Günde ne dek süt içilmeli? gebelikte ne dek süt içilmeli hamilelikte ne değin süt içilmeli günde kaç bardak günde kaç litre bir litre içmemiz gerekir 1548347354 1548347354 gundenekadarsuticilmeli5c4fb23c09e2fgundenekadarsuticilmeli5c4fb23c09e2f gundenekadarsuticilmeli5c4fb23c09e2f Uzmanlar sağlıklı beslenme için süt tüketiminin şart olduğunu söylüyor Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Besin ve Diyetetik Birim Başkanı Prof Dr Tanju Besler, insanların hayatlarının her döneminde süt ve süt ürünlerine gereklilik duyduklarını belirterek, günde en düşük iki su bardağı süt tüketilmesi gerektiğini ifade etti Besler, Mevlana Kültür Merkezi'nde, Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ve Tetra Pak işbirliği ile düzenlenen ''Sağlıklı Süte Çağrı Kampanyası Bilgilendirme Semineri''nde, sütün insan sağlığı açısından önemini anlattı Türkiye'de 2000 yılında afiyet harcamalarına 8 milyon 248 bin TL harcandığını ifade eden Besler, dinç ve dengelenmiş beslenmenin birçok hastalıktan koruduğunu vurguladı Bir su bardağı sütle 6 yaşında bir çocuğun günlük kalsiyum ihtiyacının takriben yüzde 52'sinin, protein ihtiyacının yüzde 35'inin, fosfor ihtiyacının yüzde 55'inin karşılandığını ifade eden Prof Dr Besler, sütün özellikle guatr hastalığının en kayda değer sebebi olan iyot eksikliğini de yüzde 30 oranında giderdiğini kaydetti Beynin gelişiminden, kanserle mücadeleye kadar pek fazla alanda sütün kayda değer bir savunucu olduğunu dile getiren Besler, ''İnsanlar yaşamının her döneminde süt ve süt ürünlerine gereklilik duyarlar bu nedenle, günde minimum iki su bardağı süt tüketilmelidir'' dedi Türkiye'de jurnal süt tüketiminin azaldığını fakat gazlı meşrubat tüketiminin arttığını bildiren Prof Dr Besler, ''Yıllık birey başı süt tüketimi Türkiye'de 23 litredir Bu oran dünya ortalamasının altında'' diye konuştu ''AÇIK SÜTÜN AMBALAJLI SÜTE GÖRE UCUZ OLDUĞU GÖRÜŞÜ'' HÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr Serhat Ünal ise sütün dışardan gelen zararlı bakterilerin yaşaması ve çoğalmasına uygun bir ortam olduğunu açıklama ederek, sütün üretiminden tüketimine dek tüm evrelerde korunması gerektiğini dile getirdi Yapılan araştırmalarda açık sütün hijyen ve besin değeri açısından uygun olmadığının belirlendiğini anlatan Ünal, şunları kaydetti: ''Ülkemizde açık süt tüketiminin fazla yaygın olması, dinç beslenme konusunda yaşanılan sıkıntılardan biridir Açık süt tüketiminin ülkemizde bu değin yaygın olmasının en kayda değer nedenlerinden biri, ambalajlı süte tarafindan daha ucuz olduğu görüşüdür Ama gıda değerinin yetersizliğinin ötesinde açık sütün yol açabileceği hastalıkların tedavisinin daha masraflı olacağı unutulmamalıdır Sağlık için emniyet, tüm faktörlerin üstünde olmalıdır'' seçme parça