iltasyazilim
FD Üye
Hamile bayan nasıl beslenir?
Hamilelikte neyle beslenilmeli?
Ailenizi genişletmeye karar verdiniz, gebe kalmayı düşünüyorsunuz İşte size ayrıca diğer aile fertlerinin keza de sizin için beslenmenin püf noktalarını içeren bir kılavuz:
Gıda Çeşitliliğine dikkat edin: Yiyeceklerinizin çeşitlendirilmesi, beslenmeden elde edeceğiniz faydanın maksimuma çıkarılabilmesi için gereklidir Keza ana grup gıdalar arasında, ayrıca de gruplar içinde öbür yiyecekler yemeye çaba gösterin
Besin Piramidi size yiyecekler arasında yapacağınız değişikliklerde yararlı edebilmek amacı ile geliştirilmiştir Buradaki yiyecek metamorfoz tablolarının da yardımı ile beslenmenizi çeşitlendirin
Sağlıklı kilo ve Çalışma: Dinç kilonun korunması hem çoğu hastalığın önlenebilmesi, hem de gebeliğin dinç olabilmesi ve korunabilmesi için önemlidir Fazla fazla zayıflık ta, çok fazla şişmanlık ta başarılı bir gebelik şansını tehlikeye atar
Dinç kilo herkes için standart değildir Gebe kalmadan önce ideal kilonuz için doktorunuza danışmanız önemlidir Kilo değişiklikleri ani olmamalı, yerinde bir süreye dağılmalıdır Bu konuda doktorunuzdan yardım alın
Bolca Meyve, Sebze ve Tahıl Tüketin: Sağlıklı beslenmenin esas taşları meyve , sebze ve tahıllardırBu gruptaki besinler lifler ve yaşam için gerekli vitamin ve mineraller açısından çok zengindirlerAynı zamanda birçok çalışmanın sağlık durumu açısından önemini gösterdiği fitokimyasallar açısından zengindirler
Bu yiyecek grupları içinde şansın dönmesi yapmak önemlidir Çünkü bu gruptaki öbür besinlerde farklı maddeler bulunur Hamileliğin birincil dönemlerinde fazla zorunlu olan Folik Asid bakla, yeşil lifli sebzeler, karnabahar, brokoli ve taneli tahıllarda bulunurC Vitamini meyveler (bilhassa turunçgiller), domates, biber ve yeşil sebzelerde bulunur B6 Vitamini patates, muz ve bütün tahıllarda bulunurBeta Karoten koyu yeşil ve koyu sarı sebzelerde bol miktarlarda bulunur
Sature Yağ ve Kolesterolü düşük yiyecekler yiyin:Yağlar vücuttaki bir takım hücrelerin yapımında ve vitaminlerin emiliminde önemli rol oynarlar Ama sature yağlar ve kolesterol gibi bir takım yağ grupları obesite ve arterioskleroz gibi bazı kronik hastalıkların oluşmasına sebep olabilirler Obesite, arterioskleroz ve kronik hastalıklar döllenme yeteneğini etkiler ve hamilelikteki riskleri arttırır
Genel öğüt yiyeceklerle alınan yağın toplam kalorinin % 30 unun üzerinde olmamasıdırDiyetle alınan üç herif yağ vardır: Sature, poliansature ve monoansature yağlar Sature yağlar toplam kalorinin % 10 unu geçmemelidir Bu yağ tipi damar tıkanıklığından sorumluluk sahibi tutulmaktadır
Hayvansal gıdaların fazla artı tüketilmesi kan kolesterol düzeylerini arttıracaktır Bütün hayvansal gıdalar, özelliklede yumurta sarısı, karaciğer ve öteki sakatatlar kolesterol içermektedir Günde 300 mg ın altında kolesterol alınması önerilmektedir
Yiyeceklerinizdeki Şeker Oranını Ilımlı Düzeylerde Tutun: Aşırı şekerli yiyecekler dişlerde çürümelere yol açacaklardır Hem pastalar, tatlılar gibi şekerli yiyecekler ideal kilonuzu korumanız açısından tehlike oluşturacaklardır Sağlıklı bir hamilelik için şeker tüketiminizi ılımlı düzeylerde tutmalısınız
Yiyeceklerinizdeki Tuz ve Sodyum Oranını Ilımlı Düzeylerde Tutun: Çoğu kişilerde tüketilen fazla tuz hipertansiyona sebep olmaktadır Hipertansiyon yürek krizi riskini arttırmaktadır Hamile kalmak isteyen kadınlarda hipertansiyonun oluşması gebelik esnasındaki riskleri arttırırGenelde jurnal sodyum alımının 2400 mg ile sınırlandırılması önerilmektedir( 14 dere kaşığı tuzlu 500 mg sodyum içermektedir)
Yediğimiz çoğu yiyecekte ve tuzda sodyum bulunmaktadır Bilhassa konservelerde ve hazır gıdalarda sodyum oranları yüksektir Bu yüzden yiyeceklerin etiketlerini mutlaka okuyun ve tuzdan olası olduğunca uzaktan durmaya çalışın
