Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğedir ve beslenmemizin vazgeçilmez bir parçasıdır. İnsan, besin almadan haftalarca canlılığını sürdürmesine karşın, susuzluk durumunda ancak birkaç gün yaşayabilir. İnsan vücudunun su içeriği yaşa ve cinsiyete göre %42 ile 75 arasında değişmekle birlikte yetişkin insan vücudunun ortalama %59’u sudur. Vücut fonksiyonlarının çalışmasında, metabolizmanın dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonunun gerçekleşmesinde su son derece önemli rol oynamaktadır.
Su;
- Besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınmasında,
- Hücrelerin, dokuların organ ve sistemlerin düzenli çalışmasında,
- Metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve vücuttan atılmasında,
- Sindirim sisteminin düzenli çalışmasında,
- Vücut ısısının denetiminin sağlanmasında,
- Eklemlerin kayganlığının sağlanmasında,
- Çeşitli biyokimyasal olayların gerçekleşmesinde yardımcıdır.
- soğuk algınlığı,
- kabızlık,
- idrar yolu enfeksiyonları,
- cilt sağlığının korunması,
- organizmanın toksinlerden arındırılması,
- kilo kontrolü programlarında zayıflamaya yardımcı olması, cildin nem ve elastikiyetinin düzenlenmesinde rol oynaması nedenleriyle selülit oluşumunun önlenmesinde yardımcıdır.
- Sabah kalkıldığında ilk yapılması gereken işlerin başında 1 bardak su içmek olmalı,
- Her tuvalet sonrası, kaybedilen sıvıyı yerine koymak için 1 bardak su içilmeli,
- Egzersiz yaparken ve özellikle sıcak havalarda çalışırken su tüketimi arttırılmalı,
- Özellikle hava ve deniz yolculuklarında su tüketimi arttırılmalı,
- Suyu her zaman görünür bir yerde bulundurmalı, susama hissi beklenmeden su tüketmeye özen gösterilmelidir.
Genel bir kural olarak, vücutta oluşan zararlı maddelerin atımını sağlamak ve vücut sıvı dengesini koruyabilmek için 8-10 bardak (2.5 litre) su tüketilmesi önerilmektedir. Hafızayı kuvvetlendirmek ve hızlı düşünebilmek için özellikle doğal mineralli, pH' ı yüksek olan suların terih edilmesi gerekir.
Beynin yüzde 70-75' ini oluşturan su, hafıza için de gereklidir. Su, beyin fonksiyonlarını bir bütün olarak hızlandırır. Su olmadığı zaman beyin daha yavaş çalışır. Susuz beynin, bilgi bulundurma ve hafıza oluşturma kapasitesi olumsuz etkilenir ve bu da beyin fonksiyonları ve hafızaya olumsuz olarak yansır. Kalsiyum ve magnezyum ihtiva eden su, "sert su" olarak değerlendirilir. Çoğumuz vücudumuz için kalsiyum ve magnezyumun yararlarını yeterince önemsemiyoruz. Günlük tavsiye edilen kalsiyum ihtiyacının yüzde 70'i süt ve süt ürünleriyle, yüzde 16'sı kuru meyve ve sebzelerle, yüzde 6-7'si de doğal mineralli sularla sağlanıyor. Ancak suyla alınan kalsiyum konusunda kesin bir rakam belirlemek güç, çünkü litrede 400 mg kalsiyum içeren su da var, litresinde sadece birkaç mg kalsiyum bulunan su da... Bu sebeple su şişelerinin üzerindeki etiketleri dikkatli okumalı.
İdeali kalsiyum yönünden zengin, pH'ı yüksek doğal mineralli su içmektir...