Sağlıklı beslenme; bireyin kilosuna, boyuna, fiziksel aktivite durumuna, yaşına, özel sağlık durumuna göre enerji ve besin öğelerinin ihtiyaçları kadar alınması ile mümkün olur. Vücudun her besin ögesine belirli miktarlarda ihtiyacı vardır. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenmek için her besin öğesinden belirli miktarlarda alacak şekilde bir düzen kurulması gerekmektedir. Her öğünde her besin grubunun bir arada bulunması kişinin alması gereken enerjiyi en orantılı şekilde almasını sağlar.
Besinlerin içerisinde karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral, posa ve su vardır. Her besinin içerisinde bu besin öğelerinden belirli miktarlarda var. Hamilelikte bebeğin büyümesini en iyi şekilde sağlayabilmek için tüm besin öğelerini dengeli almak gerekmektedir. Belirli bir grubu öne çıkarmamak veya hiç tüketmemek, bebekte gelişim geriliğine yol açabileceği gibi annede de fazla yada düşük kilo alımı, gestasyonel diyabet (hamilelik şekeri) veya preeklemsilere (hamilelik tansiyonu) yol açabilir.
Gebelik süresinde alınan enerjinin %55-60’ı karbonhidrat, %15 – 20’ protein, %30’u yağdan gelecek şekilde bir beslenme örüntüsü oluşturmak en dengeli beslenmeyi sağlayacaktır.
Kuru baklagiller, Tahıllar, Ekmek ve Unlu gıdalar, Sebze ve Meyveler, Süt ve Süt ürünlerinin içerisinde karbonhidrat vardır. Sağlıklı beslenebilmek için günlük alacağımız karbonhidratı tam tahıllı ürünler, glisemik indeksi düşük sebze ve meyveler ve kuru baklagillerden almak en iyi seçimdir.
Kırmızı et, Tavuk , Balık, Hindi, Yumurta, Süt ve Süt ürünleri ile Kuru baklagiller protein içeren besinlerdir. Bebeğin büyümesi için en önemli gruptur. Hamileliğin her döneminde günlük beslenmede tüm çeşitleri tüketilmelidir.
Tereyağı, Bitkisel Yağlar, Yağlı tohumlar (fındık – ceviz – badem vs.), Zeytin, Mısır, Yağı alınmamış protein içeren besinlerin içerisinde yağ vardır. Tümden yağsız beslenmek bebeğin beyin gelişiminde problemlere yol açabilir. Fazla yağlı beslenmek de annenin çok kilo almasına ve beraberinde doğumda problemlere yol açabilir. Bu nedenle ne tamamen yağsız bir diyet ne de yağ oranı yüksek yiyecekler beslenme programında olmamalı. Zeytinyağı, yağlı tohumlar ve zeytin yağ kaynağı olarak tercih edilebilir.
Hamilelikte en sık görülen problem kabızlıktır. Kabızlığı önlemenin veya tedavi etmenin yolu ise posa içeren gıdaları beslenmenizde her gün bulundurmaktır. Kuru baklagiller, Tahıllar, Sebze ve Meyveler, Yağlı tohumlar, Yulaf, Keten tohumu en iyi posa kaynaklarıdır. Hamilelikte posa içeren bu besinleri tüketmeyi ihmal etmemek gerekir.
Su hem sağlıklı beslenmenin hem de hamilelik sürecinin olmazsa olmaz içeceğidir. Vücudun düzgün çalışabilmesi, enzimlerin hormonların düzgün salınabilmesi, hamilelik ödeminin yaşanmaması için günde mutlaka her annenin 2 – 2,5 lt su içmesi gereklidir. Su ihtiyacınızı bitki çaylarından karşılamaya çalışmayınız. Hamilikte sadece rezene ve ıhlamur çayı güvenilir içecektir. Siyah çay ve kahve ise belirli ölçülerde tüketilebilir. Günde 4-5 fincan çok açık limonlu siyah çay ve 1 fincan türk kahvesi veya filtre kahve içilebilir. Fazlası için doktorunuza danışınız.