Hamilelikte kuruyemiş yemek,
Hamilelere kuruyemiş sakıncalımı
Hamilelik doneminizde dengeli ve duzenli beslenmeniz, hamileliğin en onemli kurallarındandır Canınızın her cektiğini aşırı tuketmeniz size ve bebeğinize zarar verebilir Bu yuzden bu surecte, hangi kuru yemişlerden ne kadar tuketmeniz gerektiğini Diyetisyen Nur Gizem Şeber ’e sorduk
Fındık: Ulkemizde de yoğun olarak uretilen fındık; B ve E vitaminleri acısından zengin bir kaynaktır Bitkisel posa iceriği yuksektir, bu nedenle hamilelikte kabızlık sorununun ortaya cıkmasını engeller Ayrıca kalsiyum, potasyum ve magnezyum mineralleri icerdiğinden oturu kan basıncını azaltıcı etki de gosterir Eğer hamilelik doneminizde tansiyonunuz yuksekse, duzenli olarak fındık tuketmeniz size yarar sağlayacaktır İcerdiği Omega–3 yağ asitleri ile bebeğin beyin gelişimine yardımcı olur Yuksek tansiyonlu hamilelerin, kavrulmuş fındık tuketmesi onerilmez Sağlıklı hamileler gunde 10–15 adet fındık tuketebilirler
Badem: Manganez, potasyum ve magnezyumdan zengin olan badem, hamilelikte artan enerji uretiminizin sağlıklı ve duzenli olmasına yardımcı olur Ayrıca, kalp sağlığınızın korumasına ve “tuketim miktarlarına dikkat ettiğinizde hamilelik doneminizde aşırı kilo almanıza engel olabilir Badem de aynı fındık gibi E vitamini ve Omega3 ’ten zengindir Triptofan adı verilen aminoasit iceriği sayesinde, hamilelik doneminde mutluluk hormonu salgılar Eğer hamileliğinizde herhangi bir sorun yoksa gunde 10–15 adet badem tuketebilirsiniz
Ceviz: Ozellikle hamilelik surecinizde balık tuketemeyecekseniz cevizi yemenizde fayda var Bebeğinizin beyin gelişiminin yeterli olmasına yardımcı olmak icin gunde 3 tam ceviz tuketmeniz mantıklı bir secim olacaktır Melatonin iceriği ile de gece uyumanıza yardımcı olur Yapılan son bilimsel calışmalarda, yuksek yağ iceren bir oğunden sonra ceviz tuketmenin arterlerin korunmasında onemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır
Yer fıstığı: Kalorisi ve yağ iceriği ilk uc kuru yemişe gore daha fazladır Ayrıca Omega–3 iceriği yoktur Gec yaşta anne adayı olanların hatırlama fonksiyonlarının gerilememesi icin tercih edilebilecek bir kuru yemiştir Diğer anne adaylarının daha az sıklıkta tercih etmesi ve tukettiklerinde 1 avuctan fazla tuketmemeleri onerilir Ayrıca herhangi bir kuflenme ihtimaline karşı kabuklarını so***** tuketmelisiniz
Kaju: Bakır mineralinden zengindir 40 gram kaju gunluk bakır ihtiyacınızın %35 ’ini karşılar Ozellikleri itibari ile yer fıstığından cok farklı olmamakla birlikte yuksek kalori iceriği ile tuketim miktarına ve sıklığına dikkat etmeniz gerekir Hamileliğinizin ilk aylarındaysanız ve bulantı yaşıyorsanız, sizin icin ideal bir atıştırmalık olabilir
Şam fıstığı: En sevilen kuru yemişlerden biridir İcerik olarak yer fıstığına benzer Şam fıstığı yuksek kalorili kuru yemişler grubuna girdiğinden oturu tuketim miktarına ve sıklığına dikkat etmeniz gerekir Taze şam fıstığının uzerinde yer alan taze kabuk, kuflenmeye oldukca duyarlıdır Kuflendiğinde aflotoksin adı verilen zararlı madde uretir Bu maddenin hamileler tarafından alımı, fetusun gelişimini tehlikeye atabilir Bu nedenle hamilelik doneminizde taze şam fıstığı tuketiminden kacınmalısınız
Beyaz leblebi: Karbonhidrat iceriği yuksektir Ozellikle bulantınız varsa, bulantınızın kesilmesi icin rahatlıkla tuketebilirsiniz 1 avuc beyaz leblebi, 1 dilim ekmeğe eş değerdir
Kuru yemişleri tuketirken aşağıdaki puf noktalarına dikkat edin!
