iltasyazilim
FD Üye
Hamilelik ve Besin
Ailenizi genişletmeye karar verdiniz, gebe kalmayı düşünüyorsunuz İşte size keza diğer aile fertlerinin hem de sizin için beslenmenin püf noktalarını taşıyan bir kılavuz:
Gıda Çeşitliliğine uyarı edin: Yiyeceklerinizin çeşitlendirilmesi, beslenmeden elde edeceğiniz faydanın maksimuma çıkarılabilmesi için gereklidir Ayrıca asıl grup gıdalar arasında, ayrıca de gruplar içinde öbür yiyecekler yemeye çaba gösterin
Gıda Piramidi size yiyecekler arasında yapacağınız değişikliklerde yararlı olabilmek amacı ile geliştirilmiştir Buradaki yiyecek değişim tablolarının da yardımı ile beslenmenizi çeşitlendirin
Sağlıklı kilo ve Alıştırma: Sağlıklı kilonun korunması keza birçok hastalığın önlenebilmesi, hem de gebeliğin sağlıklı olabilmesi ve korunabilmesi için önemlidir Çok artı zayıflık ta, çok artı şişmanlık ta başarılı bir hamilelik şansını tehlikeye atar
Sağlıklı kilo herkes için standart değildir Gebe kalmadan önce ideal kilonuz için doktorunuza danışmanız önemlidir Kilo değişiklikleri ani olmamalı, uygun bir süreye dağılmalıdır Bu konuda doktorunuzdan yardım alın
Çokça Meyve, Sebze ve Tahıl Tüketin: Sağlıklı beslenmenin temel taşları meyve , sebze ve tahıllardırBu gruptaki besinler lifler ve yaşam için gerekli vitamin ve mineraller açısından fazla zengindirlerAynı zamanda çoğu çalışmanın sağlık durumu açısından önemini gösterdiği fitokimyasallar açısından zengindirler
Bu yiyecek grupları içinde şansın dönmesi yerine getirmek önemlidir Çünkü bu gruptaki değişik besinlerde ayrı maddeler bulunur Hamileliğin ilk dönemlerinde çok gerekli olan Folik Asid bakla, yeşil lifli sebzeler, karnabahar, brokoli ve taneli tahıllarda bulunurC Vitamini meyveler (bilhassa turunçgiller), domates, biber ve yeşil sebzelerde bulunur B6 Vitamini patates, muz ve tüm tahıllarda bulunurBeta Karoten koyu yeşil ve koyu sarı sebzelerde bol miktarlarda bulunur
Sature Yağ ve Kolesterolü düşük yiyecekler yiyin:Yağlar vücuttaki bir takım hücrelerin yapımında ve vitaminlerin emiliminde önemli rol oynarlar Ama sature yağlar ve kolesterol gibi bazı yağ grupları obesite ve arterioskleroz gibi bir takım kronik hastalıkların oluşmasına sebep olabilirler Obesite, arterioskleroz ve kronik hastalıklar döllenme yeteneğini etkiler ve hamilelikteki riskleri arttırır
Genel öğüt yiyeceklerle alınan yağın toplam kalorinin % 30 unun üzerinde olmamasıdırDiyetle alınan üç alıcı yağ vardır: Sature, poliansature ve monoansature yağlar Sature yağlar toplam kalorinin % 10 unu geçmemelidir Bu yağ tipi damar tıkanıklığından sorumlu tutulmaktadır
Hayvansal gıdaların çok pozitif tüketilmesi kan kolesterol düzeylerini arttıracaktır Bütün hayvansal gıdalar, özelliklede yumurta sarısı, karaciğer ve öteki sakatatlar kolesterol içermektedir Günde 300 mg ın aşağı kolesterol alınması önerilmektedir
Yiyeceklerinizdeki Şeker Oranını Ilımlı Düzeylerde Tutun: Aşırı şekerli yiyecekler dişlerde çürümelere yol açacaklardır Hem pastalar, tatlılar gibi şekerli yiyecekler ideal kilonuzu korumanız açısından risk oluşturacaklardır Sağlıklı bir gebelik için şeker tüketiminizi ılımlı düzeylerde tutmalısınız
Yiyeceklerinizdeki Tuz ve Sodyum Oranını Ilımlı Düzeylerde Tutun: Çoğu kişilerde tüketilen fazla tuzlu hipertansiyona sebep olmaktadır Hipertansiyon kalp krizi riskini arttırmaktadır Gebe kalmak isteyen kadınlarda hipertansiyonun oluşması hamilelik esnasındaki riskleri arttırırGenelde jurnal sodyum alımının 2400 mg ile sınırlandırılması önerilmektedir( 14 akarsu kaşığı tuzlu 500 mg sodyum içermektedir)
Yediğimiz birçok yiyecekte ve tuzda sodyum bulunmaktadır Özellikle konservelerde ve hazır gıdalarda sodyum oranları yüksektir Bu yüzden yiyeceklerin etiketlerini mutlaka okuyun ve tuzdan olası olduğunca uzaktan durmaya çalışın
