Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Halide Edip Adıvar Mor Salkımlı Ev Kitabının Özeti

0
118

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Halide Edip Adıvar Mor Salkımlı Konut Kitabı

Kitabın Özeti:

Her insana var olduğunu,yaşadığını algı ettiren bambaşka öbür olaylar vardır Nasıl bir şimşek çakınca karanlık ansızın aydınlanıyorsa ,hafızamızda da bazı olaylar sonucunda bir canlanma oluyorBu küçük kızın hafızasında çakan şimşekler fazla erken başlar
Hafızasında hayat, kendini koyda başladığı birincil devrin olsa unutamayacağı zemini,Beşiktaş ’ta doğduğu evde başlamıştırEvin kendisi ,çocuğun hafızasında mor salkımlı konut yaftasını taşır
Acaba ilk varlığını kavrama ettiren sahne kaç yaşında meydana gelmiştir?Galiba dört yaşından önce olmalıSebebi,bu devirde hafızasında çakan şimşeklerin aydınlattığı sahnelerde zaman zaman anneside görünürAncak kız annesine zaten üç ile dört yaşlarında kaybetmiştir
Bu evdeki diğer başka hatıralardan biriside gece ziyaretleri ve
Hamam kapısı vuruldu
İçeride meclis kuruldu
Fehimem düştü bayıldım
diye İstanbul ’da o zaman söylenen ahali türküsünü dinlerken her zaman minderde uyuyup kalmasıdır
Bir gün horoz şiirini söylemek için masaya tırmanırken,etrafındaki eşyanın salıntısı o kadar şiddetlendi,başı böylece artı döndü ama;bunun farkına varan Eleni onu kucağına alarak evine götürdü,Tanı sonunda kız Mor Salkımlı Eve geldiBundan daha sonra ufak hikayesi artık benim oluyordu
Izaç hayatıma gelince,onu anlatabileceğim değin kısa keseceğimBabam bir dairesini bize vermişti,sultan tepesindeki,burada salih akıllı ’nin birinci oğluda bizim yanımızda idi
İçine kapanık bir kişiliğe sahiptiBu sebeple olması lüzum Makedonya ’daki siyasi depremlerden ,gerekse yeni bir rejim hazırlayan hareketlerden haberdar değildiBu 1907 sensinde rast gelmekteydi1908 ’de bitmiş Burgaz ’a gittiğim vakit meşrutiyet bildiri edilmişti 24 temmuz ‘daMeşrutiyet ilan edildiği gün,mor salkımlı evin Burgaz ’daki geniş sofrasında ,bizde misafir olan Peyker(Hala) ve eşi Hamdi efendi ile oturuyorduk Oğulları Genç Türk hareketine karışmış ve memleket haricine kaçmak zorunda olmuştu
sonra Amerikalı dostlar beni bir vakit için memleket haricine çıkmamı istedilerİşte bu suretle 1909 irtica hareketlerinin bütün ortasında iki minicik yavrumla Darı ’a gittim
Nihayet balkan harbi geldi kapıya dayandıO harp içinde

858,497Konular
981,910Mesajlar
29,934Kullanıcılar
Üst Alt