Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Hadimül Haremeyn lakabı hangi padişaha aittir?

Hadimül Haremeyn lakabı hangi padişaha aittir?
0
170

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Hadimül Haremeyn (iki haremin hizmetçisi) lakabı hangi padişaha aittir?

Hadimül Haremeyn lakabını Yavuz Sultan Selim Kullanmıştır

HADİMUL HAREMEYN OLAYI
Yavuz Sultan Selim ’i tarih gündeminde yücelten en kayda değer bir durum var ama yaşanmış ve ardından yüzyıllardır fermanlara da yansımıştır Durum şöyle: Osmanlı ordusu 1517 yılında Darı ’ı ele geçirir Yavuz Sultan Selim bir Cuma günü Kahire ’de bir camiye gider İmam efendinin vaazını dinlemye başlar Hoca “Hakimul Haremeyn (Mekke ve Medinenin hakimisahibi) olan hükümdar diye övücü sözlerini sürdürür Bu durumu kabullenmeyn Yavuz ayağa kalkarak “Ben Hakimul Haremeyn (Hicaz ’ın sahibi) olamam Oranın sahibi Allah ’dır Ben olsam olsam “Hadimul Haremeyn (Hicaz ’ın hademesihizmetkarı) olurum diye cevap verir Darı seferindn daha sonra padişahlar kendi kararları ve devlet mührü tasdikli olan fermanların ilk satırı arasına “Ben ancak hadimul Haremeyni şerifeyn sözlerini yazdırırırlar Ve Hicaz ’ın yani “Allahın kulu ve hizmetçisi olduklarını belgelere yansıtırlar Taa oysa en son padişah Vahdettin 1922 yılında Türkiyeyi terk edinceye kadar bu deyim defalarca yazılmış kalır fermanlarda *