Çoğumuzun yeteri kadar tüketemediği, besin değeri açısından çok önemli bir besin: BALIK! Beslenme alışkanlıklarımızda balık tüketimine önem vermeli, haftada 2-3 kez yeterli miktarlarda tüketmeliyiz . Balığın sağlık üzerinde pek çok olumlu etkisi olduğu yapılan bilimsel çalışmalarda defalarca ortaya konmuştur.
Peki balık niçin bu kadar önemli?
Balık tüketimi ile kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi düşürmek sizin elinizde!
Balık yağının kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunduğu bilinmektedir. Balıkta bulunan n-3 yağ asitlerinin LDL kolesterolü (kötü huylu kolesterol) düşürebildiği, damar sertliğini önlemede veya azaltmada etkili olduğu, kalp ritmi bozukluklarını ve ani ölümleri azaltabildiği, koroner damar tıkanıklıklarında azaltıcı etkisi olduğu yapılan bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Yapılan bir bilimsel çalışmada, haftada en az bir sefer balık tüketmenin, kalp krizi geçiren hastaların hayatta kalma oranlarını %30 arttırdığı sonucu da ortaya konmuştur. Kalp sağlığınız için balık tüketimini alışkanlık haline getirin.
Kanserden korunmada balık tüketiminin olumlu etkisi bulunuyor.
Yapılan çalışmalarda kanserli hücrelerle mücadele etmede balıkta bulunan n-3 yağ asitlerinin büyük etkisi olduğu ortaya konmuş, kansere yol açan tüm kötü huylu tümörlerin gelişimini engellemede etkileri olduğu bilinmektedir. Balıkta bulunan vitamin ve minerallerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisinden dolayı hastalıklara karşı vücudun direnç kazanmasına yardımcı olmaktadır. Haftada 2 kez, ortalama 120-180 gr miktarında balık tüketmenin kanser hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.
Balık zihinsel gelişim için de çok önemli!
n-3 yağ asitleri beynin birçok fonksiyonunda etkilidir. n-3 yağ asitlerinden olan DHA insan beynindeki hücreleri yenilenmesine yardım etmekte, beyin hücrelerinin çoğalmasına destek olmaktadır. Bu hücrelerde DHA seviyesinin düşmesi depresyon, hafıza kaybı, alzheimer, şizofreni gibi sorunlara yol açabilir. Özellikle çocuklarda yeterli miktarlarda balık tüketimi ile dikkat dağınıklığı azalabilmekte, IQ seviyelerinde artış görülebilmektedir.
Kemik Sağlığı ve Balık ilişkisi
Balık içerdiği n-3 yağ asitleri ve D vitamini sayesinde kemik gelişimine de olumlu yönde katkıda bulunmaktadır. Kemik erimesi riskini en aza indirmek için balık tüketimine
dikkat edilmelidir. Haftada 2 kez balık tüketimini kemik sağlığını olumlu etkilemektedir.
Sağlıklı gözler için balık tüketmeyi ihmal etmeyin.
Balık tüketiminin göz sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Retina hücreleri üzerinde olumlu etki sağlayan n-3 yağ asitlerinin yanı sıra, balıkta bulunan A vitamini de görme fonksiyonu üzerinde etkilidir.
Hamilelikte balık tüketimi hem annenin hem bebeğin sağlığını olumlu yönde etkilemektedir.
Balıkta bulunan n-3 yağ asitlerinin (EPA-DHA) alımı hamilelik döneminde çok önemlidir. Bebeğin normal gelişimi için beyin zarının ve retinanı oluşumuna yardım eden n-3
yağ asitlerinin yeterli miktarda alımı ile birlikte erken doğum, düşük ağırlıklı bebek doğma riski azalabilmektedir. Hamileliğin son 3 ayında anneden bebeğe n-3 yağ
asitlerinin geçişi artmakta olduğu için özellikle bu dönemde yeterli miktarda balık tüketimi, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için büyük önem taşımaktadır.
Diyabetli kişilerde kan şekeri dengesi açısından balık tüketimi çok önemlidir.
Balık yağlarının diyabet hastalarında da yararlı etkiler sağladığı yapılan bilimsel çalışmalarda açıklanmıştır. Balıkta bulunan n-3 yağ asitlerinin hiperglisemi (yüksek kan şekeri) üzerine olumlu etkisi olduğu belirtilmiştir. Balıkta bulunan yağ asitleri diyabetli hastalarda glisemik kontrolü sağlamaktadır. Diyabetli bireylerde kan şekeri dengesi açısından haftada 2 kez balık tüketilmesi çok önemlidir.
Kilo verirken de diyetinizde mutlaka balık bulundurun.
Balık tüketiminin kilo kontrolü üzerinde yardımcı etkileri olduğu bilinmektedir. Zayıflama diyetleri uygularken de haftada 2 kez balık tüketmek çok önemlidir. Balığın iyi bir
protein kaynağı olması sebebi ile kişide tok kalma süresinin uzamasını sağlar, kan şekerini dengelediği için çikolata/tatlı isteklerini azaltabilmekte hatta ortadan
kaldırabilmektedir. Böylece kişinin gün içerisinde aldığı enerji miktarı sınırlanır. Diyetlerde yağ kaybını sağlamak için gün içerisinde ihtiyaç duyulan miktarlarda protein,
karbonhidrat, yağ almak ve besin çeşitliliğine dikkat etmek gerekir. Balık bu açıdan çok sağlıklı bir besindir. Dengeli planlanmış bir balık menüsü (örn: ızgara balık, bol
yeşillikli salata, esmer ekmek gibi) yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmektedir. Balık, içinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde (demir, selenyum, çinko ve A,
B3, B6, B12 ve E vitaminleri) antioksidant etki göstermekte ve diyete olumlu destek olmaktadır.
