Obezitenin önüne geçmek ve kronik hastalıklara dur aramak adına Türk Böbrek Vakfı harekete geçti Türk Böbrek Vakfı, kronik hastalıklar açısından kayda değer risk faktörü olan obeziteye aleyhinde, şeker kullanımının sınırlandırılması için harekete geçti Vakıf göre hazırlanarak Sağlık Bakanlığına sunulan Aşırı Şeker Tüketiminin Önlenmesi Eylem Planıçerçevesinde, jurnal şeker tüketiminin 150 gramdan 120 gram seviyesine düşürülebilmesi için çalışmalar yapılacak Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, obezitenin sağlığı bozan anormal ya da fazla yağ birikimi olarak tanımlandığını belirtti İngiltere'de yer alan Imperial College tarafından yürütülen ve 19752019 yılları aralarında 20 milyon bayan ve erkeğin gövde kitle endeksi (BKİ) ölçümlerinin karşılaştırmasına dayanan araştırmanın, 1975'te 105 milyon olan obez kişi sayısının 2019'te 641 milyona yükseldiğini ortaya koyduğunu açıklayan Erk, Araştırmacıların 'ağır bir obezite salgını' olarak adlandırdığı konuyla ilgili hükümetlerin acil olarak harekete geçmeleri gerekiyordedi Obezite sıklığının arttı Erk, obezitenin kronik hastalıkların gelişmesinden sorumlu en önemli faktörlerin başında geldiğini ve Türkiye'de de son yıllarda çocukluk çağı dahil birçok yaş grubunda obezite sıklığının arttığını vurguladı Türkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde 20'sinin obezite sorunu yaşadığını belirten Erk, BKİ açısından bakıldığında 18,5024,99 aralığında olması gereken değerin 35 ve üzerinde çıktığını açıklama etti Erk, bu değerin 25'i geçmesinin kilo sorununa, 30'u geçmesinin ise obeziteye dikkat çekici ettiğini dile getirdi Türkiye'de obezite sınırını geçen takriben 3 milyon birey bulunduğunu aktaran Erk, Erkeklerde obez nüfus oranı yüzde 20, kadınlarda yüzde 41 Yapılan hesaplamalar, ülke nüfusumuzun yüzde 16,5'ini oluşturan 18 yaş altı gençlerin 1,8 milyonunun obez olduğunu gösteriyor Öteki bir deyişle, 3 milyon obezin 1,8 milyonu çocuk ve 18 yaş altıdedi Tuzluktan sonradan şekerlik de masadan kalkabilir Vakıf Başkanı Erk, sağlığın korunması için önlenebilir risk faktörlerine yönelik farkındalık yaratılması, gıdalarda kullanılan tuzlu ve şeker miktarlarına ilişkin hukuki sınırlamalar getirilmesinin fazla manâlı olduğu değerlendirmesinde bulundu Erk, şeker tüketiminin sınırlandırılması amacıyla öncelikle Sıhhat Bakanlığı elde etmek üzere ilgili bütün kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde hareket edebilecekleri bir eylem planı hazırladıklarını belirterek,Türk Böbrek Vakfı, geçtiğimiz yıllarda aşırı tuzlu tüketimine karşın ilgili bakanlıklarla işbirliği yaparak yürüttüğü çalışmalara bir yenisini daha ekliyor Sıhhat Bakanlığı ile bir eylem planı hazırlığındayızPlan çerçevesinde, Sıhhat Bakanlığınca günlük tuzlu tüketiminin 18 gramdan 15 grama düşürülmesi, ekmek, salça gibi yiyeceklerde tuzun sınırlandırılması ve yemek salonlarında masalarda tuzluk bulundurulmaması gibi uygulamaların hayata geçirildiği 'Aşırı Tuzlu Tüketiminin Azaltılması Eylem Planı'nın peşinde günlük şeker tüketimininin de düşürülebilmesi için çalışmalara başlandı diye konuştu