Hamur mayası, hamuru nasıl mayalıyor ? maya hamuru nasıl kabartır hamur mayası nasıl yapılır Merak ettim ve öğrendim sonunda hamur mayasının nasıl hamuru mayaladığını ve nasıl yumuşacık ekmekler, çörekler, poğaçalar meydana getirdiğini Bu da merak edilir mi canım demeyin İnsan merak ediyor işte Hamur mayası, hamuru nasıl mayalıyor ? Ev hanımlarının sıkça kullandığı maya nasıl oluyorsa o hamuru aniden kabartıp 2 katına çıkarabiliyor ve hamur yumuşak bir kıvam alıp pişince o lezzete kavuşuyor ? Maya, mantarlar grubunda yer alan tek hücresel canlılardır Çıplak gözle görülmeyecek dek minik, yuvarlak ve renksiz hücrelerden oluşan maya, sıcakla temas edince çoğalır Bira mayası olarak da aşina bu madde, başta ekmek almak üzere dağıtılmış unlu mamullerin, bira ve şarap gibi içkilerin üretiminde kullanılıyor Piyasada toz (kur) veya kalıp (yaş) halde satılıyor Ekmek yapımı sırasında hamur maya ile kabartılıyor Maya undaki nişastayı etkiliyor ve bir cins şeker olan glikoza dönüştürüyor Daha Sonra da glikozu alkol ve karbondioksite ayrıştırıyor Oluşan karbondioksit gazı mayalanan hamur içinde baloncuklar halinde dağılarak hamurun kabarmasını sağlıyor Pişirme işlemi sonunda hamura katılan suyun büyük bir bölümü, karbondioksit ve içki uçuyor Bu Nedenle ekmek gözenekli, şişkin ve yumuşak bir kıvam alıyor