Halkbilimci (Folklorcu) Halkın geleneklerine dayalı maddesel ve manevi (dil, edebiyat, hukuk, yönetim, el sanatları, halk müziği hekimliği vb) tüm kültür öğelerini ve kültürler arasındaki benzerlikleri, farklılıkları belirleyip, araştıran, değerlendiren kişidir GÖREVLER Değişik sosyal gruplar aralarında yaşayarak onların gelenekleri, inançları, töreleri, müzikleri, oyunları, edebi ürünleri, el sanatları, halk hekimliği, mimari ve müzecilik gibi konularda gözlemler yapar, Kişisel ve grup halinde davranışlarını yorumlayabilmek için, bir takım gruplara ve bireylere anket uygular, Sosyal grupların dinsel, siyasal, sosyolojik ve psikolojik davranış ve davranış biçimlerini aile yapısı, aile içi ilişkiler, akrabalık sistemleri, toplumsal değerler, kentleşme ve toplumsal değişim konularında çalışmalar yapar, Yazılmış ve sözlü kaynaklardan derlenip toplanan bütün malzemeyi kitaplıklar, arşivler ve müzelerde uyumlu bir biçimde sınıflandırarak halkın hizmetine sunar, Gözlemlerini görsel veya işitsel bantlara kaydeder, Lüzum Türk kökenli toplulukların gerekse komşu ırk kültürlerinin gözden geçirilip farklı alanlara yönlendirilmiş benzerlikler ve farklılıkların belirlenmesiyle kültürler arası irtibat ve etkileşim sorunlarının aydınlığa çıkarılmasına muavin olur, Topladığı tüm verileri sınıflandırır ve aralarında anlamlı ilişkiler kurmaya çalışır KULLANILAN CIHAZ VE MALZEMELER Resim makinesi, Teyp, kamera, film, soru kağıtları MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Halkbilimci (folklorcu) olmak isteyenlerin; Türk dilini ustalıkla kullanabilen, sosyal bilimlerde araştırma yapmaya meraklı, Gözlem yapmaktan hoşlanan ve gözlem sonuçlarını raporlaştırabilen, İnsanlarla iletişim kurmaktan hoşlanan kimseler olması gerekmektedir ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Halkbilimciler (folklorcular), araştırma yaparken, kişisel olarak araştırma yapılan alanda bulunurlar Konusunun çeşitliliği sebebiyle her türlü ortamda bulunabilirler Yapılan araştırmaların sınıflandırılması ve değerlendirilmesi ile raporlaştırma işlemlerini ofis ortamında yaparlar ÇALIŞMA ALANLARI VE MESLEK BULGU OLANAKLARI Bu bölümden mezun olanlar, günümüzde, kendi branşlarıyla ilgili Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı Milli Folklor Araştırma Dairesi, hem kitle iletişim araçlarında (radyo, TV, basınyayın) ödev alabilirler Kendi olanaklarıyla değişik kuruluşların halkla ilişkiler, reklam, pazarlama, gibi bölümlerinde çalışabilirler MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi üniversitelerin “Halkbilimi ile “Türk Millet Bilimi programlarında verilmektedir IŞ EĞİTİMİNE ANTRE KOŞULLARI Mesleğin eğitimine girebilmek için, Lise veya dengi okul mezunu almak, Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Halkbilimi veya Türk Millet Bilimi lisans programları için yeterli “Sözel (LAF) puan olmak, Öğrenci Seçme ve Atama Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Halkbilimi veya Türk Millet Bilimi lisans programları ile ilgili en düşük bir yükseköğretim programını yeğlemek gerekmektedir EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitim süresi 4 yıldır Eğitim boyunca, Istatistik, Aile Antropolojisi (Dünya, Aile, Evlenme ve Akrabalık İlişkileri ve Türkiye Örneği), Köy Sosyolojisi, Görsel Antropoloji ve Belgeleme, Sosyal Psikoloji, Kültür ve Kişilik, Kültür Değişmeleri, Şehir Antropolojisi, Demografi, Beşeri Coğrafya, Araştırma Usul ve Teknikleri, Sosyal Antropolojide Alan Araştırmaları ve Uygulamalar gibi derslerle birlikte, son sınıfta başvuru formu olarak sahada bir tez çalışması yapılır MESLEKTE İLERLEME Lisans eğitiminden daha sonra yüksek lisans (master) ve doktora yaparak akademik kariyer yapılabilir Diğer meslek yerlerinde çalışanlar ise, bulundukları bölümlerde gösterecekleri performansa ve gerekli öteki şartları yerine getirmeye alt olarak, idare kadrolarında çalışabilirler AYNI MESLEKLER: Insanbilim Uzmanı, sosyal psikolog, sosyolog BURS, KREDİ VE ÖDENTI DURUMU Yüksek öğrenimleri süresince öğrenciler, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağlamış olduğu kredi ve yurt hizmetlerinden yararlanabilirler, hem farklı alanlara yönlendirilmiş devlete ait ve özel kurum ve kuruluşlar göre sağlanan burslardan faydalanabilirler Eğitim sonrası bir takım kamu kurumlarında (Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Ulusal Folklor Araştırma Dairesi gibi) tahlilci olarak görev yapanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak Genel Idare sınıfına göre belirlenmiş olan ücreti alırlar DAHA POZITIF DATA İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER ·İlgili eğitim kurumları, ·Türkiye Meslek Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Iş Danışma Merkezi, ·Bünyesinde Iş Danışma Merkezi yer alan Türkiye Iş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri