iltasyazilim
FD Üye
gülün faydaları nelerdir,
Gülün faydaları
Gül, baş ağrısına ve mide rahatsızlıkları na iyi geliyor: 20 yüzyıla yani modern tıbba dek gül tedavide ve hap yapımında çok yararlanılan bir çiçek Gül suyu, gül macunu ve gül yağı ayrı olarak kullanılmış Güllü ilaç tariflerine tıp kitaplarında fazla rastlanıyor Örneğin İbn Sina, gül suyunun ve yağının, serinletici etkisinden dolayı ateşli hastalıkları çare ettiğini yazmış Baş bölgesindeki hastalıklarda ve yüksek ateş durumunda gül suyunun vücuda sürülmesini tavsiye ediyor Gül yağının müshil olarak kullanılmasını da öneriyor ve İçince boşaltılması gereken maddeleri boşaltıryazıyor
Bitkibilimci ve doktor İbni Baytar, gül suyunun mide bulantısına iyi geldiğini yazmış İğrenme, öğürme ve kusmayı dindiriyor, mideyi güçlendiriyor, koklayınca baş ağrısını geçiriyor
Gül macunu mideye iyi geliyor, hazmı kolaylaştırıyor Balgamı söktüğü, ciğere kuvvet verdiği tıp kitaplarında sık yazılı Gül macunlarının en bilineni gülbeşeker ve gülengübin vaktiyle gece yatmadan önce ya da yemek esnasında alınıyormuş
Gül suyu yaşam kuvveti veriyor: İbni Veteriner'a tarafından gül suyu aklı, beyni kuvvetlendiriyor ve duyuları keskinleştiriyor, yaşam kuvvetini artırıyor Heyecandan dolayı aşırı kalp atışına da faydalı olduğu saptanmış
Ruhsal hastalıkları, tedavisinde gül kullanılmış 15 yüzyılda yazılı önemli bir tıp kitabı olan Kamaliye'de 'teninun kokusu dayim gül kokusı gibi olması için' denilerek, bir çeşit pudra tarifi veriliyor: Kuru gül yaprakları havanda dövülüp toz haline getirilir ve hamamdan çıkınca, daha cisim nemli iken boyna, göğse ve koltuk altlarına sürülür Böylece güzel gül kokusu yeniden yıkanıncaya dek vücuttan çıkmaz Altıntaş'a kadar bu formülün verilme sebebi ruhu tedavi etmek Açıklaması da şöyle: Bu koku ruhaniyeti kuvvetlendirir ve kalbi böylece safi eyler
Bayılana, daralana gül suyu ferahlık veriyor: Şu Anda baygınlık geçirene kolonya dökülüyor ya, bu alışkanlık fiilen gül suyundan geliyor Bir Zamanlar bayılan hastalara gül suyu dökülürmüş 3040 yıldır kolonya kullanılıyor Gül suyunun, ruh kararması anlamına gelen 'yürek kabarması'na da iyi geldiği tekrar bu kaynaklarda yer alıyor
Gül suyu, boğaz ve kulak ağrılarını gideriyor
Göz hastalıklarını tedavi ediyor Göz kızarıklıkları, göz ağrıları için kullanılıyor
Deri hastalıkları için de gül kullanılmış Dinaveri'nin Kitabü'nNebat kitabından: Gülü kurutup uylukta ve kasıkta meydana çıkan çıbana koysalar üstünlük eder, eğer yenmiş derin çıbanlara vursalar et bitirir
Sivilceleri iyileştiriyor: Ediyeyi Müfrede tıp kitabında da kurutulmuş gülün sivilcelere iyi geldiği yazıyor
Gül suyundan bebek maması: Eskiler gül suyundan bebekler için mama hazırlamış Doktor Eşref bin Muhamed tarafından 15 yüzyılda yazılan tıp kitabı Haza'inü'sSaa' datta çocukların sağlığını korumak için mamalarını gül suyu ile hazırlamaları öğüt ediliyor
Gül yağı: Osmanlı hekimlerinin 'mübarek yağ' veya 'iksir gibi yararlı yağ' olarak tanımladığı gül yağı bugün kullandığımız gül esansı değil Eski tıpta kullanılan gül yağı, güllerin uygun bir istikrarsız yağ içinde bırakılarak (zeytinyağı, bademyağı, susam yağı) özünün bu yağa çıkmasıyla elde ediliyor
Çiçekler, meyveler, kabuklar, kökler gibi yardımcı olduğu düşünülen her bitkiden bu şekilde yağ yapılıyor Bunun için kitaplarda şöyle formüller var: 4 ölçü susam yağıyla 1 ölçü gül yaprağını şişe içine koyarlar 20 gün güneşte bırakırlar, daha sonra süzüp kullanırlar*
