Karadeniz mutfağının en ünlü yemeklerinden biri olan hamsi buğulamayı akşam yemeğinde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Lezzeti hafif olan hamsi buğulama, yararlarıyla da şaşırtıyor. Böylesine sevilen bir balığın sıhhat açısından da epeyce yeterli bir tercih olduğu, birçok yararı bulunduğu uzmanlar tarafından sıklıkta lisana getirilmektedir. Pekala En kolay hamsi buğulama nasıl yapılır? Hamsi balığının yararları neler?
Hamsi, daha çok Karadeniz kıyılarında yaşayan küçük uzunluklu bir balıktır. Uzunluğu 10-12 cm. Bedeni ince pullarla kaplıdır. Sırtı canlıyken yeşil, ölürken mavi ve bayatken ise siyahlaşır. O vakit taze hamsiyi bayat hamsiden bu özelliği ile ayırt edebilirsiniz. Ayrıyeten bayat hamsi, cansızdır. Balık insanların sıhhati açısından epey değerlidir. Soğuk su balıkları içerisindeki Omega 3 denilen, insanı her türlü hastalıktan koruyan, zeki olmasını sağlayan vitamin ülkemizdeki balıklarda az ölçüde bulunuyor.
Hamsinin haftada iki defa nizamlı olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Sistemli hamsi tüketimi kalp sıhhatini korur ve makûs huylu kolesterolle savaşır. Bilhassa bedenin kış aylarında daha çok gereksinim duyduğu A, B1, B2 ve D vitamini muhtaçlığını karşılar, bağışıklık sistemini güçlendirir.
HAMSİ BALIĞINI KILÇIĞIYLA BİRLİKTE YERSENİZ...
Hamsi kılçığı ile yenilmesi tavsiye edilen küçük balıklar ortasındadır. Balık kılçığında bulunan yüksek ölçüdeki kalsiyum ve fosfor kemik sıhhati için çok kıymetlidir. Bilhassa kemik erimesi sorunu yaşayanların hamsiyi kılçığı ile birlikte tüketmesi yararlıdır.
Hamsiyi hazırlama kademesinde ve tüketirken limon sıkılması balıkta bulunan Omega-3’ün bedende kullanılma ölçüsünü artırır. Ayrıyeten hamsiyi fazla pişirmek protein kaybına sebep olacağı için az pişirmek, hafif sulu bırakmak gerçek olacaktır. Hamsiyi pişirirken tavsiye edilen en sağlıklı sistemler buğulama, ızgara, yahni ya da fırınlamadır.
HAMSİ BALIĞI NASIL PİŞİRİLİR?
Tam mevsimi olan şu günlerde tam bir Omega 3 kaynağı olan hamsiyi sağlıklı bir halde tüketmek istiyorsanız fırında pişirme metotları denemelisiniz. Hamsi kullanılarak hazırlanan balık yemekleri ortasında buğulaması özel bir yere sahiptir. İster fırında, ister tavada ateş üzerinde hazırlanabilecek, zerzevatı ile demlene demlene pişmiş hamsi buğulamasına çocuklar bile 'Hayır' diyemeyecek. Ülkemiz sularında avlanıp, en sevilen ve en çok tüketilen balıklar ortasında yer alan enfes hamsiyle buğulama pişirmek isterseniz kesinlikle tanımımızı incelemelisiniz.
hamsiyle yapılan tarifler
HAMSİ BUĞULAMA TANIMI:
MATERYALLER
1 kilogram hamsi
4 adet kuru soğan
2 adet domates
1 adet limonun suyu
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
hamsi buğulama tanımı
YAPILIŞI
Hamsileri güzelce ayıklayıp suyla güzelce yıkayın.
Daha sonra soğanları yuvarlak biçiminde doğrayarak tepsiye güzelce dizin.
Baharatları ekleyerek hamsileri yan yana sıralayın.
Limon suyu ve zeytinyağını da ekledikten sonra üzerine dökün.
175 derecelik fırında 25 dakika pişirin.
Sıcak bir halde servis edin.
Afiyet olsun...