Toplum içerisinde hemen hemen herkesin severek yediği ciğer, hamilelik dönemindeki anne adaylarının ilk üç ayında tüketilirse bebek için bazı sakıncaları ortaya çıkarabilir. Peki hamilelikte ciğer tüketimi nasıl olmalı? Hamilelikte ciğer yenir mi, hamilelikte sakatat tüketimi:
Sakatat yemeklerini lezzetli bulan ve bunları yemekten büyük bir keyif alan kadınlar, bebek müjdesi aldıktan sonra sakatat tüketimine devam edip etmemeleri gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşayabilir. Hayvanların kaslarının haricinde yenilebilir bölgeleri 'sakatat' olarak geçmekte ve bu bölgeler çoğunlukla yürek, karaciğer, dalak, böbrek, işkembe, bağırsak, beyin, dil vb'dir. Ciğer olarak tükettiğimiz sakatatsa, aslında karaciğerdir. Çinko, fosfr, folik asit, demir ve B6 vitaminlerini fazlasıyla kendinde bulunduran karaciğer özellikle de anemi hastalarına önerilmektedir. Ancak içerisinde yoğun A vitamini bulundurması nedeniyle hamilelerde toksit etki oluşabilir. Toksit maddelerin azalmasında önemli bir işlevi olan karaciğer hamilelikte bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebileceğinden dolayı riskli bir grupta olabilmektedir. İçerdiği A vitamini bakımından bebek için riskli bir beslenme şekli olan ciğer, hamileliğin birinci trimester'ında tüketilmemesi gereken yiyecekler arasında yer alır. İlk üç ayda fetüsü direkt olarak etkileyebilen ciğer tüketimi, ikinci trimestera doğru az miktarda tüketilebilir. Ancak, buradaki sınırı iyi bilmelisiniz. Eğer ciğer tüketiminde ölçüyü kaçırırsanız bebeğinizde doğum kusurları ortaya çıkabilir.
HAMİLELİKTE CİĞER BEBEKTE LEKE YAPAR MI? CİĞER DOĞUM LEKESİNE SEBEP OLUR MU?
Gündelik yaşantı içerisinde dolaşan batıl düşüncelerden birisi de hamilelikte ciğer yemenin bebekte doğum lekesi oluşturduğuna yönelik gezen bir söylemdir. Peki bu doğru mu? Uzmanlar, bu gibi batıl düşüncelerin tamamen yanlış olduğunu ancak çiğ ürünlere dokunduktan sonra herhangi bir mikroorganizma bulaşma riskine karşılık ellerin iyice yıkanması gerektiğini vurguladı.
KARACİĞER TOKSİNLERİNİ ARINDIRAN MUCİZE KÜR TARİFİ: