iltasyazilim
FD Üye
Güneydoğu Anadolu bölgesinde hangi ürünler yetişir,
Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen tarım ürünleri
Güneydoğu Bölgesinin doğal şartları tahıl ekimine elverişlidir
Güneydoğu Anadolu bölgesinde ekilebilen tarım ürünleri;
Buğday, keten, pamuk, pirinç, nohut ve susam yaygındır Antepfıstığı, zeytin ve üzüm Gazi Antep Plâtosu'nda epeyce gelişmiştir Bölge, Antep fıstığı ve kırmızı mercimek üretiminde birinci sıradadır Siirt'te menengiç (sakız) ağacının aşılanması ile antepfıstığı üretimi artmıştır Dicle ve Fırat kenarlarında sulama ile sebze ve meyve yetiştirilir
Buğday : Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir en fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa ’yı Diyarbakır izler
Arpa : Bölgede yetiştirilen öteki önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman ’da yetiştirilir
Pamuk : Bölgede azami ekilen endüstri bitkileri aralarında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantep ’te yetiştirilir
Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir Türkiye üretiminin tamamına yakınını bu bölge sağlar En çok Şanlıurfa ve Gaziantep ’te yetiştirilir
Susam : Eksik bir alanda ekimi yapılmaktadır Ama üretimi alan için tartma taşır
Çeltik : Siverek ’te yetiştirilmektedir
Antep Fıstığı : Bölgenin karakteristik ürünüdür Üretimin % 90 ’ı bu bölgede gerçekleşir
Üzüm : Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil veya alkol yapımında kullanılır
Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir
Tütün : Sulandırma ile birlikte ekim alanları genişlemektedir Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir
Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi dağıtılmış sebzeler yetiştirilmektedir
Meyve : Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg ’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir
*
Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen tarım ürünleri
Güneydoğu Bölgesinin doğal şartları tahıl ekimine elverişlidir
Güneydoğu Anadolu bölgesinde ekilebilen tarım ürünleri;
Buğday, keten, pamuk, pirinç, nohut ve susam yaygındır Antepfıstığı, zeytin ve üzüm Gazi Antep Plâtosu'nda epeyce gelişmiştir Bölge, Antep fıstığı ve kırmızı mercimek üretiminde birinci sıradadır Siirt'te menengiç (sakız) ağacının aşılanması ile antepfıstığı üretimi artmıştır Dicle ve Fırat kenarlarında sulama ile sebze ve meyve yetiştirilir
Buğday : Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir en fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa ’yı Diyarbakır izler
Arpa : Bölgede yetiştirilen öteki önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman ’da yetiştirilir
Pamuk : Bölgede azami ekilen endüstri bitkileri aralarında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantep ’te yetiştirilir
Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir Türkiye üretiminin tamamına yakınını bu bölge sağlar En çok Şanlıurfa ve Gaziantep ’te yetiştirilir
Susam : Eksik bir alanda ekimi yapılmaktadır Ama üretimi alan için tartma taşır
Çeltik : Siverek ’te yetiştirilmektedir
Antep Fıstığı : Bölgenin karakteristik ürünüdür Üretimin % 90 ’ı bu bölgede gerçekleşir
Üzüm : Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil veya alkol yapımında kullanılır
Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir
Tütün : Sulandırma ile birlikte ekim alanları genişlemektedir Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir
Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi dağıtılmış sebzeler yetiştirilmektedir
Meyve : Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg ’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir
*