Peki balık niçin bu kadar önemli?
Balık tüketimi ile kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi düşürmek sizin elinizde!
Balık yağının kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunduğu bilinmektedir. Balıkta bulunan n-3 yağ asitlerinin LDL kolesterolü (kötü huylu kolesterol) düşürebildiği, damar sertliğini önlemede veya azaltmada etkili olduğu, kalp ritmi bozukluklarını ve ani ölümleri azaltabildiği, koroner damar tıkanıklıklarında azaltıcı etkisi olduğu yapılan bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Yapılan bir bilimsel çalışmada, haftada en az bir sefer balık tüketmenin, kalp krizi geçiren hastaların hayatta kalma oranlarını %30 arttırdığı sonucu da ortaya konmuştur. Kalp sağlığınız için balık tüketimini alışkanlık haline getirin.
Kanserden korunmada balık tüketiminin olumlu etkisi bulunuyor.
Yapılan çalışmalarda kanserli hücrelerle mücadele etmede balıkta bulunan n-3 yağ asitlerinin büyük etkisi olduğu ortaya konmuş, kansere yol açan tüm kötü huylu tümörlerin gelişimini engellemede etkileri olduğu bilinmektedir. Balıkta bulunan vitamin ve minerallerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisinden dolayı hastalıklara karşı vücudun direnç kazanmasına yardımcı olmaktadır. Haftada 2 kez, ortalama 120-180 gr miktarında balık tüketmenin kanser hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.
Balık zihinsel gelişim için de çok önemli!
n-3 yağ asitleri beynin birçok fonksiyonunda etkilidir. n-3 yağ asitlerinden olan DHA insan beynindeki hücreleri yenilenmesine yardım etmekte, beyin hücrelerinin çoğalmasına destek olmaktadır. Bu hücrelerde DHA seviyesinin düşmesi depresyon, hafıza kaybı, alzheimer, şizofreni gibi sorunlara yol açabilir. Özellikle çocuklarda yeterli miktarlarda balık tüketimi ile dikkat dağınıklığı azalabilmekte, IQ seviyelerinde artış görülebilmektedir.
Kemik Sağlığı ve Balık ilişkisi
Balık içerdiği n-3 yağ asitleri ve D vitamini sayesinde kemik gelişimine de olumlu yönde katkıda bulunmaktadır. Kemik erimesi riskini en aza indirmek için balık tüketimine
dikkat edilmelidir. Haftada 2 kez balık tüketimini kemik sağlığını olumlu etkilemektedir.
Sağlıklı gözler için balık tüketmeyi ihmal etmeyin.
Balık tüketiminin göz sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Retina hücreleri üzerinde olumlu etki sağlayan n-3 yağ asitlerinin yanı sıra, balıkta bulunan A vitamini de görme fonksiyonu üzerinde etkilidir.
Hamilelikte balık tüketimi hem annenin hem bebeğin sağlığını olumlu yönde etkilemektedir.
Balıkta bulunan n-3 yağ asitlerinin (EPA-DHA) alımı hamilelik döneminde çok önemlidir. Bebeğin normal gelişimi için beyin zarının ve retinanı oluşumuna yardım eden n-3
yağ asitlerinin yeterli miktarda alımı ile birlikte erken doğum, düşük ağırlıklı bebek doğma riski azalabilmektedir. Hamileliğin son 3 ayında anneden bebeğe n-3 yağ
asitlerinin geçişi artmakta olduğu için özellikle bu dönemde yeterli miktarda balık tüketimi, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için büyük önem taşımaktadır.
Diyabetli kişilerde kan şekeri dengesi açısından balık tüketimi çok önemlidir.
Balık yağlarının diyabet hastalarında da yararlı etkiler sağladığı yapılan bilimsel çalışmalarda açıklanmıştır. Balıkta bulunan n-3 yağ asitlerinin hiperglisemi (yüksek kan şekeri) üzerine olumlu etkisi olduğu belirtilmiştir. Balıkta bulunan yağ asitleri diyabetli hastalarda glisemik kontrolü sağlamaktadır. Diyabetli bireylerde kan şekeri dengesi açısından haftada 2 kez balık tüketilmesi çok önemlidir.
Kilo verirken de diyetinizde mutlaka balık bulundurun.
Balık tüketiminin kilo kontrolü üzerinde yardımcı etkileri olduğu bilinmektedir. Zayıflama diyetleri uygularken de haftada 2 kez balık tüketmek çok önemlidir. Balığın iyi bir
protein kaynağı olması sebebi ile kişide tok kalma süresinin uzamasını sağlar, kan şekerini dengelediği için çikolata/tatlı isteklerini azaltabilmekte hatta ortadan
kaldırabilmektedir. Böylece kişinin gün içerisinde aldığı enerji miktarı sınırlanır. Diyetlerde yağ kaybını sağlamak için gün içerisinde ihtiyaç duyulan miktarlarda protein,
karbonhidrat, yağ almak ve besin çeşitliliğine dikkat etmek gerekir. Balık bu açıdan çok sağlıklı bir besindir. Dengeli planlanmış bir balık menüsü (örn: ızgara balık, bol
yeşillikli salata, esmer ekmek gibi) yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmektedir. Balık, içinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde (demir, selenyum, çinko ve A,
B3, B6, B12 ve E vitaminleri) antioksidant etki göstermekte ve diyete olumlu destek olmaktadır.