gulun faydaları nelerdir,
Gulun faydaları
Gul, baş ağrısına ve mide rahatsızlıkları na iyi geliyor: 20 yuzyıla yani modern tıbba kadar gul tedavide ve ilac yapımında cok yararlanılan bir cicek Gul suyu, gul macunu ve gul yağı ayrı ayrı kullanılmış Gullu ilac tariflerine tıp kitaplarında cok rastlanıyor Mesela İbn Sina, gul suyunun ve yağının, serinletici etkisinden dolayı ateşli hastalıkları tedavi ettiğini yazmış Baş bolgesindeki hastalıklarda ve yuksek ateş durumunda gul suyunun vucuda surulmesini tavsiye ediyor Gul yağının mushil olarak kullanılmasını da oneriyor ve İcince boşaltılması gereken maddeleri boşaltıryazıyor
Botanikci ve doktor İbni Baytar, gul suyunun mide bulantısına iyi geldiğini yazmış İğrenme, oğurme ve kusmayı dindiriyor, mideyi guclendiriyor, koklayınca baş ağrısını geciriyor
Gul macunu mideye iyi geliyor, hazmı kolaylaştırıyor Balgamı soktuğu, ciğere kuvvet verdiği tıp kitaplarında sık yazılmış Gul macunlarının en bilineni gulbeşeker ve gulengubin eskiden gece yatmadan once veya yemek sırasında alınıyormuş
Gul suyu yaşam kuvveti veriyor: İbni Baytar'a gore gul suyu aklı, beyni kuvvetlendiriyor ve duyuları keskinleştiriyor, yaşam kuvvetini artırıyor Heyecandan dolayı aşırı kalp atışına da yararlı olduğu saptanmış
Ruhsal hastalıkları, tedavisinde gul kullanılmış 15 yuzyılda yazılmış onemli bir tıp kitabı olan Kamaliye'de 'teninun kokusu dayim gul kokusı gibi olması icin' denilerek, bir ceşit pudra tarifi veriliyor: Kuru gul yaprakları havanda dovulup toz haline getirilir ve hamamdan cıkınca, daha beden ıslak iken boyna, goğse ve koltuk altlarına surulur Boylece guzel gul kokusu tekrar yıkanıncaya kadar vucuttan cıkmaz Altıntaş'a gore bu formulun verilme sebebi ruhu tedavi etmek Acıklaması da şoyle: Bu koku ruhaniyeti kuvvetlendirir ve kalbi pek safi eyler
Bayılana, daralana gul suyu ferahlık veriyor: Şimdi baygınlık gecirene kolonya dokuluyor ya, bu alışkanlık aslında gul suyundan geliyor Eskiden bayılan hastalara gul suyu dokulurmuş 3040 yıldır kolonya kullanılıyor Gul suyunun, ruh kararması anlamına gelen 'yurek kabarması'na da iyi geldiği yine bu kaynaklarda yer alıyor
Gul suyu, boğaz ve kulak ağrılarını gideriyor
Goz hastalıklarını tedavi ediyor Goz kızarıklıkları, goz ağrıları icin kullanılıyor
Cilt hastalıkları icin de gul kullanılmış Dinaveri'nin Kitabu'nNebat kitabından: Gulu kurutup uylukta ve kasıkta cıkan cıbana koysalar fayda eder, eğer yenmiş derin cıbanlara vursalar et bitirir
Sivilceleri iyileştiriyor: Ediyeyi Mufrede tıp kitabında da kurutulmuş gulun sivilcelere iyi geldiği yazıyor
Gul suyundan bebek maması: Eskiler gul suyundan bebekler icin mama hazırlamış Doktor Eşref bin Muhamed tarafından 15 yuzyılda yazılan tıp kitabı Haza'inu'sSaa' datta cocukların sağlığını korumak icin mamalarını gul suyu ile hazırlamaları tavsiye ediliyor
Gul yağı: Osmanlı hekimlerinin 'mubarek yağ' veya 'iksir gibi faydalı yağ' olarak tanımladığı gul yağı bugun kullandığımız gul esansı değil Eski tıpta kullanılan gul yağı, gullerin uygun bir sıvı yağ icinde bırakılarak (zeytinyağı, bademyağı, susam yağı) ozunun bu yağa cıkmasıyla elde ediliyor
Cicekler, meyveler, kabuklar, kokler gibi yararlı olduğu duşunulen her bitkiden bu şekilde yağ yapılıyor Bunun icin kitaplarda şoyle formuller var: 4 olcu susam yağıyla 1 olcu gul yaprağını şişe icine koyarlar 20 gun guneşte bırakırlar, sonra suzup kullanırlar
