PİT VE FİSSÜR ÖRTÜCÜ ( ÇÜRÜK ÖNLEYİCİ CİLA NEDİR) ?
Dişlerin çürüğe en yatkın ortamları azı dişlerinin girintili çıkıntılı çiğneyici yüzeyleridir. Bu nahiyelere azıklar kolaylıkla birikirler ve diş fırçası ile temizlenmeleri zordur.
Çiğneyici yüzeylerin fissür örtücü ismi verilen cilalarla örtülmesi ile bu yerlerde gelişen diş çürüklerini %60-90 arasında azaltmaktadır.
Bu tedavi çok kısa vadede tamamlanır, ağrısız ve kolay bir pratiktir.
Fissür örtücülerin kollayıcı tesiri ne kadar devam eder? Pit ve fissür örtücüler çoklukla diş yüzeylerinde uzun mühlet kalırlar ve kaldıkları sürece bu yüzeyleri çürüğe karşı korurlar. Lakin diş doktorunuz 6 ay-1 yılda bir yaptığı ağız sıhhati denetimlerinde cilanın çıktığını yahut mahal yan koptuğunu görürse yenilemesi gerekebilir.
Fissür örtücüler kaç yaşında uygulanmalıdır? Fissür örtücüler ekseriyetle 6-7 yaşında birinci mütemadi azı dişlerinin sürmesini takiben uygulanmalıdır. Gayrı mütemadi azı dişleri sürdükçe pratiğe devam edilir.
Fissür örtücüler tek başına çürük önleyemezler. Dişler muhakkak günde iki kere florürlü diş macunu ile fırçalanmalıdır.
SAKIZ ÇİĞNEMEK YARARLI MI YOKSA ZARARLI MIDIR?
•Sakız çiğnemek hem tükürük akışını artırır hem de dişleri mekanik olarak temizleyerek çürük oluşumunu azaltır.
•Özellikle içerisinde çürük yapmaz özellikteki ksilitol – sorbitol bulunan sakızlar günde 4-5 sefer en az 20 dakika mühletle çiğnendiğinde çürük önleyici tesire sahiptir. Bu cins sakızların üzerinde çürük yapmaz logosu bulunur.
Sakız çiğnemek asla tek başına çürük önleyici bir formül değildir ve diş fırçalamanın bölgesine geçmez.
MEKTEBE GİDEN EVLADIN BESLENME ÇANTASINA ARA ÖĞÜN İÇİN NE CINS BESINLER KOYMALIYIM ?
•Çocuğa ara öğünlerde mümkün olduğunca çürük yapmayan peynir, süt, yoğurt, meyve ve zerzevat tipi azıklar verilmelidir.
•Beyaz unun çürük yapıcı özelliği kepekli una orantıyla daha yüksektir. Bu nedenle ara öğün beslenmesi için evlada hazırlanan sandviçler kepekli undan yapılmış ekmekle hazırlanmalı, içerisine peynir, et, yumurta konulmalıdır
•İçecek olarak hazır meyve suları yanına ayran verilmelidir.
ÇÜRÜK YAPICI BESINLERI EVLADIMA NE VAKIT VERMELİYİM?
Evlatlar şeker, pasta çörek üzere azıkları çok severler ve ayrıyeten gelişimleri için de bu çeşit azıklara muhtaçlıkları vardır. Bu nedenle evlatlara çürük yapıcı azıkları ‘ dişlerin çürür’ diye yasaklamak yanlış bir pratiktir. Yasaklamak mahalline çürük yapıcı eserlerin yenmesinin aile tarafından denetlenmesi gerekir. Çürük yapıcı besinlerin ana öğünün içerisinde yahut yemekten çabucak sonra tüketilmesi ve daha sonra dişlerin fırçalanması sağlanmalıdır.
Evlat şayet ara öğünde şekerli ve unlu azıklar (kek, kurabiye vs) yemişse takiben dişler fırçalanmalıdır. Evlat dişlerini fırçalama imkanını bulamıyorsa yedikten sonra ağzını suyla çalkalamalı , çürük önleyici sakız çiğnemeli yahut peynir, mekan fıstığı üzere çürük önleyici azıklar yemelidir.
