Gri pasaportla Almanya’ya kaçanlar konusunda Hannover Muavin Konsolosu’nun, Başkonsolos’u uyardığı ortaya çıktı. Başkonsolos “Hangi partiden?” diye sorup süreç yapmadı, kabahat duyurusu sonuçsuz kaldı.
Gri pasaport aracılığıyla Almanya’ya insan kaçakçılığı tertibine ait bir skandal daha ortaya çıktı.
BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre Türkiye’nin Hannover Muavin Konsolosu Güler Fidan, AKP’li Yeşilyurt Belediyesi’nin temin ettiği gri pasaportla Almanya’ya kaçan 45 şahıstan şüphelenip Başkonsolosu uyardı. Başkonsolos’un ise olayın üzerine gitmediği öğrenildi. Fidan, başkonsolos hakkında Eylül 2020’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na hata duyurusunda bulundu. Savcılık Fidan’ın sözüne dâhi başvurmadan, soruşturma açılmasına gerek duymadı.
"Belediye hangi partidenmiş?’ diye sordu"
Fidan, savcılığa gönderdiği ihbar ve kabahat duyurusu dilekçelerinde şu argümanları sıraladı:
“Seyahat kısıtlaması yaşanan Kovid-19 periyodunda bu kadar kalabalık kafilenin, hepsi de gri pasaportlarla Almanya’ya gelişinden şüphelenerek Başkonsolosumuzu uyardım. Programa nazaran kafilenin 7 Eylül – 16 Eylül ortası Hannover’e gelmesi gerekiyordu. Ancak bu tarihler ortasında Türkiye’den çıkış yapmadıklarını tespit ettim. Kuşkularımı bir defa daha Başkonsolosa ilettim. Başkonsolos, ‘Belediye hangi partidenmiş?’ diye sorunca bilgisayardan AK Parti olduğunu öğrenip bildirdim. Yeşilyurt Belediyesi’nin pasaportları çıkartırken ortak aktiflik yapacaklarını duyurduğu Hannover Belediyesi’nin programdan haberinin dahi olmadığını öğrendim. Davetiyelerde ismi geçen aracı Ersin Kilit GMBH isimli firmanın ofisinin ise Hanover Başkonsolosluğumuza 400 metre uzaklıkta olduğunu öğrenince işin içinde yasadışı insan kaçakçılığı olabileceği niyetimi tekrar Başkonsolosa aktardım. Ekim ayı sonunda, 45 kişilik kafilede yer alan isimleri tek tek araştırınca, Türkiye’ye dönüş yapmamalarına karşın pasaportlarının ‘Muhafazada’ olduğu yani İçişleri Bakanlığı’na iade edildiğini öğrendim. İnsan kaçakçılığı yapıldığı artık net biçimde ortaya çıktığı için Başkonsolosumuza yeniden bilgi verdim. Kendisinin de hem Ankara’yı hem de Almanya’daki tüm temsilciliklerimizi uyaran bir yazı göndermesi gerektiği konusunda görüşümü ilettim. Fakat Başkonsolos Eylül ve Ekim aylarında yaptığım tüm ikazlara karşın ne Ankara’da Bakanlığı ne de Almanya’daki temsilciliklerimizi bir sefer olsun uyarmadı.”
Soruşturmaya gerek görülmedi
Fidan, ihbar mektubuyla birlikte, ‘görevini ihmal ettiği ve cürmü bildirmeme hatasını işlediği’ iddiasıyla Başkonsolos hakkında kabahat duyurusunda bulundu.
Fidan’ın savları, CİMER’e de taşındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Cürümleri Soruşturma Ofisi Savcılığı 4 Kasım’da “Soruşturma yapılmasına yer olmadığı” kararı verdi. Kararda, ‘iddiaların somut bilgi ve kanıta dayanmadığı’ ileri sürüldü.
"İnsan kaçakçılığı yapılmış ancak üzerine giden yok"
Karara reaksiyon gösteren CHP Milletvekili Utku Çakırözer şunları söyledi: “Hizmet pasaportlarımız kullanılarak insan kaçakçılığı yapılmış ancak üzerine giden yok. Soruşturmaya gerek yok deniyor. Kaçakçılığa aracılık eden şirketin Başkonsolosluğun çok yakınında ofis açması kıymetli değil mi? Neden savcılık muavin konsolosun, başkonsolosun ve diplomatların sözünü alma gereği görmemiş? Almanya’da bu işe karışanlara ceza bile verildi. İşin asıl sorgulanması gereken yer olan Türkiye'de hiçbir şey yapılmıyor.”