birini seçin (.ZIP öneririz), [*]Arşiv boyutu kısmındanda data evraklarınızın boyutuna sınırlama getirebilirsiniz. Şayet girdiğiniz boyuttan daha büyük data ölçüsüne sahipseniz, Google size olguları modüllere ayırarak gönderecektir. 2 GB’dan daha büyük bir evrak seçimi yaparsanız, olgularınız .ZIP64 formatında gönderiliyor. [*]Üçüncü ve son adımda ise Arşiv Oluştur seçeneğine tıklayarak beklemeye koyulun, [*]Dilerseniz sair arşiv oluştur diyerek, hizmet ya da tatbikleri tek tek seçip datalarınızı de talep edebilirisiniz.
Google yapılan arşiv taleplerine “saatler ya da günler içerisinde” karşılık vereceğini söylüyor. Bu durum sizin Google hizmetlerini nasıl kullandığınıza nazaran değişiyor. Şayet bir YouTube içerik üreticisiyseniz, talep ettiğiniz doneler arasında YouTube görüntüleriniz da dahil olduğundan boyut yükseliyor. Şayet bir son kullanıcıysanız, datalarınızın size ulaşması en çokça 1 gün sürüyor.
- Ihtar: Şayet Google’daki datalarınız 15-20 GB’dan fazlaysa, listede mekan alan bulut platformlarındaki fiyatsız depolama hizmeti gayrikâfi gelecek, muhtemelen ek depolama yeri satın almak zorunda kalacaksınız.
Bu aşamada biraz şok olmanız beklenen. Aşağıdaki örnekte 3 yıl öncesinin konum malumatları mahal alıyor:

Bu ve bunun üzere haberleri Google’dan gizlemek ismine yapmanız gerekenler ise hayli olağan. Gelin artık onları anlatalım.
2. Adım: Google'a karşı neredeyse görünmez olun

- Bunun için öncelikle Google hesaplarınıza ilişkin detaylı ayarlara ulaşacağınız myaccount.google.com sahifesine gidin.
- Soldaki menüden Done ve Şahsileştirme seçeneğine tıklayın.
- Açılan sahifenin en üstünde “Gizlilik ayarlarınızı inceleyin” kısmı var. Altındaki “Başlayın” seçeneğine tıklayarak, Saklılık Denetimi sahifesine gidin.
- Bu sahifede ise Google’ın hangi haberlerinizi kaydettiğini görüyorsunuz. Listede 7 başlık altında farklı hususlar bulunuyor.
- Lakin durun! Google burada sahifeden ayrılmadan done akışını kesmenize müsaade vermiyor. O yüzden “Açık” seçeneklerinin üzerine tıklayarak, her başlıktaki data akışını teker teker kesmek zorundayız.

Örneğin, "1. Google deneyiminizi kişiselleştirin” başlığı altındaki “Web ve Pratik Etkinliği” başlığı yanındaki “Açık” sözüne tıklayın, açılan sahifedeki butonu gizli hale getirin ve bir evvelki sahifeye dönerek bu süreci tüm “Açık” olan done asılları için gerçekleştirin.
3. Adım: Google'ın daha evvel kaydettiği tüm dataları görün

Bu aşamada ise Google’ın kaydettiği ve yasal olarak bize de göstermek zorunda olduğu zatî olgularımıza yakından bakacağız.
[*]Buraya tıklayarak Aktiflik Denetimi sahifesine gidebilirsiniz. Karşınıza çıkan sahife, Google’daki etkinliklerinizi kümeler halinde listeliyor.
Örneğin “Konum Geçmişi” kartına gelerek altındaki “Geçmişi Yönet” butonuna tıklayıp, daha evvel hangi konumlarda bulunduğumuzu görebiliyoruz. Buradaki konum haberleriniz, yukarıda gördüğünüz haridaki üzere 3 yıl önceye kadar gidebiliyor. Birebir biçimde Google “Konuşma ve Ses Etkinliği” kartından, Google Asistan’a yaptığınız sesli sorguların kaydını bulabilirsiniz.
Gayrı kartlardan da sair hizmetlerde gerçekleştirdiğiniz fiillerin geçmişine ulaşabilirsiniz.
Sonuç:
Bir numara adımda daima birlikte Google’ın kaydettiği ferdî haberlerimizi talep ettik. 2. adımda bu malumatların kaydedilmesini nasıl engelleyeceğimizi gördük. Üçüncü adımda ise Google’ın kaydettiği haberleri görme talihi yakaladık.
Bu üç adım, ferdî haberlerimizin güvenliğini ve kıymetini ortaya bir sefer daha koyuyor. Google her ne kadar güvenlik konusunda sonları aşan bir firma da olsa, geçtiğimiz yıl Facebook’un başına gelenleri unutmak son nokta güç. Rastgele bir haber sızıntısında ya da Google hesabınızın ele geçirilmesi durumunda, bu haberlerin hepsi hiç tanımadığınız kişilerin eline geçmiş oluyor.
Zatî haberlerimizi kurtarma rehberlerine devam edeceğiz. Görüş, teklif ve tahlillerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın, takipte kalın.