iltasyazilim
FD Üye
Hacı Yağı Hangi Çiçekten Yapılır?
Gül çiçeğinden yapılır
Gül yağı; öyle ya da böyle koyu sarı renkli ve başı dönen bir kokuya sahip olup, +23 C° sıcaklıktan aşağıya dürüst ince safihavî billurların teşekkülü suretiyle bulunmaya başlar
Bu üretimde imbik kazanları değişik büyüklükte ve sayısı da tek ya da daha artı olabilmektedir Kazanın büyüklüğüne göre içine gül çiçeği ve su konur Mesela 24 kg ’lık bir bakır kazana 15 kg gül çiçeği ve 4 teneke yani 6070 litre su konulur Kazanın kapağı kapatılır Ağız kısmı beyaz kil toprak sürülmüş bir bezle sarılır Benzer şekilde kapak borusuyla havuz içinden gelen soğutma borusunun birleştiği kısım da sarılır Bu işlem buharın çıkmasını durdurmak için yapılmaktadır
Ocak yakılır ve artı ateşli olmayan bir yakma düzeni ile kazandaki gül çiçekli su kaynatılır Kazanın kapak kısmında yoğunlaşan buhar su doymuş havuz içindeki boruya geldiğinde baştan sıvı hale geçer ve havuz açık havada bu boruya takılmış olan bir kaba akar Birinci kaynama sonucunda 6070 litre gül suyu elde edilir Kazandaki kaynamış gül çiçeği posası halkın deyimiyle “cibre dökülür
Birinci kaynama sonucunda elde edilmiş olan ve yağı alınmamış gül suyu imbiğe tekrar vurulur 6070 litre gül suyu ve 20 litre dek da gül mayası ya da maya suyu10 kazana katılarak ikinci kaynatma işlemine geçilir Bu kaynatmada ocaktaki ateş düşük düzeyde tutulur, huysuz takdirde yağ elde edilemez
Havuzdan gelen boruya bu sefer cam damacana ağzı sıkı şekilde sarılarak bağlanır Bu kapta gülyağlı su birikir 15 kg ’lık gül çiçeği ile 2530 litre gül yağlı su elde edilmektedir, ikinci kez cam kapta toplanan bu suyun üzerinde bir parmak kalınlığında yağ toplanır Suyun üstünde biriken bu gül yağı bir şırınga ile çekilir ve bir kapta biriktirilir 6070 litre gül yağlı sudan 25 gr gül yağı alınmaktadır
1 gr ’lık gül yağının 3 kg gül çiçeğinden elde edildiği belirtilmektedir Yeniden 1 kg gül çiçek yaprağı 300350 gülün çiçek yaprağından ve ortalama 1 kg gül yağı ise 3500 kg gül çiçek yaprağından elde edilmekte, 1 kg gül yağı üretimi için dolayısıyla 1150000 adet gül harcanmaktadır Bu hesaplamalar bize gül yağının neden çok değerli olduğunu açıklamaktadır
İyi nitelikte yağ olmak için damıtma işi çok önemlidir İklim ve toprağın etkisine (havanın yağmurlu, açık olması, tarlanın toprağının fosforunun az ve fazla bulunması) damıtmayı yapan kimsenin becerikliliğine kadar (bilhassa ateşin idaresi fazla önemlidir) yağın niteliği değişmektedir *
Gül çiçeğinden yapılır
Gül yağı; öyle ya da böyle koyu sarı renkli ve başı dönen bir kokuya sahip olup, +23 C° sıcaklıktan aşağıya dürüst ince safihavî billurların teşekkülü suretiyle bulunmaya başlar
Bu üretimde imbik kazanları değişik büyüklükte ve sayısı da tek ya da daha artı olabilmektedir Kazanın büyüklüğüne göre içine gül çiçeği ve su konur Mesela 24 kg ’lık bir bakır kazana 15 kg gül çiçeği ve 4 teneke yani 6070 litre su konulur Kazanın kapağı kapatılır Ağız kısmı beyaz kil toprak sürülmüş bir bezle sarılır Benzer şekilde kapak borusuyla havuz içinden gelen soğutma borusunun birleştiği kısım da sarılır Bu işlem buharın çıkmasını durdurmak için yapılmaktadır
Ocak yakılır ve artı ateşli olmayan bir yakma düzeni ile kazandaki gül çiçekli su kaynatılır Kazanın kapak kısmında yoğunlaşan buhar su doymuş havuz içindeki boruya geldiğinde baştan sıvı hale geçer ve havuz açık havada bu boruya takılmış olan bir kaba akar Birinci kaynama sonucunda 6070 litre gül suyu elde edilir Kazandaki kaynamış gül çiçeği posası halkın deyimiyle “cibre dökülür
Birinci kaynama sonucunda elde edilmiş olan ve yağı alınmamış gül suyu imbiğe tekrar vurulur 6070 litre gül suyu ve 20 litre dek da gül mayası ya da maya suyu10 kazana katılarak ikinci kaynatma işlemine geçilir Bu kaynatmada ocaktaki ateş düşük düzeyde tutulur, huysuz takdirde yağ elde edilemez
Havuzdan gelen boruya bu sefer cam damacana ağzı sıkı şekilde sarılarak bağlanır Bu kapta gülyağlı su birikir 15 kg ’lık gül çiçeği ile 2530 litre gül yağlı su elde edilmektedir, ikinci kez cam kapta toplanan bu suyun üzerinde bir parmak kalınlığında yağ toplanır Suyun üstünde biriken bu gül yağı bir şırınga ile çekilir ve bir kapta biriktirilir 6070 litre gül yağlı sudan 25 gr gül yağı alınmaktadır
1 gr ’lık gül yağının 3 kg gül çiçeğinden elde edildiği belirtilmektedir Yeniden 1 kg gül çiçek yaprağı 300350 gülün çiçek yaprağından ve ortalama 1 kg gül yağı ise 3500 kg gül çiçek yaprağından elde edilmekte, 1 kg gül yağı üretimi için dolayısıyla 1150000 adet gül harcanmaktadır Bu hesaplamalar bize gül yağının neden çok değerli olduğunu açıklamaktadır
İyi nitelikte yağ olmak için damıtma işi çok önemlidir İklim ve toprağın etkisine (havanın yağmurlu, açık olması, tarlanın toprağının fosforunun az ve fazla bulunması) damıtmayı yapan kimsenin becerikliliğine kadar (bilhassa ateşin idaresi fazla önemlidir) yağın niteliği değişmektedir *