Güzelliğinde İmtihanı Var Süleyman bin Yesâr, bir arkadaşıyla “Ebva denen yerde konaklamışlardı Arkadaşı yakındaki alışveriş yerinden bir şeyler almak üzere çadırdan ayrıldığı sırada Süleyman’ı geriden gözetleyen bir bedevi kadını derhal çadırın kapısına gelerek: – Buraya kadar kazanç misin? diye seslendi Süleyman, serili sofradan gıda isteyeceğini düşünerek bir takım şeyleri alıp da kadına içten yürürken kadının ikazı bambaşka oldu: – Ben gıda falan istemiyorum, seni istiyorum seni Yakışıklılığın hoşuma gitti Karşısında çadıra gel Kimsecikler yok yanımda! Süleyman, bir imtihana alt tutulduğunu düşünerek bağırmaya başladı: – Defol buradan şeytanın elçisi Acilen arkadaşım kazanç, İkimiz de rezil oluruz! Kadın, beklemediği bu karşılıktan ürkerek peçesini yüzüne kapayıp çadırına dönerken, Süleyman da içeriye girip ağlamaya başladı Bu sırada çarşıdan aldığı şeylerle gelen arkadaşı Süleyman’dan yaşadığı durumu dinleyince o da ağlamaya başladı Süleyman şaşırmıştı – Sen niçin ağlıyorsun? diye sordu Aldığı yanıt şöyle oldu: – Kardeşim, sen gerçekten de bir iffet abidesiymişsin İyi fakat ben muhatap olmadım böyle bir imtihana Muhtemeldir ancak kaybedebilirdim Allah sana senin güzelliğin dek iman kuvveti lütfeylemiş çağırmak ancak Süleyman oradan kalkıp Medine’ye varır, o gece rüyasında Yusuf aleyhisselamı görür Karşıdan kucağını açarak gelen Hazreti Yusuf ona şöyle hitap eder: – Gel seni kucaklayayım iffet abidesi kardeşim Güzelliğin de kendine kadar imtihanı vardır Sen de benim gibi bu konuda imtihanlara bağlı tutuldun, ama kazandın Tebrik ederim seni