İskandinav mutfağıyla özdeşleşmiş bir lezzet olan Gravlax'ın elde ediliş biçimi pastırmaya benzemektedir. Soğuk denizlerden gelen ve bedelli bir balık olan somon balığı ile yapılan Gravlax, soğuk bir halde ikram ediliyor. Gravlax neyden yapılır? Gravlax nerenin yemeğidir? İşte sorunun karşılığı:
Somon gravlaks /gravlax İskandinav ülkelerinde yapılan ve soğuk olarak ikram edilen atıştırmalık bir yiyecektir. Bu yemeği Ortaçağda İskandinav balıkçılar deniz kıyısında gelgitin ulaşmadığı kısımda somonu tuzlayıp kuma gömerek yaparlarmış. Gravlaks ismi, İskandinav lisanında “grav” sözü (mezar demek) ve “lax” sözünün (somon demek) birleşiminden geliyor ve söz manası tam olarak “gömülü somon” demek. Soğuk olarak ikram edilen Gravlax dilimleri hardal sosu, patates salatası ve dereotu ile birlikte servis edilir. Pekala, Gravlax nedir, neyden yapılır?
GRAVLAX NASIL YAPILIYOR?
Bu yemek Somon balığının kılçıklarının temizlenmesi ve balığın kuyruk bölgesinin tercih edilmesiyle birlikte tuz, toz şeker, dereotuyla terbiyeli soğuk pişirme prosedürü ile streçlenip ve üzerine baskı yapması için bir yük ile artı 4 dolapta 1 ile 3 gün ortasında bekletip daha sonra dolaptan çıkarıp su ile,
daha evvel eklenen dereotu, tuz ve şekerler arındırıldıktan sonra bir fileto bıçağı ile ince dilimler keserek peksimet stili eserler ile servis edilmesiyle ve tabi yanına yeterli bir hardal sos ile tadı tam bir İskandinav tanımı olan Somon Gravlaks ortaya çıkaracaktır.
Afiyet olsun...