Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Hacerul Esved nedir,nerededir ve nereden gelmiştir?

Hacerul Esved nedir,nerededir ve nereden gelmiştir?
0
136

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Hacerul Esvet nerededir ve Hacerul Esvet nereden gelmiştir?

Kâbei muazzamanın doğu köşesinde bir buçuk metre değin yükseklikte yer alan ve Cennet yâkutlarından olan parlak, siyah taş

Hz İbrahim Aleyhisselam, Kabe'nin inşasını bitirdikten sonra oğlu İsmail Aleyhisselam ile tavafa açılış sırasını bildirmek için: “İsmail, bana bir taş getir de tavafın nereden başlayacağını dikkat çekici edeyim dedi Hz İsmail Aleyhisselam da Cebeli Kubeys'ten bir taş alıp babasına verdi O da tavafın başlayacağı bugünkü Kabe'nin köşesine taşı koydu Taş, yumurta biçiminde 1819 santimetre yarıçapında idi Konduğu yer, yerden üç arşın 4 parmak yüksekliğinde idi Böyle yükseğe konmasının sebebi ve sırrı her yerden herkesin görebilmesi için idi Rengi eskiden beyaz olan bu taş, oldukça çok istilam edildiği yani selamlanıp öpüldüğü için kırmızımsı (kırmızımsı esmer bir taş) haline gelmiştir diye rivayet edilmektedir Hacerü'lesved, melekler tarafından, peygamberler tarafından ve Efendimiz Muhammed Aleyhisselam göre öpülmüştür Hacerü'lEsved'i öpmek, Cenabı Hakk'ın saltanatı İlahiyesine kurbiyete (yakınlığa) bir sinyâl olması itibariyle hürmet, teslim ve ikrar manasını ifade eder İşte bunun içindir oysa, Hz Ömer Efendimiz (ra) “Vallahi seni öpüyorum Senin taş olduğunu, hasar ve fayda veremeyeceğini de biliyorum Eğer Resulullah'ın seni öptüğünü görmeseydim, seni öpmezdim demiştir

Kabe, Huzaalıların eline geçtikten daha sonra, Haceri Esved, onların rakibi olan Cürhümlüler kadar kaçırılıp sonradan Huzaa kabilesi kadar her yerde ele geçirilerek yeniden yerine konulmuştur Daha sonraları Abbasi Halifelerinden Muktedirbillah vaktinde Mekke'yi zaptetmiş olan Karamite (Kırmitîler) reisi Tahir kadar koparılıp Küfe Mescidine konulmuştu 20 yıl sonra, Halife Mutî' Billah tarafından 24 bin dinar karşılığında geri alınıp Mekke'ye getirilmiş, bugünkü yerine konulmuştur

Haceri Esved, muhtelif zamanlardaki yangınlarda kırılmıştır Acilen 12 parça olarak birleştirilmiştir Ufak bir parçası Kanuni Sultan Süleyman zamanında bir Hadım Ağası kadar İstanbul'a nakledilmiş, Süleymaniye civarındaki Kanuni Sultan Süleyman türbesine asılmıştır

Rivayete kadar Haceri Esved kıyamet gününde Kabe'yi tavaf edenlere tanık olacağından bunu aşk ile yerine getirmek gerekir Millet aralarında hacdan gelenlerin avuçlarının içlerinin öpülmesi hacca gidip tavaf edenlere Haceri Esvedin şahitliği diğer taraftan ya öperek veya dokunarak ya da uzakta ellerini açarak Haceri Esved ile bağlantı kurmaları sebebiyledir Çünkü hacı “elestü birabbiküm bezmindeki ikrarı burada yenilemiş olduğundan memleketinde hemen şimdi hacca gidememiş kimselerin onu onaylama etmeleri, avucunun içini öpmeleri bundan dolayıdır *

858,475Konular
981,228Mesajlar
29,547Kullanıcılar
sonertSon üye
Üst Alt