Eğer hamilelik doneminizde tansiyonunuz yuksekse, kavrulmuş kuru yemiş TUKETMEMELİSİNİZ
Hamilelik doneminizde mumkunse taze yemiş TUKETMEMEYE DİKKAT EDİN
Tek tip kuruyemiş TUKETMEMELİ ve ceşitlilik sağlamalısınız
Miktarda aşırıya kacmanız kilonuzu kontrol etmede zorluklara neden olabilir Bu yuzden, tuketim miktarınızda aşırıya KACMAMALISINIZ
Eğer uyku gucluğu cekiyorsanız cevizi daha sık TERCİH EDEBİLİRSİNİZ
Hamilelik doneminizde ceşitli nedenlerden dolayı balık tuketemezseniz, cevizi daha sık TERCİH EDEBİLİRSİNİZ
Eğer kilonuzu kontrol etme konusunda sıkıntı cekiyorsanız, ara oğunlerinizde bademi TERCİH EDEBİLİRSİNİZ
Hamilelere kuruyemiş sakıncalımı
Hamilelik doneminizde dengeli ve duzenli beslenmeniz, hamileliğin en onemli kurallarındandır Canınızın her cektiğini aşırı tuketmeniz size ve bebeğinize zarar verebilir Bu yuzden bu surecte, hangi kuru yemişlerden ne kadar tuketmeniz gerektiğini Diyetisyen Nur Gizem Şeber ’e sorduk
Fındık: Ulkemizde de yoğun olarak uretilen fındık; B ve E vitaminleri acısından zengin bir kaynaktır Bitkisel posa iceriği yuksektir, bu nedenle hamilelikte kabızlık sorununun ortaya cıkmasını engeller Ayrıca kalsiyum, potasyum ve magnezyum mineralleri icerdiğinden oturu kan basıncını azaltıcı etki de gosterir Eğer hamilelik doneminizde tansiyonunuz yuksekse, duzenli olarak fındık tuketmeniz size yarar sağlayacaktır İcerdiği Omega–3 yağ asitleri ile bebeğin beyin gelişimine yardımcı olur Yuksek tansiyonlu hamilelerin, kavrulmuş fındık tuketmesi onerilmez Sağlıklı hamileler gunde 10–15 adet fındık tuketebilirler
Badem: Manganez, potasyum ve magnezyumdan zengin olan badem, hamilelikte artan enerji uretiminizin sağlıklı ve duzenli olmasına yardımcı olur Ayrıca, kalp sağlığınızın korumasına ve “tuketim miktarlarına dikkat ettiğinizde hamilelik doneminizde aşırı kilo almanıza engel olabilir Badem de aynı fındık gibi E vitamini ve Omega3 ’ten zengindir Triptofan adı verilen aminoasit iceriği sayesinde, hamilelik doneminde mutluluk hormonu salgılar Eğer hamileliğinizde herhangi bir sorun yoksa gunde 10–15 adet badem tuketebilirsiniz
Ceviz: Ozellikle hamilelik surecinizde balık tuketemeyecekseniz cevizi yemenizde fayda var Bebeğinizin beyin gelişiminin yeterli olmasına yardımcı olmak icin gunde 3 tam ceviz tuketmeniz mantıklı bir secim olacaktır Melatonin iceriği ile de gece uyumanıza yardımcı olur Yapılan son bilimsel calışmalarda, yuksek yağ iceren bir oğunden sonra ceviz tuketmenin arterlerin korunmasında onemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır
Yer fıstığı: Kalorisi ve yağ iceriği ilk uc kuru yemişe gore daha fazladır Ayrıca Omega–3 iceriği yoktur Gec yaşta anne adayı olanların hatırlama fonksiyonlarının gerilememesi icin tercih edilebilecek bir kuru yemiştir Diğer anne adaylarının daha az sıklıkta tercih etmesi ve tukettiklerinde 1 avuctan fazla tuketmemeleri onerilir Ayrıca herhangi bir kuflenme ihtimaline karşı kabuklarını so***** tuketmelisiniz
Kaju: Bakır mineralinden zengindir 40 gram kaju gunluk bakır ihtiyacınızın %35 ’ini karşılar Ozellikleri itibari ile yer fıstığından cok farklı olmamakla birlikte yuksek kalori iceriği ile tuketim miktarına ve sıklığına dikkat etmeniz gerekir Hamileliğinizin ilk aylarındaysanız ve bulantı yaşıyorsanız, sizin icin ideal bir atıştırmalık olabilir
Şam fıstığı: En sevilen kuru yemişlerden biridir İcerik olarak yer fıstığına benzer Şam fıstığı yuksek kalorili kuru yemişler grubuna girdiğinden oturu tuketim miktarına ve sıklığına dikkat etmeniz gerekir Taze şam fıstığının uzerinde yer alan taze kabuk, kuflenmeye oldukca duyarlıdır Kuflendiğinde aflotoksin adı verilen zararlı madde uretir Bu maddenin hamileler tarafından alımı, fetusun gelişimini tehlikeye atabilir Bu nedenle hamilelik doneminizde taze şam fıstığı tuketiminden kacınmalısınız
Beyaz leblebi: Karbonhidrat iceriği yuksektir Ozellikle bulantınız varsa, bulantınızın kesilmesi icin rahatlıkla tuketebilirsiniz 1 avuc beyaz leblebi, 1 dilim ekmeğe eş değerdir
Kuru yemişleri tuketirken aşağıdaki puf noktalarına dikkat edin!
Eğer hamilelik doneminizde tansiyonunuz yuksekse, kavrulmuş kuru yemiş TUKETMEMELİSİNİZ
Hamilelik doneminizde mumkunse taze yemiş TUKETMEMEYE DİKKAT EDİN
Tek tip kuruyemiş TUKETMEMELİ ve ceşitlilik sağlamalısınız
Miktarda aşırıya kacmanız kilonuzu kontrol etmede zorluklara neden olabilir Bu yuzden, tuketim miktarınızda aşırıya KACMAMALISINIZ
Eğer uyku gucluğu cekiyorsanız cevizi daha sık TERCİH EDEBİLİRSİNİZ
Hamilelik doneminizde ceşitli nedenlerden dolayı balık tuketemezseniz, cevizi daha sık TERCİH EDEBİLİRSİNİZ
Eğer kilonuzu kontrol etme konusunda sıkıntı cekiyorsanız, ara oğunlerinizde bademi TERCİH EDEBİLİRSİNİZ