Dişlerin çürüğe en yatkın ortamları azı dişlerinin girintili çıkıntılı çiğneyici yüzeyleridir. Bu nahiyelere azıklar kolaylıkla birikirler ve diş fırçası ile temizlenmeleri zordur.
Çiğneyici yüzeylerin fissür örtücü ismi verilen cilalarla örtülmesi ile bu yerlerde gelişen diş çürüklerini %60-90 arasında azaltmaktadır.
Bu tedavi çok kısa vadede tamamlanır, ağrısız ve kolay bir pratiktir.
Fissür örtücülerin kollayıcı tesiri ne kadar devam eder? Pit ve fissür örtücüler çoklukla diş yüzeylerinde uzun mühlet kalırlar ve kaldıkları sürece bu yüzeyleri çürüğe karşı korurlar. Lakin diş doktorunuz 6 ay-1 yılda bir yaptığı ağız sıhhati denetimlerinde cilanın çıktığını yahut mahal yan koptuğunu görürse yenilemesi gerekebilir.
Fissür örtücüler kaç yaşında uygulanmalıdır? Fissür örtücüler ekseriyetle 6-7 yaşında birinci mütemadi azı dişlerinin sürmesini takiben uygulanmalıdır. Gayrı mütemadi azı dişleri sürdükçe pratiğe devam edilir.
Fissür örtücüler tek başına çürük önleyemezler. Dişler muhakkak günde iki kere florürlü diş macunu ile fırçalanmalıdır.
SAKIZ ÇİĞNEMEK YARARLI MI YOKSA ZARARLI MIDIR?
•Sakız çiğnemek hem tükürük akışını artırır hem de dişleri mekanik olarak temizleyerek çürük oluşumunu azaltır.
•Özellikle içerisinde çürük yapmaz özellikteki ksilitol – sorbitol bulunan sakızlar günde 4-5 sefer en az 20 dakika mühletle çiğnendiğinde çürük önleyici tesire sahiptir. Bu cins sakızların üzerinde çürük yapmaz logosu bulunur.
Sakız çiğnemek asla tek başına çürük önleyici bir formül değildir ve diş fırçalamanın bölgesine geçmez.
MEKTEBE GİDEN EVLADIN BESLENME ÇANTASINA ARA ÖĞÜN İÇİN NE CINS BESINLER KOYMALIYIM ?
•Çocuğa ara öğünlerde mümkün olduğunca çürük yapmayan peynir, süt, yoğurt, meyve ve zerzevat tipi azıklar verilmelidir.
•Beyaz unun çürük yapıcı özelliği kepekli una orantıyla daha yüksektir. Bu nedenle ara öğün beslenmesi için evlada hazırlanan sandviçler kepekli undan yapılmış ekmekle hazırlanmalı, içerisine peynir, et, yumurta konulmalıdır
•İçecek olarak hazır meyve suları yanına ayran verilmelidir.
ÇÜRÜK YAPICI BESINLERI EVLADIMA NE VAKIT VERMELİYİM?
Evlatlar şeker, pasta çörek üzere azıkları çok severler ve ayrıyeten gelişimleri için de bu çeşit azıklara muhtaçlıkları vardır. Bu nedenle evlatlara çürük yapıcı azıkları ‘ dişlerin çürür’ diye yasaklamak yanlış bir pratiktir. Yasaklamak mahalline çürük yapıcı eserlerin yenmesinin aile tarafından denetlenmesi gerekir. Çürük yapıcı besinlerin ana öğünün içerisinde yahut yemekten çabucak sonra tüketilmesi ve daha sonra dişlerin fırçalanması sağlanmalıdır.
Evlat şayet ara öğünde şekerli ve unlu azıklar (kek, kurabiye vs) yemişse takiben dişler fırçalanmalıdır. Evlat dişlerini fırçalama imkanını bulamıyorsa yedikten sonra ağzını suyla çalkalamalı , çürük önleyici sakız çiğnemeli yahut peynir, mekan fıstığı üzere çürük önleyici azıklar yemelidir.