Lifli Yiyecekler Tüketin: Lifli yiyecekler sağlıklı hayat için önemlidir Sindirimi kolaylaştırırlar, bazı kanserlerin oluşumunu önlerler, kan şekeri ve kolesterol düzeylerini dengelerler Genelde yaşa alt olarak günlük 2035 gr besinsel lif tüketilmesi önerilmektedir Eğer bu düzeylerde besinsel lif tüketmeye karar verdiyseniz bunu aşamalı olarak arttırın ve 8 fincan değişken almaya özen gösterin
Çözünebilir ve çözünemez almak üzere iki müşteri besinsel lif vardır ve her ikisi de afiyet açısından önemlidir Çözünemez lifler bütün tahıllar, taze meyve ve sebzede bulunur Çözünebilir lifler ise kuru fasulye, bakla, yulaf, arpa , patates, elma ve armutta bolca bulunurGenel Olarak bu besinler her iki müşteri lifi de öbür miktarlarda içerirler
Içki Tüketiminizi Sınırlandırın ya da belirlenmiş: Hamileliği planlayan bir ailede hem anne hem de baba adayı alkol tüketimini sınırlandırmalıdır Içki tüketimi doğacak bebeğinizde ciddi doğumsal bozukluklara sebep olabilir Içki boşu boşuna alınan kaloridir ve besin dengenizi bozar Fazla alınan alkol şişmanlık, hipertansiyon ve birçok sıhhat problemlerine yol açabilir
Kafein Tüketiminizi Sınırlandırın: Kafein ile kronik hastalıklar aralarında gönder bir ilişki dobra dobra saptanamamıştır Ama artı miktarlarda alınan kafeinin afiyet üzerine bazı negatif etkileri vardır Her kişinin kafeine karşı toleransı değişiktir Genellikle çok birey günlük 500 mg ın üzerindeki kafeini (34 küçük fincan kahve) tolere edemez Bu tip kadınların hamileliklerinde kafein miktarını azaltmaları önerilir
Kafein merkezi sinir sistemi üstüne etkili olarak fazla gerginlik ve dikkat dağınıklığına sebep olabilir Hamileliği planlayan ailelerde ayrıca anne hem de baba adayının kafein alması gerginliğe sebep olabileceğinden ve bu da döllenme yeteneğini etkileyebileceğinden sınırlandırılmalıdır Kafeinin bırakılması sırasında baş ağrısı ve yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkabilir 24 haftalık bir sürede aşamalı olarak ele vermek bu belirtilerin aşılmasında yararlı olabilir *
Ailenizi genişletmeye karar verdiniz, gebe kalmayı düşünüyorsunuz İşte size keza diğer aile fertlerinin hem de sizin için beslenmenin püf noktalarını taşıyan bir kılavuz:
Gıda Çeşitliliğine uyarı edin: Yiyeceklerinizin çeşitlendirilmesi, beslenmeden elde edeceğiniz faydanın maksimuma çıkarılabilmesi için gereklidir Ayrıca asıl grup gıdalar arasında, ayrıca de gruplar içinde öbür yiyecekler yemeye çaba gösterin
Gıda Piramidi size yiyecekler arasında yapacağınız değişikliklerde yararlı olabilmek amacı ile geliştirilmiştir Buradaki yiyecek değişim tablolarının da yardımı ile beslenmenizi çeşitlendirin
Sağlıklı kilo ve Alıştırma: Sağlıklı kilonun korunması keza birçok hastalığın önlenebilmesi, hem de gebeliğin sağlıklı olabilmesi ve korunabilmesi için önemlidir Çok artı zayıflık ta, çok artı şişmanlık ta başarılı bir hamilelik şansını tehlikeye atar
Sağlıklı kilo herkes için standart değildir Gebe kalmadan önce ideal kilonuz için doktorunuza danışmanız önemlidir Kilo değişiklikleri ani olmamalı, uygun bir süreye dağılmalıdır Bu konuda doktorunuzdan yardım alın
Çokça Meyve, Sebze ve Tahıl Tüketin: Sağlıklı beslenmenin temel taşları meyve , sebze ve tahıllardırBu gruptaki besinler lifler ve yaşam için gerekli vitamin ve mineraller açısından fazla zengindirlerAynı zamanda çoğu çalışmanın sağlık durumu açısından önemini gösterdiği fitokimyasallar açısından zengindirler
Bu yiyecek grupları içinde şansın dönmesi yerine getirmek önemlidir Çünkü bu gruptaki değişik besinlerde ayrı maddeler bulunur Hamileliğin ilk dönemlerinde çok gerekli olan Folik Asid bakla, yeşil lifli sebzeler, karnabahar, brokoli ve taneli tahıllarda bulunurC Vitamini meyveler (bilhassa turunçgiller), domates, biber ve yeşil sebzelerde bulunur B6 Vitamini patates, muz ve tüm tahıllarda bulunurBeta Karoten koyu yeşil ve koyu sarı sebzelerde bol miktarlarda bulunur
