Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Halit Fahri Ozansoy Eğitim Hayatı ve Calışma Hayatı Hakkında Bilgi

Halit Fahri Ozansoy Eğitim Hayatı ve Calışma Hayatı Hakkında Bilgi
0
92

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
Halit Fahri Ozansoy

Doğum 12 Temmuz 1891İstanbul
Olumu 3 Şubat 1971İstanbul
Meslek Şair, gazeteci, oyun yazarı

Şair, gazeteci, oyun yazarıdır Aynı zamanda 40 yıl edebiyat oğretmenliği yapan Halit Fahri hece olcusunun beş şairi arasında yer alır

EĞİTİM HAYATI VE CALIŞMA HAYATI
1891 yılında İstanbul'da dunyaya gelen Halit Fahri Ozansoy ’un Babası tıp, tarih, tiyatro ve şiir alanında yazılı pek cok eseri bulunan Mehmed Fahri Paşadır, annesi ise Zehra Hanım ’dır Ailesi ona Mehmet Halit ismini verdi İkinci ismi olan Halit ’in yanına babasının ikinci ismi Fahri ’yi ekleyerek Halit Fahri adını kendisi oluşturmuştur Yedi yaşında iken annesini veremden kaybeder Şair Ziya Gokalp'in teyzesinin torunu ve Suleyman Nazif'in yeğeni olan Halif Fahri, şiir ve yazı yeteneğini ailesinden aldığı anlaşılır

Zeyrek, Vefa semtlerindeki mahalle mekteplerinde ve Sultanahmet'teki Tefeyyuz Mektebi'ndeki ilkoğretimini tamamladı Daha sonra Bakırkoy Ruştiyesini bitirdi ve Mektepi Sultanide yatılı olarak okudu Ancak hastalık nedenlerinden dolayı eğitim hayatına belirli zamanlarda ara verdi

Edebiyata ilgisinin artmasında okul muduru Tevfik Fikret ve Turkce oğretmeni Ali Kemal Beyin etkisi oldu Daha sonra 1911 yılında Mektepi Sultaniden ayrılıp İstanbul Darulfununu Fransız Dili bolumune devam etti

İlk evliliğini ise 1915 ’da Neyyire Hanım ’la yaptı Ertesi yıl Gavsi adında bir erkek cocukları olan cift, birkac yıl sonra ayrılmıştır

1916 yılında oğretmenlik hakkı kazanır ve ilk gorev yeri olarak Muğla ’da başlar, daha sonra İstanbul ’a gelerek 40 yıl ceşitli okullarda eğitim hayatına devam eder 1921 ’de Ali Zoti ailesinden Aliye Hanım ’la ikinci evliliğini yaptı Bu evlilikten iki uvey kızı Guzin ve Melahat oldu

Halit Fahri serveti Funun gibi onemli bir edebiyat dergisinde şiirlerini yayınlatmıştır aynı zamanda ilerleyen donemlerde Rubap, Yeni Mecmua, Talebe Defteri, Turk Kadını gibi dergi ve gazetelerde yayın yapmıştır daha sonraları ise kendi dergisi olan ancak İzmir ’in İşgali ile kapanmış olan toplamda 18 sayı cıkan Şair Nedimi piyasaya surmuştur Ayrıca Şair Nedim dergisinde Reşat Nuri Guntekin, Faruk Nafiz Camlıbel, Selahattin Enis gibi şair ve yazarların ilk yazıları bu dergide yayımlanmıştır

Dergisinin kapanması ve maaşlarını alamamasından dolayı gecimini sağlamak amacıyla yazılarını İfham, Buyuk Mecmua ve Peyamı Sabah ’ta yayımlamaya başladı, Manzumelerini ise Serveti Funun, İnci, Umit dergilerinde yayımladı Daha sonraları Serveti Funun dergisinin yazı işleri mudurluğunu devralır Şehir Tiyatroları Dergisinin yazı işleri mudurluğunu ustlenen Ozansoy, 1956 yılında yaş haddi nedeniyle oğretmenlikten emekli oldu ve gazeteciliğe daha cok ağırlık verdi

1962 yılında eşinin vefat etmesiyle bunalıma girer ve 2 yıl icinde ardı ardına 9 şiir kitabı yayınlar Kendisi de 1971 yılında kalp krizi nedeniyle vefat eder ve kitapları vasiyeti uzerine Devlet ve Universite kutuphanelerine verilir

HAYATINDAKİ ONEMLİ OLAYLAR
İlk yazısı Faciai Beşerden Bir Levhabaşlığıyla Mart 1910 tarihli Tiraje dergisinde yayımlandı

İlk şiiri Mazideki aşkı ise Fecri Ati topluluğu etkisinde 1912 yılında yazmış ve Rubap dergisinde yayımlanmıştır

Baykuş adlı eserini 1916 yılında yazarak manzum piyesi olarak tanınmıştır

1920 ’de Yeni Mecmua ’da Aruza Veda başlıklı şiirini yayımlayarak Beş Hececiler arasına katılmıştır

1926 yılında Serveti Funun dergisinin yazı işleri mudurluğunu devraldı Fikir ve Sanat Aleminden Haberler sutununda yazmayı 1943 ’e kadar surdurdu

1937 ’de başladığı Son Posta gazetesindeki haftalık yazılarını ise 1951 ’e kadar surdurdu

1955 yılında Şehir Tiyatroları yazı işleri mudurluğune gecer

858,497Konular
981,953Mesajlar
29,947Kullanıcılar
Pelin06432Son üye
Üst Alt