teknolojiuzmani
FD Üye
Ülkemizin dört bir yanının denizlerle çevrili olması balık çeşitliliğinin ve çokluğunun da bir göstergesi aslında... Peki bu kadar çeşit balığı ne zaman ve ne şekilde pişirirsen daha leziz olur diye düşündünüz mü hiç? İşte size M'den Z'ye lezzetli balık pişirme rehberi...
A'dan L'ye balık pişirme rehberimiz için buraya bakabilirsiniz.
1. Mercan
Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında ızgara, tava, fırında veya haşlama şeklinde pişirerek tüketebilirsiniz.
2. Mezgit
Şubat ve Mayıs ayları arasındaki zamanda buğulama, haşlama, tava veya çorba şeklinde tüketebilirsiniz. Özellikle yumurtalı tavası, domatesli sotesi sevenlere tavsiye ediliyor.
3. Mırlan Balığı (Berlam)
Ağustos ve Kasım ayları arasında buğulama, haşlama, tava, çorba şeklinde tüketebilirsiniz. Özellikle yağda unlanıp kızarmışı tavsiye ediliyor.
4. Mırmır Balığı
Ekim ve Nisan aylarında ızgara veya buğulama şeklinde pişirerek lezzetlendirebilirsiniz.
5. Minekop (Karakulak, Kötek) Balığı
Eylül ve Aralık ayları arasında ızgara, tava, haşlama şeklinde tüketebilirsiniz.
6. Orfoz
Ocak ve Nisan ayları arasında ızgara, buğulama, tava veya çorba şeklinde pişirerek yiyebilirsiniz. Özellikle fırında patates ile birlikte pişirmek lezzetine lezzet katıyor.
7. Orkinos
Mart ve Temmuz ayları arasında tüm pişirme yöntemlerini kullanarak tüketebilirsiniz. Çiğ olarak sushi yapımında kullanabilirsiniz. Özellikle baharatlı soslarla tavada pişirimi çok leziz oluyor.
8. Palamut
Eylül ve Şubat ortalarına kadar yağlı olduğundan en leziz hallerini yakalayabilirsiniz. Fakat bu aylarda pişirme yöntemini tava yerine ızgara veya fırın olarak tercih edebilirsiniz. Diğer aylarda tavası, haşlaması ve pilakisi de lezzetli olabiliyor.
9. Pisi Balığı
Özellikle Ocak ve Şubat aylarında tüketilmesi gereken Pisi balığını tava, buğulama, ızgara şeklinde pişirerek afiyetle yiyebilirsiniz.
10. Sardalye
Temmuz ve Ekim aylarında yiyebileceğimiz sardalyanın ızgarası, fırını, kağıt kebabı, buğulaması ve pilakisi lezzetli oluyor. Tavada kızartmasını da deneyebilirsiniz.
11. Sarıkuyruk
Aralık, Ocak ve Şubat aylarında tüketebileceğiniz sarıkuyruğu, ızgara ve şiş olarak leziz hale getirebilirsiniz.
12. Sinarit
İlkbahar ve yaz aylarında pek önerilmeyen sinariti ızgara, tava, haşlama, fırın ve tuzlama şeklinde pişirerek tüketebilirsiniz. Özellikle fırında patatesle pişirerek denemeniz tavsiye ediliyor.
13. Tekir
Temmuz ve Ekim ayları arasında tüketebileceğiniz tekirin tavası ve kağıt kebabını şiddetle tavsiye ediyoruz. Fırında portakal dilimleriyle birlikte de pişirerek midenize bayram yaşatabilirsiniz.
14. Tirsi
İlkbahar ve yaz aylarında yenilmesi tavsiye edilmiyor. Tuzlama, tütsü, fırın yöntemiyle pişirerek tüketebilirsiniz.
15. Tombik
Kış aylarında leziz olan tombiği Izgara, tava, fırın, haşlama, buğulama, füme şeklinde pişirerek tüketebilirsiniz. Mantar sosla harmanlanan ızgarası ve köftesinin de çok güzel olduğu söyleniyor.
16. Uskumru
Eylül ve Ocak ayları arasındaki zamanda yağlı olduğundan tavası yerine ızgarası, kağıt kebabı, dolması, köftesi ve tuzlamasını denemenizi tavsiye ediyoruz. Şubat aylarında tava, yazın ise pilaki ve tava için daha uygun oluyor.
17. Zargana (Sargan, Deniz Çulluğu, İğne Balığı)
Özellikle Ocak ayında tüketiliyor. Izgarası, çorbası ve tavada pişirilmiş hali nefis oluyor.