Sature Yağ ve Kolesterolü düşük yiyecekler yiyin:Yağlar vücuttaki bir takım hücrelerin yapımında ve vitaminlerin emiliminde önemli rol oynarlar Ama sature yağlar ve kolesterol gibi bazı yağ grupları obesite ve arterioskleroz gibi bir takım kronik hastalıkların oluşmasına sebep olabilirler Obesite, arterioskleroz ve kronik hastalıklar döllenme yeteneğini etkiler ve hamilelikteki riskleri arttırır
Genel öğüt yiyeceklerle alınan yağın toplam kalorinin % 30 unun üzerinde olmamasıdırDiyetle alınan üç alıcı yağ vardır: Sature, poliansature ve monoansature yağlar Sature yağlar toplam kalorinin % 10 unu geçmemelidir Bu yağ tipi damar tıkanıklığından sorumlu tutulmaktadır
Hayvansal gıdaların çok pozitif tüketilmesi kan kolesterol düzeylerini arttıracaktır Bütün hayvansal gıdalar, özelliklede yumurta sarısı, karaciğer ve öteki sakatatlar kolesterol içermektedir Günde 300 mg ın aşağı kolesterol alınması önerilmektedir
Yiyeceklerinizdeki Şeker Oranını Ilımlı Düzeylerde Tutun: Aşırı şekerli yiyecekler dişlerde çürümelere yol açacaklardır Hem pastalar, tatlılar gibi şekerli yiyecekler ideal kilonuzu korumanız açısından risk oluşturacaklardır Sağlıklı bir gebelik için şeker tüketiminizi ılımlı düzeylerde tutmalısınız
Yiyeceklerinizdeki Tuz ve Sodyum Oranını Ilımlı Düzeylerde Tutun: Çoğu kişilerde tüketilen fazla tuzlu hipertansiyona sebep olmaktadır Hipertansiyon kalp krizi riskini arttırmaktadır Gebe kalmak isteyen kadınlarda hipertansiyonun oluşması hamilelik esnasındaki riskleri arttırırGenelde jurnal sodyum alımının 2400 mg ile sınırlandırılması önerilmektedir( 14 akarsu kaşığı tuzlu 500 mg sodyum içermektedir)
Yediğimiz birçok yiyecekte ve tuzda sodyum bulunmaktadır Özellikle konservelerde ve hazır gıdalarda sodyum oranları yüksektir Bu yüzden yiyeceklerin etiketlerini mutlaka okuyun ve tuzdan olası olduğunca uzaktan durmaya çalışın
Lifli Yiyecekler Tüketin: Lifli yiyecekler sağlıklı hayat için önemlidir Sindirimi kolaylaştırırlar, bazı kanserlerin oluşumunu önlerler, kan şekeri ve kolesterol düzeylerini dengelerler Genelde yaşa alt olarak günlük 2035 gr besinsel lif tüketilmesi önerilmektedir Eğer bu düzeylerde besinsel lif tüketmeye karar verdiyseniz bunu aşamalı olarak arttırın ve 8 fincan değişken almaya özen gösterin
Çözünebilir ve çözünemez almak üzere iki müşteri besinsel lif vardır ve her ikisi de afiyet açısından önemlidir Çözünemez lifler bütün tahıllar, taze meyve ve sebzede bulunur Çözünebilir lifler ise kuru fasulye, bakla, yulaf, arpa , patates, elma ve armutta bolca bulunurGenel Olarak bu besinler her iki müşteri lifi de öbür miktarlarda içerirler
Içki Tüketiminizi Sınırlandırın ya da belirlenmiş: Hamileliği planlayan bir ailede hem anne hem de baba adayı alkol tüketimini sınırlandırmalıdır Içki tüketimi doğacak bebeğinizde ciddi doğumsal bozukluklara sebep olabilir Içki boşu boşuna alınan kaloridir ve besin dengenizi bozar Fazla alınan alkol şişmanlık, hipertansiyon ve birçok sıhhat problemlerine yol açabilir
Kafein Tüketiminizi Sınırlandırın: Kafein ile kronik hastalıklar aralarında gönder bir ilişki dobra dobra saptanamamıştır Ama artı miktarlarda alınan kafeinin afiyet üzerine bazı negatif etkileri vardır Her kişinin kafeine karşı toleransı değişiktir Genellikle çok birey günlük 500 mg ın üzerindeki kafeini (34 küçük fincan kahve) tolere edemez Bu tip kadınların hamileliklerinde kafein miktarını azaltmaları önerilir
Kafein merkezi sinir sistemi üstüne etkili olarak fazla gerginlik ve dikkat dağınıklığına sebep olabilir Hamileliği planlayan ailelerde ayrıca anne hem de baba adayının kafein alması gerginliğe sebep olabileceğinden ve bu da döllenme yeteneğini etkileyebileceğinden sınırlandırılmalıdır Kafeinin bırakılması sırasında baş ağrısı ve yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkabilir 24 haftalık bir sürede aşamalı olarak ele vermek bu belirtilerin aşılmasında yararlı olabilir *