iltasyazilim
FD Üye
Hamilelikte diyet ve besin
Hamilelikte beslenmenin Önemi Nedir?
Hamilelikte diyet
Hamilelikte gıda nasıl olmalı ve nelere uyarı edilmeli :
Ilk Olarak gebe kalabilmek ile besin aralarında ilk elden bir ilişki yoktur Yani beceriksiz beslenmiş veya güçsüz kadınlar da diğerleri gibi rahatlıkla hamile kalabilirler
Hamilelikden önceki besin durumu ve gebelik sırasındaki gıda hem anneyi hem de bebeği etkilemektedir Eksik proteinle beslenen annelerin bebeklerinin düşük kiloda doğduğunu biliyoruz
Hamilelikde toplam 1014 kilo alınmalıdır Hamileliğin ilk yarısında anne de 3–4 kg lık bir çoğalma olur Hamilelik sırasında fazla kilo alanlar tansiyon yüksekliği ile karşısında karşıya gelebilirler Buna göre eksik beslenenlerde ise erken doğum riski vardır Burada en kayda değer unsur hamileliğin 20 haftasından (4,5 ay) itibaren haftada 400–500 gr alınmalıdır Eğer fazla ise karbonhidratlar (özellike ekmek tatlı şeker) kısılmalıdır
Hamilelikde protein ihtiyacı % 30 oranda artmaktadır(yoğurt süt peynir fasülye mercimek yumurta)Bundan dolayı bunları soframızdan eksik etmemiz gerekmektedir
Hamileliğin ikinci yarısında annenin demir ve folik asit ihtiyacı çoğalma gösterir Dolayısı ile doktor kontrolü altında demir ve folik asit kullanılmaya başlanmalıdır Gene süt içme alışkanlığımız olmadığı için kalsiyum dışardan alınabilir
Hamilelikde hazımsızlık,şişlik ve yanmalar olabilir Dolayısıyla gaz yapıcı besinler az miktarda kullanılmalıdır Keza reflü (yemeğin ağıza gelmesi) olmaması içinse öne eğilmemeli ve yatmamalıdır
Hamile bir kadın hem bol lifli besinler yemeli (meyve sebze kepekli ekmek) hatta yoğurdun içine bir kaşık kepek koyabilir Su tüketimi çok önemlidir en az 2 litre su içilmelidir Ödem ve kan basıncı yüksekliği yahut tuzlu kısıtlaması yoktur Burada iyotlu tuzlu kullanmaya uyarı etmelidir
Nehir ve kahve fazla içilmemelidir Alkol ve sigara uygulamak şüphesiz dürüst değildir
Hamileliğin ilk aylarında bulantı ve kusmalar olabilir Bu durumda hamileler mutfakta yememeli eksik ve sık yemelidir Fazla durumlarda hastaneye değin giden durumlar olabilir
Şişmanlık ve gebelik laf konusu ise mutlak Doktor kontrolü aşağıda ve günlük 1200 kaloriden az olmamak şartıyla hafif perhiz uygulanabilir Bu mutlak vitamin ve mineral destekli bir perhiz olmalıdır Bunun için hamile günde yarım kilo süt, bir yumurta, meyve ve sebze az yağlı olacak şekilde beslenmelidirDolayısıyla Tatmin Edici ve dengelenmiş gıda sağlığın temelidir *
Hamilelikte beslenmenin Önemi Nedir?
Hamilelikte diyet
Hamilelikte gıda nasıl olmalı ve nelere uyarı edilmeli :
Ilk Olarak gebe kalabilmek ile besin aralarında ilk elden bir ilişki yoktur Yani beceriksiz beslenmiş veya güçsüz kadınlar da diğerleri gibi rahatlıkla hamile kalabilirler
Hamilelikden önceki besin durumu ve gebelik sırasındaki gıda hem anneyi hem de bebeği etkilemektedir Eksik proteinle beslenen annelerin bebeklerinin düşük kiloda doğduğunu biliyoruz
Hamilelikde toplam 1014 kilo alınmalıdır Hamileliğin ilk yarısında anne de 3–4 kg lık bir çoğalma olur Hamilelik sırasında fazla kilo alanlar tansiyon yüksekliği ile karşısında karşıya gelebilirler Buna göre eksik beslenenlerde ise erken doğum riski vardır Burada en kayda değer unsur hamileliğin 20 haftasından (4,5 ay) itibaren haftada 400–500 gr alınmalıdır Eğer fazla ise karbonhidratlar (özellike ekmek tatlı şeker) kısılmalıdır
Hamilelikde protein ihtiyacı % 30 oranda artmaktadır(yoğurt süt peynir fasülye mercimek yumurta)Bundan dolayı bunları soframızdan eksik etmemiz gerekmektedir
Hamileliğin ikinci yarısında annenin demir ve folik asit ihtiyacı çoğalma gösterir Dolayısı ile doktor kontrolü altında demir ve folik asit kullanılmaya başlanmalıdır Gene süt içme alışkanlığımız olmadığı için kalsiyum dışardan alınabilir
Hamilelikde hazımsızlık,şişlik ve yanmalar olabilir Dolayısıyla gaz yapıcı besinler az miktarda kullanılmalıdır Keza reflü (yemeğin ağıza gelmesi) olmaması içinse öne eğilmemeli ve yatmamalıdır
Hamile bir kadın hem bol lifli besinler yemeli (meyve sebze kepekli ekmek) hatta yoğurdun içine bir kaşık kepek koyabilir Su tüketimi çok önemlidir en az 2 litre su içilmelidir Ödem ve kan basıncı yüksekliği yahut tuzlu kısıtlaması yoktur Burada iyotlu tuzlu kullanmaya uyarı etmelidir
Nehir ve kahve fazla içilmemelidir Alkol ve sigara uygulamak şüphesiz dürüst değildir
Hamileliğin ilk aylarında bulantı ve kusmalar olabilir Bu durumda hamileler mutfakta yememeli eksik ve sık yemelidir Fazla durumlarda hastaneye değin giden durumlar olabilir
Şişmanlık ve gebelik laf konusu ise mutlak Doktor kontrolü aşağıda ve günlük 1200 kaloriden az olmamak şartıyla hafif perhiz uygulanabilir Bu mutlak vitamin ve mineral destekli bir perhiz olmalıdır Bunun için hamile günde yarım kilo süt, bir yumurta, meyve ve sebze az yağlı olacak şekilde beslenmelidirDolayısıyla Tatmin Edici ve dengelenmiş gıda sağlığın temelidir *