Hamur nasıl yoğrulur? börek hamuru nasıl yapılır hamur nasıl yoğrulur mayasız hamur kızartması Hamur işlerinizi hazırlanmış hamurla yok kendi açtığınız hamurlarla gerçekleştirmek istiyorsanız buyrun hamur nasıl yoğurulur 1548704258 1548704258 hamurnasilyogrulur5c4f5a06395e2hamurnasilyogrulur5c4f5a06395e2 hamurnasilyogrulur5c4f5a06395e2 Genelde hamurlar, yapılacak börek çeşitlerine tarafından yoğrulur Sâde ya da mayalı Sâde mayasız hamurun yoğruluşu: Yoğrulacak hamur, işin çeşidine kadar kâfi miktarda iyi cins kısa ve öz undan alınıp, hamur tahtası misket üzerine elenir Ortası açılıp çukur yapılır İçerisine tuz, çok az yağ, yumurtalı ya da yumurtasız olarak ılık su katılır Lüzumuna tarafından yoğurt da katılır Bunlarla un harmanlanır, adamakıllı karıştırılır Yapılacak şeye tarafından ya sert, ya orta sert veya yumuşak olarak yoğrulur En iyi yoğurma şekli, unu su ile karıştırdıktan sonradan iki elin parmakları ile hamuru çekerek ve el ayalarını sürterek yoğurmaktır üstelik konut hanımlarının yaptıkları gibi yumruklamak suretiyle yoğrulur Hamur ne değin çok yoğrulursa yapılacak börek o kadar iyi olur Yoğurma işi bitince hamurun üstüne ıslatıp suyu bunalmış bir bez örtmek hamurun kabuk bağlamasını önler Eskiler hamura sâde su yerine durultulmuş küllü su ek ederek yoğururlardı Bu Nedenle yoğrulan hamurlardan yapılması icap eden börekler daha gevrek olur, yenirken ağızda erir Ama derhal odun ya da mangal kömürü külü bulmak her yerde muhtemel yok, onun için küllü su konmaz Veri elde etmek üzere küllü suyun nasıl elde edildiğini tanım edelim: 5 yemek kaşığı değin pak kül sekiz on bardak su ile karıştırılır Bir iki dakika kaynatılır Kül tencerenin dibine çöker Üzerindeki durulmuş su alınır Kullanılacak kısım bu durulmuş sudur Mayalı hamurun yoğruluşu: Evvelce betimleme edildiği gibi istenilen tedarik iyi tür böreklik un elenir, tuzu konur Bambaşka bir yerde kuru ya da yaş maya alınıp bir tutam ılık suda azıcık da şeker ilâvesiyle eritilir Yoğrulacak hamura eklenir Hepsi birlikte ılık su ile aşina şekilde yoğrulur Bir vahşi konur Üzeri örtülüp, bir bezle sarılarak kabarmaya bırakılır Hamur yarım veya bir saat içerisinde iki misli kabarır Mevsim kış ise yoğrulup, tencereye konan hamurun üstü örtülür, farklı bir tencereye el dayanacak değin su ısıtılır O suya değmeyecek şekilde mayalı tencereye oturtulur Kabarma işi tamamlandıktan sonradan istenilen şey yapılır seçme parça id