iyi cay demleme, cay demlemek,guzel cay demleme yontemleri, cay demleme ceşitleri, cay demlemenin puf noktaları
imagesguzelcaydemlemeninpufnoktalari5afb28a9ace33
İyi cay demlemenin puf noktaları
Guzel cay demlemek icin cayın kaliteli olması ve demliğin niteliği onemlidir En ideal demlikler porselen olanlardır Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta ise demliğin asla deterjan ile yıkanmaması, sadece sıcak su ile temizlenmesidir
İyi bir cay demlemek her şeyden once bir sanattır Kullanılan malzemenin kalitesinin yanı sıra demleyenin ustalığı gerekir
Cinlilere gore cay icin ideal su, dağlardaki kaynak sularıdır Cay bardaklarında kristal cam tercih edilmemelidir Fincan kullanıyorsanız, icinin beyaz ve ince kenarlı olmasına dikkat edin Boylece cayın tadının kokusunun ve renginin keyfini cıkarabilirsiniz
Siyah Cayın Demlenmesi
Sertlik derecesi az olan sular, cay icin daha musaittir Su kaynatılır, caydanlık ateşten geri alınarak suyun fokurdaması durunca, boş demliğe sudan yeterince dokulur Onun uzerine her fincan icin bir cay kaşığı cay konur İlaveten bir cay kaşığı cay fazladan konulması tavsiyeye değer
Cin cayları 25, diğer caylar 5 dakikada dem alır Hicbir zaman 100 Clik kaynar su cayın uzerine dokulmez (Deniz seviyesinde 100 Cde kaynayan su, demliğe boşaltıldığı zaman yaklaşık 84 C olur 5 dakikalık demleme suresi sonunda 74 Cya duşer 1000 m yukseklikte 97 Cde, 2000 mde 93 Cde su kaynar) Caydaki vitaminler icin son derece zararlıdır 5 dakikadan fazla demlenmeye bırakılan caylar acılaşır
Arzu ve zevkinize gore cayın icine beyaz kandis şekeri veya sut koyabilirsiniz Kandis şekeri ayrı bir şekerdir ve cayın tadını değiştirmez
Kısaca iyi cay demlemek icin;
1 Cay, nem ve harici kokulardan etkilenmeyecek şekilde muhafaza edilmeli
2 Demlemede kirecsiz su ve porselen demlik tercih edilmeli
3 Caydanlıkta su iyice kaynatılmalı
4 Temiz demlik icine beher bardak icin bir cay kaşığı cay konularak ılık su ile yıkanıp suzulmeli
5 Su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdırDemliğe aktarılırken, kaynamanın durması, 100 Cden birkac derece aşağı sıcaklıkta olmasına dikkat edilmeli demlemeye bırakılmalı
6 Caydanlıktaki kaynar suyun ateşi kısılarak demlik caydanlığın uzerine oturtulmalı ve dem kaynatılmamalı
7 Demleme muddeti cayın cinsine ve icenin zevkine gore değişir,aromanın tam elde edilmesi icin bu sure turk caylarında 2530 dakikaya kadar cıkartılır, yabancı caylarda ise 1520 dakikayı aşmamalıdırDemlenen cay yarım saat icinde icilmelidir
Yeşil cay, tuareg ve Rus usulu olmak uzere iki şekilde demlenir
Tuareg Usulu
Yeşil cayın uzerine az miktarda kaynar su dokulur Sonra bu su suzulur ve cayın uzerine ikinci kez kaynar su dokulur Demlenmesi icin 3 dakika beklenir Servis fincanının icine iki uc tane taze nane yaprağı atılır ve uzerine cay dokulurek şeker ile servis yapılır
Rus Usulu
Kucuk bir cay fincanının icine yeşil cay yaprakları konur Cay yaprağı oldukca bol miktarda konulmalıdır (Mesela yarım litre su icin 4 şeker kaşığı cay) Daha sonra bir semaverde kaynatılmış olan su, yeşil cayın bulunduğu fincanın icine dokulur
Soğuk Cay
Ulkemizde pek bilinmeyen soğuk cay, ozellikle Yunanistan, İtalya, Mısır gibi Akdeniz ulkelerinde pek yaygındır Soğuk cay yapmanın en kısa ve kolay yolu sıcak cayın kuruması icin bekletilmesidir ama bu yontemde buharlaşma yoluyla cayın tadı bir olcude değişecektir Bunun icin cay direkt olarak soğuk suyun icinde demlenmeye bırakılır
Tabi bu yontemle hazırlanan soğuk cay buharlaşması ile elde edilene kadar saf ve temiz olmayacaktır Servis fincanlarına biraz meyve ve buz ilave etmekte yarar vardır Eğer cayın daha temiz ve saf olmasını istiyorsanız, cayı soğuk suyun icinde 12 saat buzdolabında bekletmek yerine 3 gun bekletmelisiniz
Japonyada cay merasimle icilir Cay toreninde 45 kişilik bir misafir grubu ozel bir cay odasında ağırlanır Konuklar ellerini yıkayıp, ağızlarını suyla calkaladıktan sonra diz ustu cokulerek gecilebilen alcak bir kapıdan ozel odaya giderler Toren icin ozel fincanlarda hazırlanan caylar icilmeden once genellikle şekerleme yenir Eski bir dini torenden (Zen mezhebi) kaynaklanan bu toren gunumuzde de geleneksel duzen icinde duzenlenmektedir