Lifli Yiyecekler Tüketin: Lifli yiyecekler sağlıklı yaşam için önemlidir Sindirimi kolaylaştırırlar, bir takım kanserlerin oluşumunu önlerler, kan şekeri ve kolesterol düzeylerini dengelerler Genelde yaşa ast olarak jurnal 2035 gr besinsel lif tüketilmesi önerilmektedir Eğer bu düzeylerde besinsel lif tüketmeye karar verdiyseniz bunu aşamalı olarak arttırın ve 8 fincan sıvı almaya itina gösterin
Çözünebilir ve çözünemez almak üzere iki alıcı besinsel lif vardır ve her ikisi de sağlık açısından önemlidir Çözünemez lifler bütün tahıllar, taze meyve ve sebzede bulunur Çözünebilir lifler ise kuru fasulye, bakla, yulaf, arpa , patates, elma ve armutta bolca bulunurGenelde bu besinler her iki tip lifi de bambaşka miktarlarda içerirler
Içki Tüketiminizi Sınırlandırın veya belirlenmiş: Hamileliği planlayan bir ailede keza anne keza de baba adayı alkol tüketimini sınırlandırmalıdır Içki tüketimi doğacak bebeğinizde ciddi doğumsal bozukluklara sebep olabilir Içki boşu boşuna alınan kaloridir ve gıda dengenizi bozar Pozitif alınan içki şişmanlık, hipertansiyon ve birçok sıhhat problemlerine yol açabilir
Kafein Tüketiminizi Sınırlandırın: Kafein ile kronik hastalıklar aralarında sırık bir ilişki açıkça saptanamamıştır Ama fazla miktarlarda alınan kafeinin sağlık durumu üzerine bazı olumsuz etkileri vardır Her kişinin kafeine karşısında toleransı değişiktir Çoğunlukla fazla kişi günlük 500 mg ın üzerindeki kafeini (34 küçük fincan kahve) tolere edemez Bu herif kadınların hamileliklerinde kafein miktarını azaltmaları önerilir
Kafein merkezi asap sistemi üstüne etkili olarak fazla stres ve uyarı dağınıklığına sebep olabilir Hamileliği planlayan ailelerde ayrıca anne hem de baba adayının kafein alması gerginliğe sebep olabileceğinden ve bu da döllenme yeteneğini etkileyebileceğinden sınırlandırılmalıdır Kafeinin bırakılması esnasında baş ağrısı ve bitkinlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir 24 haftalık bir sürede aşamalı olarak teslim etmek bu belirtilerin aşılmasında yararlı olabilir *
Hamilelikte neyle beslenilmeli?
Ailenizi genişletmeye karar verdiniz, gebe kalmayı düşünüyorsunuz İşte size ayrıca diğer aile fertlerinin keza de sizin için beslenmenin püf noktalarını içeren bir kılavuz:
Gıda Çeşitliliğine dikkat edin: Yiyeceklerinizin çeşitlendirilmesi, beslenmeden elde edeceğiniz faydanın maksimuma çıkarılabilmesi için gereklidir Keza ana grup gıdalar arasında, ayrıca de gruplar içinde öbür yiyecekler yemeye çaba gösterin
Besin Piramidi size yiyecekler arasında yapacağınız değişikliklerde yararlı edebilmek amacı ile geliştirilmiştir Buradaki yiyecek metamorfoz tablolarının da yardımı ile beslenmenizi çeşitlendirin
Sağlıklı kilo ve Çalışma: Dinç kilonun korunması hem çoğu hastalığın önlenebilmesi, hem de gebeliğin dinç olabilmesi ve korunabilmesi için önemlidir Fazla fazla zayıflık ta, çok fazla şişmanlık ta başarılı bir gebelik şansını tehlikeye atar
Dinç kilo herkes için standart değildir Gebe kalmadan önce ideal kilonuz için doktorunuza danışmanız önemlidir Kilo değişiklikleri ani olmamalı, yerinde bir süreye dağılmalıdır Bu konuda doktorunuzdan yardım alın
Bolca Meyve, Sebze ve Tahıl Tüketin: Sağlıklı beslenmenin esas taşları meyve , sebze ve tahıllardırBu gruptaki besinler lifler ve yaşam için gerekli vitamin ve mineraller açısından çok zengindirlerAynı zamanda birçok çalışmanın sağlık durumu açısından önemini gösterdiği fitokimyasallar açısından zengindirler
Bu yiyecek grupları içinde şansın dönmesi yapmak önemlidir Çünkü bu gruptaki öbür besinlerde farklı maddeler bulunur Hamileliğin birincil dönemlerinde fazla zorunlu olan Folik Asid bakla, yeşil lifli sebzeler, karnabahar, brokoli ve taneli tahıllarda bulunurC Vitamini meyveler (bilhassa turunçgiller), domates, biber ve yeşil sebzelerde bulunur B6 Vitamini patates, muz ve bütün tahıllarda bulunurBeta Karoten koyu yeşil ve koyu sarı sebzelerde bol miktarlarda bulunur
