iltasyazilim
FD Üye
Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen meyveler, Güneydoğu Anadolu bölgesi meyveleri, Güneydoğu Anadolu bölgesinin tarım ürünleri, Güneydoğu Anadoluda yetişen meyveler
Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen tarım ürünleri
Güneydoğu Anadolu bölgesinin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kgı aşan karpuz yetiştirilmektedir
Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil veya içki yapımında kullanılır
Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir azami ekim alanına sahip Şanlıurfayı Diyarbakır izler Bölgede yetiştirilen öteki manâlı tahıl olan arpa, azami Şanlıurfa, Siirt ve Adıyamanda yetiştirilir
Bölgede azami ekilen endüstri bitkileri arasında bulunan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantepte yetiştirilir
Antep Fıstığı : Bölgenin karakteristik ürünüdür Üretimin % 90ı bu bölgede gerçekleşir
Susam : Eksik bir alanda ekimi yapılmaktadır Ancak üretimi alan için siklet taşır
Kırmız Mercimek : Kuraklığa dirençli bir baklagildir Türkiye üretiminin tamamına yakınını bu bölge sağlar En fazla Şanlıurfa ve Gaziantepte yetiştirilir
Çeltik : Siverekte yetiştirilmektedir
Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir
Tütün : Sulandırma ile birlikte ekim alanları genişlemektedir Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir
Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi değişik sebzeler yetiştirilmektedir *
Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen tarım ürünleri
Güneydoğu Anadolu bölgesinin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kgı aşan karpuz yetiştirilmektedir
Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil veya içki yapımında kullanılır
Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir azami ekim alanına sahip Şanlıurfayı Diyarbakır izler Bölgede yetiştirilen öteki manâlı tahıl olan arpa, azami Şanlıurfa, Siirt ve Adıyamanda yetiştirilir
Bölgede azami ekilen endüstri bitkileri arasında bulunan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantepte yetiştirilir
Antep Fıstığı : Bölgenin karakteristik ürünüdür Üretimin % 90ı bu bölgede gerçekleşir
Susam : Eksik bir alanda ekimi yapılmaktadır Ancak üretimi alan için siklet taşır
Kırmız Mercimek : Kuraklığa dirençli bir baklagildir Türkiye üretiminin tamamına yakınını bu bölge sağlar En fazla Şanlıurfa ve Gaziantepte yetiştirilir
Çeltik : Siverekte yetiştirilmektedir
Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir
Tütün : Sulandırma ile birlikte ekim alanları genişlemektedir Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir
Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi değişik sebzeler yetiştirilmektedir *