iltasyazilim
FD Üye
Hangi Baharat Neye İyi Geliyor
Hangi Baharatlar Neye Faydalıdır
Yemeklere renk ve lezzet katması için değişik baharatlar kullanırız İster yemeği pişirirken, ister piştikten daha sonra yemeği tatlandırdığımız baharatlar, mutfakta vazgeçilmezler arasındadır
Çoğu Kez kullandığımız baharatların sağlığımız için de koskocoman faydaları vardır Baharatın tıptaki faydalarının çok eskiden bu yandan bilindiğini belirten uzmanlar, Bu yöntemle tedavide kullanılan baharatlar tabi etki göstermemektedir Bu türlü tedavinin tarihi fazla eskiye dayanmaktadır diyor
Sık kullandığımız baharatlar ve faydaları
Nane : Bilhassa sinirsel olan mide yanmalarına iyi gelir Çorbalarda, et yemeklerinde, soslarda, dere ve diğer içeceklerde, hatta dondurma ve tatlılarda kullanılabilir
Tarçın : Ruhi sıkıntıları giderir Kalbi kuvvetlendirir İştah açar Tarçın, ülkemizde genellikle sütlü tatlılarda ve hamur tatlılarında, şekerlemelerde, pastalarda ve bir takım yemeklerde, boza, salep gibi içeceklerde, hatta kaynatılarak çay yerine kullanılmaktadır
Biberiye : Kabızlık giderici, hazım sistemi uyarıcısı, safra artırıcı ve idrar söktürücü olarak kullanılır Dışarıya ise iltihaplı yaraların tedavisinde kullanılır Kümes hayvanları ile yaptığınız yemeklerde, et yemeklerinde ve soslarda kullanabilirsiniz
Çörek Otu : İştah açarVucüda şiddet ve dinçlik verirMide ve bağırsak gazlarını söker Hamur işlerinin üstünde, lor ile karıştırılarak kahvaltılarda yenilebilir
Fesleğen : Yatıştırıcı, midevi, idrar artırıcı ve gaz söktürücüdür Domates salçasında, çorba ve soslarda kullanılabilir
Karabiber : Mideyi ısıtır Hazmı kolaylaştırır, iştah açıcıdır Afrodizyak özelliği vardır yaklaşık olarak her türlü yemeğe bütün olarak ya da dövülmüş toz durumunda düzenlemek mümkündür
Karanfil : Mikropları öldürür Ağrıları dindirir Sinirleri uyarır Koku giderir Çoğunlukla kompostolarda, bazı tatlılarda, şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda, bazı sos ve yemeklerde kullanılır
Kekik : Midevi, yatıştırıcı, antiseptik etkileri vardır Bademcik için kekik gargarası yapılabilir Etlerin, ızgaralann, sebzelerin, haşlanmış balıkların ve salçaların kokulandınlmasında kullanılır
*
Hangi Baharatlar Neye Faydalıdır
Yemeklere renk ve lezzet katması için değişik baharatlar kullanırız İster yemeği pişirirken, ister piştikten daha sonra yemeği tatlandırdığımız baharatlar, mutfakta vazgeçilmezler arasındadır
Çoğu Kez kullandığımız baharatların sağlığımız için de koskocoman faydaları vardır Baharatın tıptaki faydalarının çok eskiden bu yandan bilindiğini belirten uzmanlar, Bu yöntemle tedavide kullanılan baharatlar tabi etki göstermemektedir Bu türlü tedavinin tarihi fazla eskiye dayanmaktadır diyor
Sık kullandığımız baharatlar ve faydaları
Nane : Bilhassa sinirsel olan mide yanmalarına iyi gelir Çorbalarda, et yemeklerinde, soslarda, dere ve diğer içeceklerde, hatta dondurma ve tatlılarda kullanılabilir
Tarçın : Ruhi sıkıntıları giderir Kalbi kuvvetlendirir İştah açar Tarçın, ülkemizde genellikle sütlü tatlılarda ve hamur tatlılarında, şekerlemelerde, pastalarda ve bir takım yemeklerde, boza, salep gibi içeceklerde, hatta kaynatılarak çay yerine kullanılmaktadır
Biberiye : Kabızlık giderici, hazım sistemi uyarıcısı, safra artırıcı ve idrar söktürücü olarak kullanılır Dışarıya ise iltihaplı yaraların tedavisinde kullanılır Kümes hayvanları ile yaptığınız yemeklerde, et yemeklerinde ve soslarda kullanabilirsiniz
Çörek Otu : İştah açarVucüda şiddet ve dinçlik verirMide ve bağırsak gazlarını söker Hamur işlerinin üstünde, lor ile karıştırılarak kahvaltılarda yenilebilir
Fesleğen : Yatıştırıcı, midevi, idrar artırıcı ve gaz söktürücüdür Domates salçasında, çorba ve soslarda kullanılabilir
Karabiber : Mideyi ısıtır Hazmı kolaylaştırır, iştah açıcıdır Afrodizyak özelliği vardır yaklaşık olarak her türlü yemeğe bütün olarak ya da dövülmüş toz durumunda düzenlemek mümkündür
Karanfil : Mikropları öldürür Ağrıları dindirir Sinirleri uyarır Koku giderir Çoğunlukla kompostolarda, bazı tatlılarda, şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda, bazı sos ve yemeklerde kullanılır
Kekik : Midevi, yatıştırıcı, antiseptik etkileri vardır Bademcik için kekik gargarası yapılabilir Etlerin, ızgaralann, sebzelerin, haşlanmış balıkların ve salçaların kokulandınlmasında kullanılır
*