Gebe kalır kalmaz, daha fazla yemek yemeye ikna edilirsiniz. Fakat, “iki kişilik ye” kelamı anne adayı için geçerli değildir. Gebe olmak, fazla yemek yemeniz gerektiği manasına gelmez, bunun yerine sizin ve büyüyen bebeğiniz için ek besin gereksinimini karşılamak için istikrarlı bir diyet yapmanız manasına gelir. Zerzevat ve meyveler olmadan diyet çizelgeniz eksiktir.
Kâfi ölçüde zerzevat ve meyve tüketmezseniz bedeniniz bebeğin besin gereksinimini karşılayamayacaktır. Gelin hamilelikte meyvelerin değerine ve onları günlük hamilelik diyetinize dahil etmek için neden şuurlu bir gayret göstermeniz gerektiğine bakalım.
Hamilelikte Meyvelerin Değeri
Farklı bir halde, Kanada’daki çocuk gelişimi uzmanları, son vakitlerde hamilelik sırasında daha fazla meyve tüketen bayanların, 12 aylık olduklarında gelişim testlerinde daha uygun performans gösteren çocukları doğurduğunu keşfettiler.
Meyveler beslenmenizin en kıymetli kısmını oluşturur ve vitamin, lif ve mineral istikametinden varlıklı meyveler yemek anne ve büyüyen bebeğin beslenmesini sağlar. Kimi temel besin unsurları meyvelerden elde edilir ve size ve bebeğe aşağıdaki hallerde yardımcı olabilirler:
- Meyveler, daha güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmanın yanı sıra bebeğe doku ve hücrelerin gelişimine yardımcı olan beta-karoten üzere temel besinleri sağlar.
- Meyvelerdeki C vitamini bebeğin kemik ve diş gelişimi için hayati ehemmiyet taşır. Bedenin hamilelik sırasında gerekli olan değerli bir mineral olan demiri emmesine yardımcı olduğu için bedenin bu vitamini kâfi ölçüde alması da değerlidir.
- Suda çözünen bir B vitamini olan folik asit hamilelikte de epey kıymetlidir. Beyin ve omurilikle ilgili fetal büyüme kusurlarını önler.
- Potasyum, bedeninizin hücrelerindeki sıvı ve elektrolit istikrarını korumak için çok değerlidir. Bacak krampları hamilelik sırasında yaygındır ve bunlar gereğince potasyum tüketilerek hafifletilebilir.
- Lif bakımından varlıklı meyveler, kabızlık ve hemoroidle başa çıkmanıza yardımcı olurken, demir açısından güçlü meyveler kansızlığı önler.
Hamilelikte günlük beslenmenizin bir modülü olarak aşağıdaki meyveleri yemeniz makul olacaktır:
1. Muz
İstikrarsız sıvı düzeyleri gebe bayanlarda bulantı ve kusmaya neden olabilir, fakat muzdaki varlıklı magnezyum içeriği sağlıklı bir sıvı istikrarı sağlar. Ekseriyetle birinci üç aylık devrinizde her gün bir muz önerilir. Hamilelikte muzun yararları hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak .
2. Kivi
3. Elma
4. Armut
5. Nar
6. Avokado
7. Mango
Mangolar , sindirime yardımcı olan, kabızlığı önleyen ve sizi küçük enfeksiyonlardan koruyan yüksek ölçüde C Vitamini içerir. Lakin mango mevsim meyveleridir ve her mevsim bulunmayabilir.
8. Kiraz
C Vitamini yüklü kirazlar, soğuk algınlığı üzere enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Kiraz ayrıyeten plasentaya tesirli kan tedariki sağlar.
9. Çilek
Çilekler vitamin, lif ve folat bakımından zengindir. Ayrıyeten bebeğinizin güçlü kemiklerinin büyümesine yardımcı olan manganez ve potasyum içerirler.
