iltasyazilim
FD Üye
Gıda ve kozmetik ürünleri gibi günlük yaşamın pek çok alanında kullanılan endüstri ürünlerindeki gümüş nanoparçacıkların hücrelere zarar verdiği gösterildi
Gümüşün antibakteriyel özelliği eskiden beri biliniyor Gıda ve kozmetik endüstrisi, bu özelliğinden yararlanarak ürünleri gümüş nanoparçacıklarla kaplıyor Örneğin su şişelerinde, diş fırçalarında, spor çoraplarında, buzdolaplarında, bulaşık makinelerinde ya da gıda paketlerinde gümüş nanoparçacıklar bulunabilir Basit bir araştırma yaparak gümüş nanoparçacıklarla günlük hayatta ne kadar farklı şekillerde karşılaştığımızı görebilirsiniz, o kadar ki nano silver(nano gümüş) adı altında zayıflama setleri bile pazarlanıyor Bunun yanında tıpta da gümüş nanoparçacıklardan yararlanarak yeni tedaviler deneniyor Örneğin hayvan deneylerinde pıhtılaşmaya engel olduğu ve yara iyileşmesini hızlandırıcı etkisi olduğu gösterilmiş Peki, pek çok alanda olumlu potansiyel vaat eden gümüş nanoparçacıklarının tehlikesi var mı?
Bulgularını ACS Nano dergisinde yayımlayan Danimarka'dan biyokimya araştırmacıları, gümüşün bir metal olarak aslında bir tehlike oluşturmadığını ifade ediyor Ancak 1 ile 100 nm arasındaki nano büyüklüklerde parçalara ayrıldığında, hücre zarından geçebilecek boyuta da inmiş oluyor Gümüş nanoparçacıkları hücre içine geçtiğinde ise hücrede değişiklikler yaratabilir
Araştırmacılar, gıdaların tüketimi yoluyla vücuda geçtiği ve hücre içine girdiği düşünülen gümüş nanoparçacıkların etkisini incelemek için insan bağırsak hücrelerini seçmiş 20 nm büyüklüğündeki gümüş parçacıklarının hücre içine geçebildiği saptanmış Laboratuvarda incelenen bu parçacıkların ise girdikleri hücrelerde serbest radikaller yaratarak zarar oluşturdukları ve hücre içindeki proteinlerin ve enzimlerin yapı ve miktarında değişiklikler olduğu kaydedilmiş Serbest radikallerin aşırı miktarda olmasının kanser ve nörolojik hastalıklar gibi pek çok süreçte rol oynadığını biliyoruz
Bu bir laboratuvar deneyi olduğu için gerçekte ne kadar dozda gümüş nanoparçacığının ne kadar serbest radikal kaynaklı hasar yaratacağı ile ilgili kesin bir fikir edinmek mümkün değil Ancak yine de dikkatli olmak gerekiyor Örneğin Avrupa Birliği ülkelerinde gümüş nanoparçacıklar bir diyet ürünü olarak gribe ve bakterilere karşı destek amaçlı satılıyor, internetten kolayca ulaşmak da mümkün Bu araştırma sonucu üzerine Danimarka'da bu diyet ürünleri ile ilgili Veterinerlik ve Gıda İdaresi bir uyarı düzenlemesi yapmış
Linkleri sadece kayıtlı üyelerimiz görebilirForumTR üyesi olmak için tıklayınız
Gümüşün antibakteriyel özelliği eskiden beri biliniyor Gıda ve kozmetik endüstrisi, bu özelliğinden yararlanarak ürünleri gümüş nanoparçacıklarla kaplıyor Örneğin su şişelerinde, diş fırçalarında, spor çoraplarında, buzdolaplarında, bulaşık makinelerinde ya da gıda paketlerinde gümüş nanoparçacıklar bulunabilir Basit bir araştırma yaparak gümüş nanoparçacıklarla günlük hayatta ne kadar farklı şekillerde karşılaştığımızı görebilirsiniz, o kadar ki nano silver(nano gümüş) adı altında zayıflama setleri bile pazarlanıyor Bunun yanında tıpta da gümüş nanoparçacıklardan yararlanarak yeni tedaviler deneniyor Örneğin hayvan deneylerinde pıhtılaşmaya engel olduğu ve yara iyileşmesini hızlandırıcı etkisi olduğu gösterilmiş Peki, pek çok alanda olumlu potansiyel vaat eden gümüş nanoparçacıklarının tehlikesi var mı?
Bulgularını ACS Nano dergisinde yayımlayan Danimarka'dan biyokimya araştırmacıları, gümüşün bir metal olarak aslında bir tehlike oluşturmadığını ifade ediyor Ancak 1 ile 100 nm arasındaki nano büyüklüklerde parçalara ayrıldığında, hücre zarından geçebilecek boyuta da inmiş oluyor Gümüş nanoparçacıkları hücre içine geçtiğinde ise hücrede değişiklikler yaratabilir
Araştırmacılar, gıdaların tüketimi yoluyla vücuda geçtiği ve hücre içine girdiği düşünülen gümüş nanoparçacıkların etkisini incelemek için insan bağırsak hücrelerini seçmiş 20 nm büyüklüğündeki gümüş parçacıklarının hücre içine geçebildiği saptanmış Laboratuvarda incelenen bu parçacıkların ise girdikleri hücrelerde serbest radikaller yaratarak zarar oluşturdukları ve hücre içindeki proteinlerin ve enzimlerin yapı ve miktarında değişiklikler olduğu kaydedilmiş Serbest radikallerin aşırı miktarda olmasının kanser ve nörolojik hastalıklar gibi pek çok süreçte rol oynadığını biliyoruz
Bu bir laboratuvar deneyi olduğu için gerçekte ne kadar dozda gümüş nanoparçacığının ne kadar serbest radikal kaynaklı hasar yaratacağı ile ilgili kesin bir fikir edinmek mümkün değil Ancak yine de dikkatli olmak gerekiyor Örneğin Avrupa Birliği ülkelerinde gümüş nanoparçacıklar bir diyet ürünü olarak gribe ve bakterilere karşı destek amaçlı satılıyor, internetten kolayca ulaşmak da mümkün Bu araştırma sonucu üzerine Danimarka'da bu diyet ürünleri ile ilgili Veterinerlik ve Gıda İdaresi bir uyarı düzenlemesi yapmış
Linkleri sadece kayıtlı üyelerimiz görebilirForumTR üyesi olmak için tıklayınız