Alıntıdır
imagesguzelcaydemlemeninpufnoktalari5afb28a9ace33
İyi cay demlemenin puf noktaları
Guzel cay demlemek icin cayın kaliteli olması ve demliğin niteliği onemlidir En ideal demlikler porselen olanlardır Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta ise demliğin asla deterjan ile yıkanmaması, sadece sıcak su ile temizlenmesidir
İyi bir cay demlemek her şeyden once bir sanattır Kullanılan malzemenin kalitesinin yanı sıra demleyenin ustalığı gerekir
Cinlilere gore cay icin ideal su, dağlardaki kaynak sularıdır Cay bardaklarında kristal cam tercih edilmemelidir Fincan kullanıyorsanız, icinin beyaz ve ince kenarlı olmasına dikkat edin Boylece cayın tadının kokusunun ve renginin keyfini cıkarabilirsiniz
Siyah Cayın Demlenmesi
Sertlik derecesi az olan sular, cay icin daha musaittir Su kaynatılır, caydanlık ateşten geri alınarak suyun fokurdaması durunca, boş demliğe sudan yeterince dokulur Onun uzerine her fincan icin bir cay kaşığı cay konur İlaveten bir cay kaşığı cay fazladan konulması tavsiyeye değer
Cin cayları 25, diğer caylar 5 dakikada dem alır Hicbir zaman 100 Clik kaynar su cayın uzerine dokulmez (Deniz seviyesinde 100 Cde kaynayan su, demliğe boşaltıldığı zaman yaklaşık 84 C olur 5 dakikalık demleme suresi sonunda 74 Cya duşer 1000 m yukseklikte 97 Cde, 2000 mde 93 Cde su kaynar) Caydaki vitaminler icin son derece zararlıdır 5 dakikadan fazla demlenmeye bırakılan caylar acılaşır
Arzu ve zevkinize gore cayın icine beyaz kandis şekeri veya sut koyabilirsiniz Kandis şekeri ayrı bir şekerdir ve cayın tadını değiştirmez
Kısaca iyi cay demlemek icin;
1 Cay, nem ve harici kokulardan etkilenmeyecek şekilde muhafaza edilmeli
2 Demlemede kirecsiz su ve porselen demlik tercih edilmeli
3 Caydanlıkta su iyice kaynatılmalı
4 Temiz demlik icine beher bardak icin bir cay kaşığı cay konularak ılık su ile yıkanıp suzulmeli
5 Su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdırDemliğe aktarılırken, kaynamanın durması, 100 Cden birkac derece aşağı sıcaklıkta olmasına dikkat edilmeli demlemeye bırakılmalı
6 Caydanlıktaki kaynar suyun ateşi kısılarak demlik caydanlığın uzerine oturtulmalı ve dem kaynatılmamalı
7 Demleme muddeti cayın cinsine ve icenin zevkine gore değişir,aromanın tam elde edilmesi icin bu sure turk caylarında 2530 dakikaya kadar cıkartılır, yabancı caylarda ise 1520 dakikayı aşmamalıdırDemlenen cay yarım saat icinde icilmelidir
Yeşil cay, tuareg ve Rus usulu olmak uzere iki şekilde demlenir
Tuareg Usulu
Yeşil cayın uzerine az miktarda kaynar su dokulur Sonra bu su suzulur ve cayın uzerine ikinci kez kaynar su dokulur Demlenmesi icin 3 dakika beklenir Servis fincanının icine iki uc tane taze nane yaprağı atılır ve uzerine cay dokulurek şeker ile servis yapılır
Rus Usulu
Kucuk bir cay fincanının icine yeşil cay yaprakları konur Cay yaprağı oldukca bol miktarda konulmalıdır (Mesela yarım litre su icin 4 şeker kaşığı cay) Daha sonra bir semaverde kaynatılmış olan su, yeşil cayın bulunduğu fincanın icine dokulur
Soğuk Cay
Ulkemizde pek bilinmeyen soğuk cay, ozellikle Yunanistan, İtalya, Mısır gibi Akdeniz ulkelerinde pek yaygındır Soğuk cay yapmanın en kısa ve kolay yolu sıcak cayın kuruması icin bekletilmesidir ama bu yontemde buharlaşma yoluyla cayın tadı bir olcude değişecektir Bunun icin cay direkt olarak soğuk suyun icinde demlenmeye bırakılır
Tabi bu yontemle hazırlanan soğuk cay buharlaşması ile elde edilene kadar saf ve temiz olmayacaktır Servis fincanlarına biraz meyve ve buz ilave etmekte yarar vardır Eğer cayın daha temiz ve saf olmasını istiyorsanız, cayı soğuk suyun icinde 12 saat buzdolabında bekletmek yerine 3 gun bekletmelisiniz
Japonyada cay merasimle icilir Cay toreninde 45 kişilik bir misafir grubu ozel bir cay odasında ağırlanır Konuklar ellerini yıkayıp, ağızlarını suyla calkaladıktan sonra diz ustu cokulerek gecilebilen alcak bir kapıdan ozel odaya giderler Toren icin ozel fincanlarda hazırlanan caylar icilmeden once genellikle şekerleme yenir Eski bir dini torenden (Zen mezhebi) kaynaklanan bu toren gunumuzde de geleneksel duzen icinde duzenlenmektedir
Alıntıdır