Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Gunde 100 gram fındık tuketin

Gunde 100 gram fındık tuketin
0
92

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
87
Puan
48
F-D Coin
0
Vucudumuzun yuzde 72′sini sıvı oluşturuyor İnsan gunde ortalama 25 litre sıvı kaybediyor Meyve suyu icmeyi bir alışkanlık haline getirmek, sağlıklı yaşam kurallarından birini oluşturuyor Cunku meyve suları, gun icinde vucuda kaybettiği suyu kazandırıyor ve enerji veriyor Meyve Suyu Endustrisi Derneği (MEYED) Başkanı Prof Dr Aziz Ekşi bilincli bir tuketim icin meyve suları arasındaki farklara dikkat etmek gerektiğinin altını cizdi ve bu farkları ortaya koyan meyve suyu oranlarının, urunlerin ambalajlarının uzerinde yazılı olduğunu hatırlattı
Her meyve suyu aynı değil
Meyve suları icerdikleri meyve oranlarına gore meyve suyu, nektar ve meyveli icecekler olmak uzere uce ayrılıyor:
Meyve suyunun icindeki doğal meyve oranı yuzde yuzu buluyor Ozellikle portakal, uzum ve elmadan elde edilebilen yuzde 100 meyve suyu, elde edildiği meyvenin renk, tat ve kokusunu taşıyor Meyve suyu koruyucu ve katkı maddesi icermiyor
Meyve nektarı, meyve suyu veya pulpunun az da olsa su ile seyreltilmesi ile uretiliyor Nektarın icinde en az yuzde 2550 oranında meyve konsantresi bulunuyor Şeftali, kayısı gibi meyvelerin suları koyu kıvamlı olduğu icin bu meyvelerden nektar uretiliyor; kayısı nektarında en az %40, şeftali nektarında en az %45 oranında meyve bulunuyor Meyve suları gibi nektarda da Gıda Kodeksi uyarınca koruyucu madde bulunmuyor
Meyveli icecek ise, en az yuzde 10 oranında meyve iceriyor Bu kategori altında son yıllarda aromalı icecekler de uretiliyor Aromalı icecekler su, şeker, izin verilen katkı ve aroma maddelerinin karışımından oluşuyor
Yeterince Meyve Suyu İcmiyoruz
MEYED Başkanı Prof Dr Aziz Ekşi Turkiye’de meyve suyu tuketiminin Avrupa ulkeleri ile karşılaştırıldığında duşuk seviyelerde bulunduğunu belirtti Ekşi sozlerine şoyle devam etti: “AB ortalaması yılda kişi başına yaklaşık 20 lt olarak gercekleşirken Turkiye’de 6 litre, bununla birlikte bilincli tuketimin artmasıyla, meyve oranı sayesinde daha fazla doğal vitamin ve mineral iceren meyve suyu ve nektarların 2004 yılındaki satışında 2003 yılına gore yaklaşık %25′lik bir artış gercekleşti Turkiye’de en fazla şeftali suyu (%28) icilirken, onu vişne (24%) ve kayısı (19%) suyu izliyor Bununla birlikte en hızlı buyume ise karışık nektar tuketiminde gercekleşiyor C vitamini deposu olarak nitelendirilen portakal suyu ise beşinci sırada yer alıyor
Prof Dr Aziz Ekşi’ye gore tuketim oranlarının az olması kadar, tuketicilerin meyve suları arasındaki farklar hakkında yeterince bilgi sahibi olmamaları meyve suyu sektorunun onemli sorunlarından birini oluşturuyor Turkiye’de meyve suları arasındaki farklar konusunda bilincin gelişmesine ve farklı ortamlarda tuketim oranlarının artırılmasına katkıda bulunmak onem taşıyor
 
858,496Konular
982,348Mesajlar
30,213Kullanıcılar
vitaliySon üye
Üst Alt