Sature Yağ ve Kolesterolü düşük yiyecekler yiyin:Yağlar vücuttaki bir takım hücrelerin yapımında ve vitaminlerin emiliminde önemli rol oynarlar Ama sature yağlar ve kolesterol gibi bir takım yağ grupları obesite ve arterioskleroz gibi bazı kronik hastalıkların oluşmasına sebep olabilirler Obesite, arterioskleroz ve kronik hastalıklar döllenme yeteneğini etkiler ve hamilelikteki riskleri arttırır
Genel öğüt yiyeceklerle alınan yağın toplam kalorinin % 30 unun üzerinde olmamasıdırDiyetle alınan üç herif yağ vardır: Sature, poliansature ve monoansature yağlar Sature yağlar toplam kalorinin % 10 unu geçmemelidir Bu yağ tipi damar tıkanıklığından sorumluluk sahibi tutulmaktadır
Hayvansal gıdaların fazla artı tüketilmesi kan kolesterol düzeylerini arttıracaktır Bütün hayvansal gıdalar, özelliklede yumurta sarısı, karaciğer ve öteki sakatatlar kolesterol içermektedir Günde 300 mg ın altında kolesterol alınması önerilmektedir
Yiyeceklerinizdeki Şeker Oranını Ilımlı Düzeylerde Tutun: Aşırı şekerli yiyecekler dişlerde çürümelere yol açacaklardır Hem pastalar, tatlılar gibi şekerli yiyecekler ideal kilonuzu korumanız açısından tehlike oluşturacaklardır Sağlıklı bir hamilelik için şeker tüketiminizi ılımlı düzeylerde tutmalısınız
Yiyeceklerinizdeki Tuz ve Sodyum Oranını Ilımlı Düzeylerde Tutun: Çoğu kişilerde tüketilen fazla tuz hipertansiyona sebep olmaktadır Hipertansiyon yürek krizi riskini arttırmaktadır Hamile kalmak isteyen kadınlarda hipertansiyonun oluşması gebelik esnasındaki riskleri arttırırGenelde jurnal sodyum alımının 2400 mg ile sınırlandırılması önerilmektedir( 14 dere kaşığı tuzlu 500 mg sodyum içermektedir)
Yediğimiz çoğu yiyecekte ve tuzda sodyum bulunmaktadır Bilhassa konservelerde ve hazır gıdalarda sodyum oranları yüksektir Bu yüzden yiyeceklerin etiketlerini mutlaka okuyun ve tuzdan olası olduğunca uzaktan durmaya çalışın
Lifli Yiyecekler Tüketin: Lifli yiyecekler sağlıklı yaşam için önemlidir Sindirimi kolaylaştırırlar, bir takım kanserlerin oluşumunu önlerler, kan şekeri ve kolesterol düzeylerini dengelerler Genelde yaşa ast olarak jurnal 2035 gr besinsel lif tüketilmesi önerilmektedir Eğer bu düzeylerde besinsel lif tüketmeye karar verdiyseniz bunu aşamalı olarak arttırın ve 8 fincan sıvı almaya itina gösterin
Çözünebilir ve çözünemez almak üzere iki alıcı besinsel lif vardır ve her ikisi de sağlık açısından önemlidir Çözünemez lifler bütün tahıllar, taze meyve ve sebzede bulunur Çözünebilir lifler ise kuru fasulye, bakla, yulaf, arpa , patates, elma ve armutta bolca bulunurGenelde bu besinler her iki tip lifi de bambaşka miktarlarda içerirler
Içki Tüketiminizi Sınırlandırın veya belirlenmiş: Hamileliği planlayan bir ailede keza anne keza de baba adayı alkol tüketimini sınırlandırmalıdır Içki tüketimi doğacak bebeğinizde ciddi doğumsal bozukluklara sebep olabilir Içki boşu boşuna alınan kaloridir ve gıda dengenizi bozar Pozitif alınan içki şişmanlık, hipertansiyon ve birçok sıhhat problemlerine yol açabilir
Kafein Tüketiminizi Sınırlandırın: Kafein ile kronik hastalıklar aralarında sırık bir ilişki açıkça saptanamamıştır Ama fazla miktarlarda alınan kafeinin sağlık durumu üzerine bazı olumsuz etkileri vardır Her kişinin kafeine karşısında toleransı değişiktir Çoğunlukla fazla kişi günlük 500 mg ın üzerindeki kafeini (34 küçük fincan kahve) tolere edemez Bu herif kadınların hamileliklerinde kafein miktarını azaltmaları önerilir
Kafein merkezi asap sistemi üstüne etkili olarak fazla stres ve uyarı dağınıklığına sebep olabilir Hamileliği planlayan ailelerde ayrıca anne hem de baba adayının kafein alması gerginliğe sebep olabileceğinden ve bu da döllenme yeteneğini etkileyebileceğinden sınırlandırılmalıdır Kafeinin bırakılması esnasında baş ağrısı ve bitkinlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir 24 haftalık bir sürede aşamalı olarak teslim etmek bu belirtilerin aşılmasında yararlı olabilir *