Hangi bitkiler hangi kanserden koruyor?
Ege Universitesi Tıp Fakultesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı oğretim uyesi Doc Dr Canfeza Sezgin'in yazdığıHangi Kansere Hangi Bitki? adlı kitaba gore;
Biberiye, brokoli, dut, greyfurt, nar, uzum ve yeşil cayın kansere karşı koruyucu etkisi olduğu acıklandı
ELMA:
Bol miktarda “kuarsetin icerir Kanser tedavisinde, kanserden korunmada, alerji ve kalp damar hastalıklarında yararlı Gunde en az kabuklarıyla birlikte 2 elma tuketilmeli
NAR:
Son calışmalar, narın kanserojen madde verilen farelerin genlerinde yuzde 30 civarında duzelme sağladığını gosteriyor İcerdiği bazı maddeler sayesinde kolesterol ve şekeri dengeleyen nar, kalp sağlığını da koruyor Bu nedenle gunde 1 bardak taze sıkılmış nar suyu icilmeli ya da 23 tane nar yemeli
KARA UZUM:
Son 10 yıl icindeki calışmalar, kara uzumun kanser onleyici rolune işaret ediyor Ayrıca kalp damar hastalıklarından da koruyor Cekirdeği ve kabuğuyla birlikte yenmesi gerekiyor Gunde 12 bardak kadar tuketilebilir
BOĞURTLEN:
İceriğindeki “eliagic asit kanserli hucrele rin olmesini sağlıyor Boğurtlen yaprakları da cok faydalı, cay şeklinde tuketilebilir
YABAN MERSİNİ:
Vucudu kanserden koruyan enzimleri aktif hale getirerek kansere yakalanma riskini azaltıyor Ayrıca kandaki kolesterol oranını duşurerek kalp krizinden de koruyor
KİRAZ:
Bol miktarda “flavon denen yaralı bir madde ihtiva eder Kanser oluşumunu ve kanserin ilerlemesini engeller Ozellikle meme, cilt, akciğer ye karaciğer gibi kanser tiplerinde etkili
KARPUZ:
A ve C vitamini yonunden zengin İcerdiği yararlı maddeler vucudu kansere karşı koruyup, toksik maddelerden arındırıyor
KIRMIZI TURP:
Akciğer kanseri riskini azaltır, meme kanserinden korur Bol miktarda turp salatası tuketin
KIRMIZI BİBER:
Zengin bir C vitamini deposu C vitamini kanser hucrelerinin buyumesini engeller ve bağışıklık sistemini zararlı maddelerden korur
BROKOLİ:
C vitamini, betakaroten, lif ve kalsiyum acısından cok zen gin Kansere karşı koruyucu maddeler icerir Ozellikle bağırsak, mesane, meme kanserlerinden korur Brokoli coğu icerik maddesini ancak ciğ yendiğinde barındırıyor Ancak haftada 2’den fazla ciğ brokoli tuketmeyin cunku tiroit yetmezliği oluşabilir
DOMATES:
Ozellikle hafif pişmiş tuketilmesi prostat problemlerinden yuzde 40 oranında korur Domatesin icindeki likopen akciğer, kolon, meme kanserini de engeller
SARMISAK:
Kanserin yayılmasını durdurur Selenyum, triptopan gi bi kan ser hucreleriyle savaşan maddeler icerir Hem kansere yakalanmaktan korur hem de kanser tedavisi sırasında kullanılır Hayvanlar uzerinde yapılan calışmalara gore sarımsak mide, meme, bağırsak, yemek borusu, prostat ve cilt kanserlerinde tumorlerin oluşmasını ve ilerlemesini engelliyor Her gun 23 diş ciğ sarımsak, 12 avuc kuru yemiş tuketilmeli
HAVUC:
Gunde 2 bardak havuc suyu icmek, prostat kanserine karşı yuzde 20 koruma sağlıyor Havucun icinde betakaroten denen cok yararlı bir madde var Betakarotenin ağız, yemek borusu ve mide kanserinde de koruyucu etkisi var
ANANAS:
Ananasın icindeki ‘bromelain’ maddesi tumor hucre gelişimini doğrudan durduruyor Ozellikle de akciğer, bağırsak, yumurtalık ve cilt kanserlerinde tumorlu hucrelerin buyumesini engelliyor
AY CEKİRDEĞİ:
Cinko ve selenyumdan zengindir Cinko vucutta C vitamininin emilmesini sağlar ve şifalı etkisini hızlandırır
