Besin zehirlenmesi, bakteriler yahut bu bakterilerin ürettiği toksinleri içeren besinlerin tüketilmesi sonucunda bedenin verdiği olağan dışı reaksiyona denir. Besin zehirlenmelerinde en sık karşılaşılan belirtiler mide bulantısı, kusma, ishal, bulanık görme, midede kramp stilinde olmaktadır. En sık besin zehirlenmesine sebep olan besinler ise çabuk bozulan et, tavuk, balık, süt, yoğurt, kremalı eserler, yeterli yıkanmamış zerzevat, meyve, pişmemiş et eserleri, yumurta ve son kullanma tarihi geçmiş taze olmayan besinlerdir.
Pekala besin zehirlenmesi hamilelikte olursa ne yapmak gerekir? Bu zehirlenme bebeğe ziyan verir mi?
Hamilelik periyodunda anneyi etkileyen her durum bebeği de etkilemektedir. Besin zehirlenmelerine yol açan bakteri ve toksinler genel manada bebekte sorun oluşturmaz. Lakin bu besin zehirlenmesinde uzun süren kusma ve ishal durumuna bağlı olarak oluşan çok sıvı kaybı, uzun süren yüksek ateş ve gerekli ilaç tedavisinin yapılmaması hem bebek hem de anne için tehlikelidir. Vaktinde sıvı desteği yapılıp kaybedilen vitamin ve mineral yerine koyulurrsa tehlike ortadan kalkar.
Hamilelikte besin zehirlenmesinin en tehlikeli semptomları uzun süren yüksek ateş ve çok sıvı kaybıdır. Bu belirtiler varsa kesinlikle sıhhat kuruluşuna müracaat edilmelidir. Zira bu belirtilere vaktinde müdahale edilmezse dehidratasyon, bebekte sıhhat sıkıntıları, düşük yapma üzere önemli sıkıntılar oluşabilir. Besin zehirlenmesi yaşayan hamilenin yapması gereken iki altın tedbir vardır:
-
Bol su tüketimi: Kusma ve ishal sonucu meydana gelen sıvı kaybını önlemek için bol bol su içilmelidir. Bu süreçte dinlenmek de kıymetlidir. Zira bedenin güzelleşmesine, toparlanmasına yardımcı olur.
-
Sıhhat kuruluşuna başvurma: Gebelikte besin zehirlenmesi belirtileriniz varsa en uygun tedavi için kesinlikle doktora danışılmalıdır. Ayrıyeten zehirlenmeye neden olan birtakım bakteriler antibiyotik tedavisi de gerektirebilir. Bu nedenle doktora gitmek ihmal edilmemelidir.
Hamilelikte Besin Zehirlenmesi Riskini Önlemek İçin;
-
Birinci olarak ferdî hijyene değer verilmeli. Yemekten evvel ve sonra eller kesinlikle yıkanmalıdır. -
Mutfakta kullandığınız araç ve gereçlerin pak olduğundan emin olun. -
Meyve ve zerzevatları düzgünce yıkayarak tüketin. -
Et, tavuk, balık üzere çabuk bozulan besinlerin saklanması ve pişirilmesi kurallarına dikkat edin. Et eserlerini az pişmiş olarak değil düzgünce pişirerek tüketin. -
Dışarıda, bilmediğiniz, güvenmediğiniz yerlerden yemek yemeyin. -
Satın almadan evvel eserlerin son kullanma tarihlerini denetim edin. Son kullanma tarihi yaklaşmış ve geçmiş olan eserleri tüketmeyin. -
Kutusu patlamış, ezilmiş, paslanmış konserve eserlerini almayın ve kullanmayın. -
Tıpkı mutfak gereciyle birebir anda birden fazla yemek yapmayın yahut tıpkı malzemeyi tekrar kullanmadan evvel yıkayın. -
Çiğ et eserlerini öteki materyallerle temas ettirmeyin. -
Pastörize edilmemiş süt yahut bununla yapılan eserleri tüketmeyin. -
Pişmiş yemeği 1 defadan fazla ısıtarak tüketmeyin.