Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Hamilelikte ilkyardım

Hamilelikte ilkyardım

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Hamilelikte ilkyardımın önemi
Hamilelikte ilkyardım hakkında bilinmesi gerekenler

Hamilelikte ilkyardım
Hamilelik döneminde hesapta olmayan kaza, yaralanma ve kanamalar kimi vakit anne adayının kimi süre da bebeğin hayatını tehlikeye atabiliyor

Medline Afiyet Hizmetleri Işlem Direktörü Dr Uzlaştırma Mutluer, hamilelikte oluşabilecek mümkün kaza ve yaralanmalarda ilkyardımın nasıl olması gerektiği konusunda bilgi verdi

Hamilelikte kanamalar: Kanama gebeliğin birincil 8 haftası içinde gerçekleştiyse anne adayı olabildiğince kuytu bir ortama götürülmeli Hijyenik tahvil kullandıktan daha sonra tıbbi müdahale için süre kaybetmeden doğumu izleyen doktora ulaştırılmalı
Hamileliğin birincil 8 haftası içindeki kanama şiddetliyse ya da kanamanın peşinde pıhtı görülürse şart daha ciddi olabilir Anne adayı sırt üstü yatırıldıktan sonra bacakları açı yapacak şekilde havaya kaldırılmalı Böyle bir durumda doktora gitmeye zaman olmayabilir, bu nedenle 112 Acele Servis ’deri yardım istenmeli

Kanama hamileliğin 23 ’üncü haftadan sonraki bölümünde meydana geldiyse birincil yapılması gereken, anne adayı sol yanında yatırmaktır Bebeğin beslenmesi daha sıcacık olacağı için strese girmeyecektir Bunun arkasından diğer ilk yardım uygulamalarında olduğu gibi solunumu ve dolaşımı kontrol edilmeli, uyumlu olduğundan kesin olduktan daha sonra 112 Acil Servis ’e haber verilmelidir Eğer kanama miktarı, kahve fincanından biraz daha fazlaysa o vakit sorun ciddi boyuttadır ve mutlaka doktora başvurulmalıdır

Gebeliğin ilk üç ayında meydan gelen kanamalarda ilk akla gelen olanak düşük tehdididir Ama her kanama düşükle sonuçlanmaz Ağrıyla seyreden yoğun kanamalarda düşük olasılığı artar Bu dönemde ultrasonografik olarak gelişmekte olan embriyonun kalp atışlarının görülmesi, gebeliğin dinç olarak devam edeceğini yüzde 9097 garantiler

Kaza ve yaralanmalar: Hamilelilerin ortalama yüzde 10 ’unda farklı nedenlerle küçük veya büyük travma ve yaralanmalar oluşur Anne adaylarının en fazla başına gelen travmalar araba kazaları, silahlı yaralanmalar, delici, kesici aletle yaralanmalar, güvenlik kemerine emrindeki yaralanma lar, denge kaybına alt düşme gibi kazalarla, hamle ve dayak olarak sıralanabilir İster minik, ister büyük bir kaza ya da travma olsun, anne adayının hiçbir şikayeti olmasa bile mutlaka hemencecik doktora başvurması gerekir

Gebelikte bayılmalar: Gebelikte rahimin fazla büyümesine tabi rahime giden kan miktarı artar ve bundan nedeniyle beyin gibi diğer organlara anlık olarak kan pompalanmasında bir zorluk oluşabilir, bu da baş dönmesi veya bayılma hissine niçin olabilir Hem çoğalan rahimin annenin kan damarları üstüne bası yapması da bu duruma sebep olabilir Bunun önlemek için fazla yavaş ve dikkatli ayağa kalkılmalıdır Kan şekeri us de baş dönmesi ve baygınlık hissi oluşabilir Sık aralarla kademeli olarak yemek yiyerek bu koşul engellenebilir

Keza uzun vakit susamış kalınmamalıdır Eğer baş dönmesi, göz kararması, bayılma hissi duyuyor sanız beyninize giden kan dolaşımını artmak için hemencecik mümkünse bir yere uzanın ve bacaklarınızın altına yastık koyarak yüksekte tutun Bu sırada başınız yerde düz şekilde olmalı, yastık konulmamalıdır Sol tarafa içten yatmak da rahimin damarlara basınç yapmasını azaltır ve sizi rahatlatır Sırt üstü veya sağ tarafınıza doğru yatmak ise aksine rahmin yaptığı basıncı artırabilir Tam bir bayılma durumu olmuşsa derhal doktorunuza başvurmalısınız

Bebeğin yürek sesi mutlaka dinlenmeli: Travmayla karşılaşıldığında bebeğin kalp sesinin dinlenmesi en büyük kriterlerden biri Bebeğin yürek atım sıklığının 150160 olması lazım Eğer 90 ’lar seviyesindeyse birtakım soru işaretleri olabilir Ultrasonla bebeğin yapısına mutlaka bakılmalı, hareketleri incelenmeli, travma sonrası bebekte durağanlık hissediliyorsa, annede herhangi bir aykırılık bulantı şehvetli, karında şiddetli bir ağrı hissediliyorsa üstelik kanama eklendiyse mutlaka jineokolog göre takip edilmesi gerekiyor

Emniyet kemeri nasıl takılmalı? Göbeğin yani karnın bütün üzerinden geçen güvenlik kemeri, ani frenlerde karın bölgesinde basınç ve travma riskine neden olabilir Güvenlik kemeri karının alt bölgesinden ve omuzlardan göğüsün ortasından geçecek şekilde takılmalıdır

Travmanın yol açabileceği riskler

* Düşük
* Erken doğum
* Bebeğin ölümü, plasentanın erken ayrılması
* Rahmin delici travmalarla yaralanması ve delinmesi
* Ender vakalarda bebeğin yaralanması
* Anneyle ilgili birçok organda yaralanma, dalak yaralanmasına tabi karın içi kanma olabilir Bazı travma vakalarında bebeğin kanı annenin kan dolaşımına geçebilir Hamilede kan uyuşmazlığı söz konusuysa anneye koruyucu iğne yapılır bunun dışında gerekli görülen durumlarda tetanoz toksoidi ve aşısı yapılabilir

Uyruk *

858,496Konular
981,879Mesajlar
29,918Kullanıcılar
gorkemnocSon üye
Üst Alt