Hamilelikde balık Yenmesinin Faydaları Nelerdir?
Hamilelikte Balık Tuketimi
Hamilelik ve Balık
Son zamanlarda hamilelik ve balık tuketimi konusunda yeni raporlar yayınlanmakta, biz de bebekolaycom olarak bu konudaki son gelişmeleri sizin icin toparladık
Ton balığı HER ZAMAN hamilelerin diet listesinde olmuştur Amerikadaki resmi sağlık kuruluşları 2004 yılından beri hamilelere haftada 350 gramı gecmeyecek şekilde konserve ton balığı yemelerini oneriyor Ancak cevreci gruplara gore, bazı balık turlerinde aşırı miktarda civa bulunuyor Bu zehirli madde, ozellikle doğmamış bebeklerde beynin gelişmesini engelliyor Acıkcası balığın yarar ve zararlarına ilişkin bu celişkili bilgiler tuketicileri kararsızlığa itiyor
Newyork ’ta konserve ton balıklarında yapılan araştırmalara gore; diet ton balıklarının yarısı, beyaz ton balıklarınınsa tamamı FDA(Amerikan İlac ve Gıda İdaresi) ’nin bildirdiği gunluk alınabilecek civa miktarının daha fazlasını blunduruyorlar Yani; Standart bir konserve ton balığında gunluk alabileceğinizden daha fazla civa bulunmakta İşte bu noktada kavga başlıyor!
Balık değerli bir vitamin kaynağı ve Omega 3 acısından cok zengindir Balıkta, eikosapentaenoik asid (EPA) ve dokosahexaenoik (DHA) isimli, başka hicbir gıdada bulunmayan iki uzun zincirli omega3 yağları bulunuyor Bu omega3 yağlarının pek cok yararı var; kalp krizlerini onlemeleri en onemli ozellikleri arasında yer alıyor Ayrıca, DHA beynin erken gelişiminde ve sağlıklı bir hamilelik icin gerekli bir madde
Buyuk balıklar icerdikleri yuksek civa miktarları nedeni ile genellikle hamilelikte onerilmemektedir Ton balığı ise buyuk olmasına rağmen genelde duşuk civa iceren balıklar sınıfına dahil edilmektedir
Yapılan bir araştırmaya gore haftada 2 oğun balık yiyen bir kimsenin kalp krizi gecirme olasılığı %36 azalırken, olum riski de %17 duşmektedir Hamile kadınlarda balık tuketimi fetusun gorme yetisini ve beyinsel gelişimini olumlu yonde etkilemektedir Genel olarak balık tuketiminin faydaları, civa, dioksin ve toksik kanserojen maddelerin bunyeye girme riskine daha baskın gelmektedir
Butun balıklar aslında belli miktarlarda metil civa icerir Ancak hepsi insanlarda zararlı etki yaratmaz Buna rağmen uzun yaşayan, diğer balıkları yiyerek beslenen buyuk balıklarda metil civa seviyesi en yuksektedir ve bu nedenle bu balıkları surekli yiyenler en buyuk risk altındadır Kılıc balığı ve yemek kulturumuze girmemiş olan kopekbalığı gibi buyuk balıklar daha fazla civa icermektedir Bu sebeple kucuk balık turlerini tuketmek cok daha doğru olacaktır Haftada ortalama 350 gram yiyeceğiniz pişmiş balık sizin icin guvenilir miktardır FDA onerisi olan duşuk metal civa icerikli balıklar şunlardır; Karides, konserve ton balığı, somon, morina balığı, kedibalığı (yayın balığı)
Haftalık balık tuketimini kontrol altında tutmanız ve bu sınırı gecmemeniz en uygun olanıdır, fakat bir haftada aşırı balık tuketiminiz var ise bir sonraki hafta bunu dengeleyebilirsiniz, yani bir haftadaki balık tuketimi metil civa seviyesini hemen etkilemez
Hamilelikte Balık Tuketimi
Hamilelik ve Balık
Son zamanlarda hamilelik ve balık tuketimi konusunda yeni raporlar yayınlanmakta, biz de bebekolaycom olarak bu konudaki son gelişmeleri sizin icin toparladık
Ton balığı HER ZAMAN hamilelerin diet listesinde olmuştur Amerikadaki resmi sağlık kuruluşları 2004 yılından beri hamilelere haftada 350 gramı gecmeyecek şekilde konserve ton balığı yemelerini oneriyor Ancak cevreci gruplara gore, bazı balık turlerinde aşırı miktarda civa bulunuyor Bu zehirli madde, ozellikle doğmamış bebeklerde beynin gelişmesini engelliyor Acıkcası balığın yarar ve zararlarına ilişkin bu celişkili bilgiler tuketicileri kararsızlığa itiyor
Newyork ’ta konserve ton balıklarında yapılan araştırmalara gore; diet ton balıklarının yarısı, beyaz ton balıklarınınsa tamamı FDA(Amerikan İlac ve Gıda İdaresi) ’nin bildirdiği gunluk alınabilecek civa miktarının daha fazlasını blunduruyorlar Yani; Standart bir konserve ton balığında gunluk alabileceğinizden daha fazla civa bulunmakta İşte bu noktada kavga başlıyor!
Balık değerli bir vitamin kaynağı ve Omega 3 acısından cok zengindir Balıkta, eikosapentaenoik asid (EPA) ve dokosahexaenoik (DHA) isimli, başka hicbir gıdada bulunmayan iki uzun zincirli omega3 yağları bulunuyor Bu omega3 yağlarının pek cok yararı var; kalp krizlerini onlemeleri en onemli ozellikleri arasında yer alıyor Ayrıca, DHA beynin erken gelişiminde ve sağlıklı bir hamilelik icin gerekli bir madde
Buyuk balıklar icerdikleri yuksek civa miktarları nedeni ile genellikle hamilelikte onerilmemektedir Ton balığı ise buyuk olmasına rağmen genelde duşuk civa iceren balıklar sınıfına dahil edilmektedir
Yapılan bir araştırmaya gore haftada 2 oğun balık yiyen bir kimsenin kalp krizi gecirme olasılığı %36 azalırken, olum riski de %17 duşmektedir Hamile kadınlarda balık tuketimi fetusun gorme yetisini ve beyinsel gelişimini olumlu yonde etkilemektedir Genel olarak balık tuketiminin faydaları, civa, dioksin ve toksik kanserojen maddelerin bunyeye girme riskine daha baskın gelmektedir
Butun balıklar aslında belli miktarlarda metil civa icerir Ancak hepsi insanlarda zararlı etki yaratmaz Buna rağmen uzun yaşayan, diğer balıkları yiyerek beslenen buyuk balıklarda metil civa seviyesi en yuksektedir ve bu nedenle bu balıkları surekli yiyenler en buyuk risk altındadır Kılıc balığı ve yemek kulturumuze girmemiş olan kopekbalığı gibi buyuk balıklar daha fazla civa icermektedir Bu sebeple kucuk balık turlerini tuketmek cok daha doğru olacaktır Haftada ortalama 350 gram yiyeceğiniz pişmiş balık sizin icin guvenilir miktardır FDA onerisi olan duşuk metal civa icerikli balıklar şunlardır; Karides, konserve ton balığı, somon, morina balığı, kedibalığı (yayın balığı)
Haftalık balık tuketimini kontrol altında tutmanız ve bu sınırı gecmemeniz en uygun olanıdır, fakat bir haftada aşırı balık tuketiminiz var ise bir sonraki hafta bunu dengeleyebilirsiniz, yani bir haftadaki balık tuketimi metil civa seviyesini hemen etkilemez