BALIK: Omega 3′ten zengin balıkları secin, haftada 2 kez somon, uskumru, sardalya ve mezgit gibi omega 3 yağ asitlerinden zengin balıkları tuketmek kanserden korur Balık; meme kanserinde yayılmayı onler, bağırsak, pankreas ve prostat kanserlerinin buyumesine engel olur Ayrıca kalp krizine karşı da korur
CEVİZ:
Omega 3 yağ asitleri icerdiği icin kanserden korur Ayrıca kalp damar hastalıklarına da iyi gelir Gunde 1 avuc ceviz yiyin
COREK OTU:
Bağışıklık siteminizi guclendirmek icin gunde 1 corba kaşığı 1 corek otu yiyin Corek otu vucutta mikrop veya tumorle mucadele eden “naturel killer hucrelerinin sayılarının artmasını sağlar Yararlı etkilerini gosterebilmesi icin corek otunu oğutup toz şeklinde tuketin
FINDIK:
Kalp krizine karşı koruyucu olan E vitamini acısından zengin bir besindir Her gun yenilen bir avuc fındık kansere ve kırışıklıklara karşı koruyucudur
İcerdiği yağlar doymuştur Yani sağlığa zararlı değildir Kotu kolesterolu duşurup iyi kolesterol seviyesini artırarak kalp hastalığını onlerCeviz gibi turleri ellagic adı verilen bir tur asit icerirBu asit kanserli hucrelerin kendilerini oldurmeleri anlamına gelen apoptosis surecini başlatırKanserin ve kalp hastalıklarının onlenmesinde onemli yer tutan E vitamininden de yuksek miktarda icerirHer gun bir avuc yenmesi cok faydalıdır
İNCİR:
Potasyum, demir ve kalsiyum icerir Sindirim sistemine yardımcı olur ve modern tıp tarafından da kansere karşı koruyucu olarak onerilmektedir
ISPANAK:
Kansere, kalp hastalıklarına, yuksek tansiyona karşı cok etkili bir sebzedir
KABAK CEKİRDEĞİ:
E vitamininden zengindir Kanser hucrelerini engeller ve bağışıklık sistemini zararlı maddelerden korur
KAYISI:
Hucrelere ve dokulara zarar veren molekullerin etkisini ortadan kaldırarak kansere karşı koruyucu etki sağlar Lifli olduğu icin bağırsakları koruyucudur
KETEN TOHUMU:
Bağışıklık sistemini guclendirerek kanserden korur Ozellikle bağırsak kanserine karşı koruma sağlar, keten tohumu da oğutuldukten sonra tuketilmeli
KİMYON:
Kimyon, dereotu tohumu ve turuncgillerin kabuğu cok faydalı Limonen denen kanser savaşcısı bir madde ihtiva eder
KURU BAKLAGİL:
Haftada 2 kez kuru baklagil tuketmek cok onemli Mercimek, nohut, kuru fasulye iyi protein ve lif kaynaklarıdır Kanserin yayılmasını onleyen antikanser maddeler icerirler Vucuda zarar veren maddelerle savaşır, kan dolaşımına yardımcı olurlar
LAHANA:
Meme ve rahim kanserine etkilidir Vucutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar Kanserli hucrelerin coğalmasını onleyen karoten maddesini icerir Kandaki şeker miktarını duşurur
PİRİNC:
E ve B vitaminleri acısından zengindir Bağırsak kanserine karşı koruyucu, kolesterolu duşurucu ve kalp krizi riskini azaltıcı etkisi vardır
ŞEFTALİ:
Kansere ve kalp krizine karşı koruyucu olan betakaroten acısından da zengindirBir şeftali gunluk C vitamini ihtiyacının %50 sini karşılar
SOĞAN:
Bağışıklık sistemini guclendirirİcerdiği allicin ve sulfur ile mide ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etki sağlar
YEŞİL CAY:
Her gun yeşil cay icilmeli Gunde iki fincan yeşil cay tuketiminden sonra kana gecen kanser savaşcısı maddeler, kılcal damarlarla vucudun her hucresine taşınarak tumorlu hnhavuc suyu icmek, prostat kansucrelerin buyumesini engeller
YOĞURT:
Her gun yarım kilo yoğurt tuketmek cok onemli Evde yapılan probiyotik yoğurdun icindeki bakteriler vucudun en buyuk dostu, kanserin en buyuk duşmanıdır Ayrıca yoğurt uzun yaşamın sırrıdır Yoğurt ozellikle kolon, mide, akciğer ve meme kanserlerine karşı koruyucudur Kadınlarda meme fibrokistlerini de azaltır Bu nedenle herkesin gunde yarım kilo yoğurt tuketmesi gerekir
