Hamilelikte beslenme, bebeğiniz ve sizin sıhhatiniz için son kademe kıymetlidir. Mahsusen, protein ve kalsiyum kaynaklarının günlük beslenmede taraf alması tavsiye ediliyor.
Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, ana adayları için beslenme teklifleri sunuyor. Ayrıyeten, protein ve mineral açısından güçlü peynirin, hamilelikte tüketimi hakkında malumatlar veriyor.
Sağlıklı hamilelik için sağlıklı beslenme şart!
Bir evladın sıhhati, hamileliğinin 1. gününden 2. yaş gününe kadar olan süreçte anasının nasıl beslendiği ile çok yakından ilgilidir. Bu nedenle hamilelik devrinde ana adayının beslenmesi, hem kendi sıhhati hem de doğacak bebeğinin sağlıklı gelişimi ve büyümesi için farklı bir değer kazanır.
Bilhassa evlat ve ana sıhhati kelam konusu olduğunda ehil ve istikrarlı beslenmenin kritik bir rolü olduğuna işaret eden Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, ana adaylarına kalsiyum, protein, D vitamini ve folik asit cihetinden güçlü besinler tüketmelerini öneriyor.
Ana ve bebeğin kalsiyum muhtaçlığı vardır!
Gebe bayanların ehil beslenebilmeleri için besinlerde çeşitliliğe taraf vermeleri (farklı cinsten besinler tüketmeleri) gerektiğini belirten Prof. Dr. Garipağaoğlu, mahsusen protein ve kalsiyumun vazgeçilmez olduğuna dikkat çekerek, “Hamilelik ve emzirme devirlerinin en değerli minerallerden biri kalsiyumdur. Bu periyotlarda yerinde kalsiyum alınamadığında, kemik uçlarındaki değişebilir kalsiyum mobilize olur ve bebeğin muhtaçlığı karşılanır.
Validenin kemiklerinde yumuşamaya neden olan bu durum, Osteomalasia (kemik yumuşaması) olarak isimlendirilir. Kalsiyum zayıflığının uzun sürmesi hayatın ileri periyotlarında Osteoporoz’a (kemik yıkımı) yol açar. Bu nedenle kalsiyum tüketimi münhasıran hamilelik devrinde çok değerlidir. Hatunların hamilelik ve emzirme üzere kritik devirlerde iyi ölçüde süt, yoğurt, bilhassa de peynir tüketmeleri ile bu riskler azaltılabilir” dedi.
Peynir seçerken içeriğine çok dikkat edin!
Peynirin, hamilelik periyodunda gereksinim duyulan kaliteli protein, kalsiyum ve pek çok yararlı besin öğesini en uygun ve kolay bir formda karşılayan bir süt eseri olduğunu belirten Prof. Dr. Garipağaoğlu, “Vücudun tabiatıyla üretemediği D vitamini de gebe hatunlar için kıymetli. Besinlerde doğal olarak bulunmayan D vitamini, kalsiyumun kemiklere yerleşmesi için kritik bir role sahiptir. D vitamininin ana kaynağı güneş ışınlarıdır. Besinlerde çok az bulunur. Güneş ışınlarından gereğince yararlanılamadı ise D vitamininin dışarıdan destek biçiminde ya da zenginleştirilmiş besinlerle vücuda alınması gerekiyor. D vitamini ile zenginleştirilmiş peynirleri sistemli olarak tüketmek, protein ve kalsiyum yanında D vitamininin de karşılanması açısından üstünlük sağlar” halinde açıklamalarda bulundu.
Az yağlı ve tuzlu peynirleri tüketin
Sıhhat açısından çeşit olarak az yağlı, az tuzlu peynirlerin tercih edilmesini öneren Prof. Dr. Garipağaoğlu, “Az yağlı peynirlerin hamilelik ve emzirme periyotlarında kilo denetiminin sağlanmasında, az tuzlu olanların tansiyon riskini düşürmede yardımcı olduğunu belirtiyor. Peynir ve süt eserlerinin yanı sıra hamilelik devrinde ekmek ve tahıllar, mevsiminde taze zerzevat ve meyveler, et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, kuru yemişler ve kuru meyvelerin de önerilen ölçülerde tüketilmesi gerekiyor” dedi.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.