IMF heyetinin CHP Genel Lider Yardımcısı Faik Öztrak ve UYGUN Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz'la yaptığı görüşme iktidara yakın kaynaklar tarafından eleştirilirken Durmuş Yılmaz, “Gizlimiz, gizlimiz yok” dediği görüşmelerin ayrıntısını anlattı.
Yılmaz, Milletlerarası Para Fonu'nun (IMF) Türkiye iktisadının içine düştüğü krizden nasıl kurtulacağı ile faizdeki indirimlere karşın TL'nin nasıl olup da dalgalanmadığı sorularına karşılık aradığını söyledi. Yılmaz, “IMF Avrupa Yöneticisi Poul Thomsen, üzere üst seviye bir yöneticinin Türkiye'de olması, akıllara, ‘Acaba Türkiye IMF ile mi anlaşacak' sorularını akla getirmiyor değil” dedi.
IMF, tüm üye ülkelerin ekonomilerinin gidişatını yakından görmek için her yıl ülkelere teknik heyet gönderip sistemli konsültasyon görüşmeleri yapıyor. 4. Unsur görüşmeleri denilen bu inceleme sonrasında iktidar, muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarından elde edilen bilgiler rapora dökülüyor.
Türkiye de IMF üyesi olduğu için, IMF teknik heyeti 4. Husus konsültasyonu kapsamından Hazine, Maliye, Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme kurumu (BDDK) üzere kuruluşlarla yaptığı görüşmelerin akabinde muhalefet partilerinden de görüş topladı. IMF heyeti, CHP'den eski Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, UYGUN Parti'den de Merkez Bankası eski Lideri Durmuş Yılmaz ile görüştü. Yılmaz, IMF'in muhalefetle temasını şöyle anlattı:
“Yaklaşık 40-45 dakika süren görüşmemizde IMF heyeti bizden Türkiye iktisadını değerlendirmemizi istedi. Yorum yapmadılar, yalnızca dinlediler. Daha evvel kamuoyuna tekraren açıkladığımız görüşlerimizi onlarla da paylaştık. 3 soru sordular. Birinci soru iktisada ait genel değerlendirmeye ilişkindi. Bunun dışında ‘Ekonominin düzelmesi için neler önerebilirsiniz' ve ‘Faiz indirimlerine karşın TL sizce neden görece istikrarlı kaldı' formunda iki soru sordular. Faiz indirimlerine karşın dövizin artmamasının iktisadın büyümemesinden, iç talebin düşmesinden kaynaklandığını anlattım ve ‘Ekonomi büyümeyince dövize talep olmuyor, cari fazla veriliyor, olay bu' dedim.”
THOMSEN NEDEN TÜRKİYE'DE?
Durmuş Yılmaz, görüşmeye Faik Öztrak'ın yanı sıra IMF Avrupa Yöneticisi Poul Thomsen, IMF Türkiye Masası Şefi Donal McGettigan ve IMF Türkiye Yerleşik Temsilcisi Ben Kelmason'un katıldığını belirtirken Thomsen'in niye Türkiye'de olduğuna mana veremediğini de tabir etti. 4. Husus görüşmelerinin olağanda IMF'nin alt seviye teknik uzmanlarıyla yürütüldüğüne dikkat çeken Yılmaz, “Thomsen üzere yöneticiler ise daha üst seviyedeki muahede ve görüşmeler için devreye girer. Thomsen'i, Ankara'da görünce insanın aklına, iktidar IMF ile yeni bir mutabakat yapmaya mı hazırlanıyor sorusu gelmiyor değil” diye konuştu.
Görüşmeden evvel partimden müsaade istedim
IMF'nin, Türkiye iktisadının nasıl düzeleceğine ait reçete oluşturmaya çalışması ile IMF Avrupa Yöneticisi Poul Thomsen'in Ankara'da olması iktisat etraflarında de soru işaretleri oluşturdu. Yılmaz, IMF'yi Türkiye'ye iktidarın davet ettiğini, IMF'nin muhalefeti de dinlemek istediğini belirtirken, “TBMM'deki odamı arayıp görüşme talebini iletmişler. İdare misyonum olmadığı için partime sordum, olumlu karşılık alınca görüşmeye gittim. Ortada kapalı kapaklı bir durum yok” dedi.
Öztrak: Kapalı gizli bir görüşme yapmadık
CHP Genel Lider Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, ‘'Gizli saklı bir görüşme yapmadık” dedi. CHP ve Uygun Parti temsilcilerinin IMF heyeti ile toplantı yaptıklarına ait tartışmaların gündeme gelmesi üzerine Faik Öztrak açıklamalarda bulundu. CHP Merkez İdare Konseyi (MYK), toplantısından sonra düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlandıran Öztrak, “Gizli olan bir şey yok. Basın mensupları oradaydı. Soru da sordular, fotoğraf da çektiler. Takip edildiğimiz doğrudur da bizim bundan tasamız yok. Bu türlü kapalılık olur mu? Muhalefet, IMF'nin daveti üzerine gidecek ve bu zımnî kalacak. Bu türlü bir şeyin olması mümkün değil” dedi.
“Sanki IMF'yi bu ülkeye biz davet etmişiz üzere konuşuyorlar” diyen Öztrak, “4. Unsur görüşmeleri kapsamında iktidar ne kadar muhatapsa biz de IMF ile o kadar muhatabız . Hükümeti bu hususta panikte görüyorum. Bunlar nereden çıkıyor” sözlerini kullandı.
Erdoğan Süzer/Sözcü