Gulun faydaları
Gul, baş ağrısına ve mide rahatsızlıkları na iyi geliyor: 20 yuzyıla yani modern tıbba kadar gul tedavide ve ilac yapımında cok yararlanılan bir cicek Gul suyu, gul macunu ve gul yağı ayrı ayrı kullanılmış Gullu ilac tariflerine tıp kitaplarında cok rastlanıyor Mesela İbn Sina, gul suyunun ve yağının, serinletici etkisinden dolayı ateşli hastalıkları tedavi ettiğini yazmış Baş bolgesindeki hastalıklarda ve yuksek ateş durumunda gul suyunun vucuda surulmesini tavsiye ediyor Gul yağının mushil olarak kullanılmasını da oneriyor ve İcince boşaltılması gereken maddeleri boşaltıryazıyor
Botanikci ve doktor İbni Baytar, gul suyunun mide bulantısına iyi geldiğini yazmış İğrenme, oğurme ve kusmayı dindiriyor, mideyi guclendiriyor, koklayınca baş ağrısını geciriyor
Gul macunu mideye iyi geliyor, hazmı kolaylaştırıyor Balgamı soktuğu, ciğere kuvvet verdiği tıp kitaplarında sık yazılmış Gul macunlarının en bilineni gulbeşeker ve gulengubin eskiden gece yatmadan once veya yemek sırasında alınıyormuş
Gul suyu yaşam kuvveti veriyor: İbni Baytar'a gore gul suyu aklı, beyni kuvvetlendiriyor ve duyuları keskinleştiriyor, yaşam kuvvetini artırıyor Heyecandan dolayı aşırı kalp atışına da yararlı olduğu saptanmış
Ruhsal hastalıkları, tedavisinde gul kullanılmış 15 yuzyılda yazılmış onemli bir tıp kitabı olan Kamaliye'de 'teninun kokusu dayim gul kokusı gibi olması icin' denilerek, bir ceşit pudra tarifi veriliyor: Kuru gul yaprakları havanda dovulup toz haline getirilir ve hamamdan cıkınca, daha beden ıslak iken boyna, goğse ve koltuk altlarına surulur Boylece guzel gul kokusu tekrar yıkanıncaya kadar vucuttan cıkmaz Altıntaş'a gore bu formulun verilme sebebi ruhu tedavi etmek Acıklaması da şoyle: Bu koku ruhaniyeti kuvvetlendirir ve kalbi pek safi eyler
Bayılana, daralana gul suyu ferahlık veriyor: Şimdi baygınlık gecirene kolonya dokuluyor ya, bu alışkanlık aslında gul suyundan geliyor Eskiden bayılan hastalara gul suyu dokulurmuş 3040 yıldır kolonya kullanılıyor Gul suyunun, ruh kararması anlamına gelen 'yurek kabarması'na da iyi geldiği yine bu kaynaklarda yer alıyor
Gul suyu, boğaz ve kulak ağrılarını gideriyor
Goz hastalıklarını tedavi ediyor Goz kızarıklıkları, goz ağrıları icin kullanılıyor
Cilt hastalıkları icin de gul kullanılmış Dinaveri'nin Kitabu'nNebat kitabından: Gulu kurutup uylukta ve kasıkta cıkan cıbana koysalar fayda eder, eğer yenmiş derin cıbanlara vursalar et bitirir
Sivilceleri iyileştiriyor: Ediyeyi Mufrede tıp kitabında da kurutulmuş gulun sivilcelere iyi geldiği yazıyor
Gul suyundan bebek maması: Eskiler gul suyundan bebekler icin mama hazırlamış Doktor Eşref bin Muhamed tarafından 15 yuzyılda yazılan tıp kitabı Haza'inu'sSaa' datta cocukların sağlığını korumak icin mamalarını gul suyu ile hazırlamaları tavsiye ediliyor
Gul yağı: Osmanlı hekimlerinin 'mubarek yağ' veya 'iksir gibi faydalı yağ' olarak tanımladığı gul yağı bugun kullandığımız gul esansı değil Eski tıpta kullanılan gul yağı, gullerin uygun bir sıvı yağ icinde bırakılarak (zeytinyağı, bademyağı, susam yağı) ozunun bu yağa cıkmasıyla elde ediliyor
Cicekler, meyveler, kabuklar, kokler gibi yararlı olduğu duşunulen her bitkiden bu şekilde yağ yapılıyor Bunun icin kitaplarda şoyle formuller var: 4 olcu susam yağıyla 1 olcu gul yaprağını şişe icine koyarlar 20 gun guneşte bırakırlar, sonra suzup kullanırlar