hamburgerin adı Hamburgerin Adı 'Ham' kelimesinin İngilizce'deki anlamı 'domuzun bacağının üst kısmından tuzlanarak ve kurutularak yapılan yemek yemek' demektir Öyleyse hamburger domuz etinden yapıldığı için mi bu adı almıştır? Muhakkak hayır! Hamburgerin tarihi Orta Asya'ya Tatar diye aşina Türk toplumlarına değin uzanır O zamanlar savaşçı Tatar atlıları çiğ et yiyorlardı Zamanla bu eti eğerlerinin altına koyduklarında, uzun seferlerde atın hareketleri sonucunda bu etin bir şekilde eksik da olsa piştiğini ve daha basit çiğnenebilir ülkü geldiğini keşfettiler Yıllar geçtikçe, Asya steplerindeki uzun seferlerinin sonunda bu eti eğerin altından çıkarttıklarında ona tuzlu, biber ve soğan da ek ettiler ve sonunda bugünkü aşina 'Tatar Bifteği' ortaya çıktı Almanya'nın Hamburg şehrinden bir tüccar, ticaret amacı ile gittiği Orta Asya'da 19 yüzyılın ortalarında Tatar Bifteği'ni görür ve Almanya'ya getirerek Hamburg Bifteği olarak sunar Daha sonraları bir aşçı bu eti kızartarak servise sunar ve ona 'Hamburg'a ait' anlamında hamburger adını verir Hamburger Almanya'yı iki yolla terk eder Tekrar 19 yüzyılda bir fizikçi ve bununla beraber yemek geliştirme uzmanı olan Dr J H Salisbury hamburgeri İngiltere'ye getirir Salisbury sağlıklı bir hayat için günde üç defa, önceden sıcak su ile yıkanmış biftek yenilmesi gerektiğine inanıyordu Bu şekilde hazırlanan hamburgere İngiltere'de 'Salisbury Bifteği' adı verildi Diğer yolla ise, 19 yüzyılın sonlarında Alman göçmenleri ile Amerika'ya gitti Hamburger etinden yapılan köftelerin ismi burada hamburger olarak yerleşti Yani tarihinin hiçbir safhasında hamburgerin içinde domuz eti olmadı Gerisin geriye doğru Türkiye'ye döndüğünde ise tarihinin atalarımıza dayandığını bilmeyenler geleneksel tat alma tadımıza yerinde olmadığını ileri sürdüler giderken belirtelim fakat, Birinci Dünya Savaşı sonrası ABD'de İngilizce'deki Alman kökenli kelimeleri ayıklamak için yapılan çalışmada, hamburgerin ismi de 'Salisbury Bifteği' olarak değiştirilmeye çalışıldı, lakin tutmadı