Gülün faydaları
Gül, baş ağrısına ve mide rahatsızlıkları na iyi geliyor: 20 yüzyıla yani modern tıbba dek gül tedavide ve hap yapımında çok yararlanılan bir çiçek Gül suyu, gül macunu ve gül yağı ayrı olarak kullanılmış Güllü ilaç tariflerine tıp kitaplarında fazla rastlanıyor Örneğin İbn Sina, gül suyunun ve yağının, serinletici etkisinden dolayı ateşli hastalıkları çare ettiğini yazmış Baş bölgesindeki hastalıklarda ve yüksek ateş durumunda gül suyunun vücuda sürülmesini tavsiye ediyor Gül yağının müshil olarak kullanılmasını da öneriyor ve İçince boşaltılması gereken maddeleri boşaltıryazıyor
Bitkibilimci ve doktor İbni Baytar, gül suyunun mide bulantısına iyi geldiğini yazmış İğrenme, öğürme ve kusmayı dindiriyor, mideyi güçlendiriyor, koklayınca baş ağrısını geçiriyor
Gül macunu mideye iyi geliyor, hazmı kolaylaştırıyor Balgamı söktüğü, ciğere kuvvet verdiği tıp kitaplarında sık yazılı Gül macunlarının en bilineni gülbeşeker ve gülengübin vaktiyle gece yatmadan önce ya da yemek esnasında alınıyormuş
Gül suyu yaşam kuvveti veriyor: İbni Veteriner'a tarafından gül suyu aklı, beyni kuvvetlendiriyor ve duyuları keskinleştiriyor, yaşam kuvvetini artırıyor Heyecandan dolayı aşırı kalp atışına da faydalı olduğu saptanmış
Ruhsal hastalıkları, tedavisinde gül kullanılmış 15 yüzyılda yazılı önemli bir tıp kitabı olan Kamaliye'de 'teninun kokusu dayim gül kokusı gibi olması için' denilerek, bir çeşit pudra tarifi veriliyor: Kuru gül yaprakları havanda dövülüp toz haline getirilir ve hamamdan çıkınca, daha cisim nemli iken boyna, göğse ve koltuk altlarına sürülür Böylece güzel gül kokusu yeniden yıkanıncaya dek vücuttan çıkmaz Altıntaş'a kadar bu formülün verilme sebebi ruhu tedavi etmek Açıklaması da şöyle: Bu koku ruhaniyeti kuvvetlendirir ve kalbi böylece safi eyler
Bayılana, daralana gül suyu ferahlık veriyor: Şu Anda baygınlık geçirene kolonya dökülüyor ya, bu alışkanlık fiilen gül suyundan geliyor Bir Zamanlar bayılan hastalara gül suyu dökülürmüş 3040 yıldır kolonya kullanılıyor Gül suyunun, ruh kararması anlamına gelen 'yürek kabarması'na da iyi geldiği tekrar bu kaynaklarda yer alıyor
Gül suyu, boğaz ve kulak ağrılarını gideriyor
Göz hastalıklarını tedavi ediyor Göz kızarıklıkları, göz ağrıları için kullanılıyor
Deri hastalıkları için de gül kullanılmış Dinaveri'nin Kitabü'nNebat kitabından: Gülü kurutup uylukta ve kasıkta meydana çıkan çıbana koysalar üstünlük eder, eğer yenmiş derin çıbanlara vursalar et bitirir
Sivilceleri iyileştiriyor: Ediyeyi Müfrede tıp kitabında da kurutulmuş gülün sivilcelere iyi geldiği yazıyor
Gül suyundan bebek maması: Eskiler gül suyundan bebekler için mama hazırlamış Doktor Eşref bin Muhamed tarafından 15 yüzyılda yazılan tıp kitabı Haza'inü'sSaa' datta çocukların sağlığını korumak için mamalarını gül suyu ile hazırlamaları öğüt ediliyor
Gül yağı: Osmanlı hekimlerinin 'mübarek yağ' veya 'iksir gibi yararlı yağ' olarak tanımladığı gül yağı bugün kullandığımız gül esansı değil Eski tıpta kullanılan gül yağı, güllerin uygun bir istikrarsız yağ içinde bırakılarak (zeytinyağı, bademyağı, susam yağı) özünün bu yağa çıkmasıyla elde ediliyor
Çiçekler, meyveler, kabuklar, kökler gibi yardımcı olduğu düşünülen her bitkiden bu şekilde yağ yapılıyor Bunun için kitaplarda şöyle formüller var: 4 ölçü susam yağıyla 1 ölçü gül yaprağını şişe içine koyarlar 20 gün güneşte bırakırlar, daha sonra süzüp kullanırlar*