Karpuz, A, C ve B6 Vitaminleri, magnezyum ve potasyum içerir. Minerallerle dolu olup lif bakımından da zengindir. Ellerde ve ayaklarda mide ekşimesi ve şişliği (ödem) hafifletmeye yardımcı olduğu ve kas kramplarını hafiflettiği için, bilhassa son üç aylık devirde beslenmenize karpuz ekleyin.
Hamilelikte Kaçınılması Gereken Meyveler
Meyvelerin birden fazla besin açısından güçlü olsa da, siyah üzüm, papaya ve ananas üzere meyvelerden kimilerinden, aşağıdaki nedenlerden ötürü hamilelik sırasında kaçınılmalıdır:
1. Papaya: Olgunlaşmamış yahut yarı olgun papayalardaki lateks içeriği uterus kasılmalarına ve erken doğuma neden olabilir. Hamilelik sırasında onlardan kaçının
2. Siyah üzüm: Bebeğe ziyanlı olabilecek beden ısısı ürettikleri için birinci trimesterde siyah üzümlerden kaçının. Bununla birlikte, kurutulmuş siyah kuru üzüm, hamileliğin birinci günlerinde ortaya çıkan kabızlığa güzel gelir, fakat onları ölçülü tüketin.
3. Ananaslar: Ananaslar , rahim ağzını yumuşatıp erken doğuma neden olabilecek bromelain içerir.
Gebe Bir Bayan Ne Kadar Meyve Almalı
Diyetinize her gün iki ila dört porsiyon meyve eklemeniz önerilir. Bunları taze, konserve, suyu sıkılmış yahut kurutulmuş olarak tüketebilirsiniz, fakat mümkün olduğunca taze meyve yemeye çalışın. Tek porsiyona muadil birtakım meyveler şunları içerir:
- Elma, muz yahut armut üzere bir orta uzunluk meyve tek bir porsiyona eşitken, iki küçük kivi, kayısı yahut erik tek porsiyona eşittir.
- 1 orta uzunluk dilim karpuz.
- Meyve suyu tüketmek istiyorsaız, yarım bardak meyve suyu tek bir porsiyona eşit kabul edilir.
Hamilelik Diyetinize Meyve Eklemek İçin Kolay İpuçları
- Kahvaltınızda dilimlenmiş meyveleri yahut dondurulmuş meyveleri yoğurt yahut mısır gevreği ile karıştırabilirsiniz.
- Öğlen yemeği öncesi atıştırmalık olarak salatalara elma, üzüm yahut kuru üzüm modülleri da ekleyebilirsiniz.
- Meyveleri kesecek vaktiniz yoksa meyveyi yoğurt yahut sütle karıştırarak smoothie yahut milk shake yapın.
- Yulaf ezmesi, krep ve waffle’lara kuru yahut taze meyve ekleyebilirsiniz.
- En yeterli seçenek, bir kase meyveyi elinizin altında ve görebileceğiniz bir yerde bulundurmaktır, böylelikle acıktığınızda bir modül meyve almayı unutmazsınız.
- Kuru meyve yahut üzüm ve çilek üzere meyveleri elinizin altında bulundurun ve abur cubur yerine atıştırın.
- Ayrıyeten kendinize bir meyveli kek pişirebilir ve kivi ve çilek üzere birçok meyve ekleyebilirsiniz. Bu, diyetinize meyve eklemenin lezzetli bir yoludur.
- Hamilelikteki bu muhteşem meyveler, hamileliğinizin dokuz ayı boyunca meselesiz bir biçimde gezinmenize yardımcı olabilir. Bu yüzden, onları kalbinizin içeriğine sokun ve sağlıklı bir hamilelik geçirin.
- Organik meyveler almaya çalışın.
- Meyveyi güzelce yıkayın.
- Taze meyveleri buzdolabında çiğ etten uzakta saklayın.
- Bakterilerin gizlenebileceği çürük alanları çıkarın.
- Evvelden kesilmiş meyveleri yemekten kaçının yahut kestikten çabucak sonra yiyin.
Bu mevzu ilginizi çekebilir; Gebelikte Greyfurt Yemenin Yararları Ziyanları Nelerdir?