Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Hammad Bin Muslim Debbas

Hammad Bin Muslim Debbas
0
99

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
Hammad Bin Muslim Debbas Hayatı

Hammad Bin Muslim Debbas Hakkında Bilgi

Bağdat'ta yetişen buyuk velilerden

Seyyid Abdulkadiri Geylani'nin tasavvuf ilmini oğrendiği hocalarındandır Aslen Şamlı olup, hayatı Bağdat'ta gecti Doğum tarihi bilinmemektedir 1131 (H525) senesinde vefat etti Kabri ŞunUzi Kabristanındadır Şam'da Babı MUsul kabristanında olduğu soyleniyorsa da, doğrusu Bağdat'ta olduğudur

Hammad hazretlerinin lakabı Debbas (pekmez kaynatıcısı)tır Pekmez kaynatırken yanına arı sinek hic birisi gelip konmazdı Cok kerametleri goruldu Guzel halleri ve sozleri meşhurdur

Hammad bin Muslim hazretleri yapılması haram olan bir şeyle karşılaşsa veya başkaları tarafından yapılan bir haram işi gorse, hatayı kendisinde bulur, tovbe ve istigfar ederdi Bir gun yolda giderken, bir evden calgı ve şarkı soyleyen bir kadının sesini işitti Hemen tovbe ve istigfar ederek evine gelip evdekilere, Biz hangi gunahı işledik de, bugun yolda bir gunah ile karşılaştım?diye sordu Ailesi de, Akşam eve, icinde canlı resmi olan bir tabak hediye getirmişlerdidedi Tabağı getirip kırdıktan sonra; Bir daha boyle bir şey kabUl etmeyinizbuyurdu

Hammad bin Muslim hazretlerinin vefatından bir sure sonra şeyh Abdulkadir, yanında bircok alimler olduğu halde ŞunUzi kabristanını ziyaret etti Şeyh Hammad bin Muslim'in kabrinde arkasındaki cemaatle birlikte bir hayli durdu Ayrılıp giderken guldu, neşeliydi Sebebini soranlara şu cevabı verdi:

''1106 yılı Şaban ayının ortasında bir Cuma gunu Şeyh Hammad'ın talebeleri ile birlikte Cuma namazınıResafe'de kılmak maksadıyla Bağdat'tan cıktık Şeyh de beraberimizdeydi Nehrin kenarına geldiğimizde Şeyh beni tuttuğu gibi nehrin icerisine fırlatıp attı Hemen Cuma guslune niyet ettim Uzerimde yunden bir cubbe elimde de başka bir cubbe vardı Beni bırakıp gittiler Sudan cıktım, cubbeyi sıktım ve onları takib ettim Haddinden fazla uşumuştum Yanımdaki insanlardan bazıları beni ısıtmak istedilerse de Şeyh razı olmadı, onları bu hareketten men etti ve; Ben onu imtihan icin yapıyorum Cunku o kımıldatılamayan bir dağ gibidirdedi

858,500Konular
982,594Mesajlar
30,358Kullanıcılar
jackgragassSon üye
Üst Alt