ZERDECAL:
Koriye karakteristik koyu sarı rengini ve lezzetini verir Kanser destek urunleri icinde en guclusudur Akciğer, kolon, karaciğer, mide, meme, yumurtalık, beyin, losemi gibi pek cok kanserde tumorlu hucrelerin buyumesini engellediği belirlenmiştir Kanserin dağılmasını engelleyerek kanser hucrelerini olmeye zorlar
ZEYTİNYAĞI:
Kandaki kolesterol duzeyini dengede tutar Antioksidan ozelliği olan E vitamini acısından da zengindir Bu sayede kalp krizi, felc, kanser ve erken yaşlanmaya karşı beyni koruyucu etkiye sahiptir
Ege Universitesi Tıp Fakultesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı oğretim uyesi Doc Dr Canfeza Sezgin'in yazdığıHangi Kansere Hangi Bitki? adlı kitaba gore;
Biberiye, brokoli, dut, greyfurt, nar, uzum ve yeşil cayın kansere karşı koruyucu etkisi olduğu acıklandı
ELMA:
Bol miktarda “kuarsetin icerir Kanser tedavisinde, kanserden korunmada, alerji ve kalp damar hastalıklarında yararlı Gunde en az kabuklarıyla birlikte 2 elma tuketilmeli
NAR:
Son calışmalar, narın kanserojen madde verilen farelerin genlerinde yuzde 30 civarında duzelme sağladığını gosteriyor İcerdiği bazı maddeler sayesinde kolesterol ve şekeri dengeleyen nar, kalp sağlığını da koruyor Bu nedenle gunde 1 bardak taze sıkılmış nar suyu icilmeli ya da 23 tane nar yemeli
KARA UZUM:
Son 10 yıl icindeki calışmalar, kara uzumun kanser onleyici rolune işaret ediyor Ayrıca kalp damar hastalıklarından da koruyor Cekirdeği ve kabuğuyla birlikte yenmesi gerekiyor Gunde 12 bardak kadar tuketilebilir
BOĞURTLEN:
İceriğindeki “eliagic asit kanserli hucrele rin olmesini sağlıyor Boğurtlen yaprakları da cok faydalı, cay şeklinde tuketilebilir
YABAN MERSİNİ:
Vucudu kanserden koruyan enzimleri aktif hale getirerek kansere yakalanma riskini azaltıyor Ayrıca kandaki kolesterol oranını duşurerek kalp krizinden de koruyor
KİRAZ:
Bol miktarda “flavon denen yaralı bir madde ihtiva eder Kanser oluşumunu ve kanserin ilerlemesini engeller Ozellikle meme, cilt, akciğer ye karaciğer gibi kanser tiplerinde etkili
KARPUZ:
A ve C vitamini yonunden zengin İcerdiği yararlı maddeler vucudu kansere karşı koruyup, toksik maddelerden arındırıyor
KIRMIZI TURP:
Akciğer kanseri riskini azaltır, meme kanserinden korur Bol miktarda turp salatası tuketin
KIRMIZI BİBER:
Zengin bir C vitamini deposu C vitamini kanser hucrelerinin buyumesini engeller ve bağışıklık sistemini zararlı maddelerden korur
BROKOLİ:
C vitamini, betakaroten, lif ve kalsiyum acısından cok zen gin Kansere karşı koruyucu maddeler icerir Ozellikle bağırsak, mesane, meme kanserlerinden korur Brokoli coğu icerik maddesini ancak ciğ yendiğinde barındırıyor Ancak haftada 2’den fazla ciğ brokoli tuketmeyin cunku tiroit yetmezliği oluşabilir
DOMATES:
Ozellikle hafif pişmiş tuketilmesi prostat problemlerinden yuzde 40 oranında korur Domatesin icindeki likopen akciğer, kolon, meme kanserini de engeller
SARMISAK:
Kanserin yayılmasını durdurur Selenyum, triptopan gi bi kan ser hucreleriyle savaşan maddeler icerir Hem kansere yakalanmaktan korur hem de kanser tedavisi sırasında kullanılır Hayvanlar uzerinde yapılan calışmalara gore sarımsak mide, meme, bağırsak, yemek borusu, prostat ve cilt kanserlerinde tumorlerin oluşmasını ve ilerlemesini engelliyor Her gun 23 diş ciğ sarımsak, 12 avuc kuru yemiş tuketilmeli
HAVUC:
Gunde 2 bardak havuc suyu icmek, prostat kanserine karşı yuzde 20 koruma sağlıyor Havucun icinde betakaroten denen cok yararlı bir madde var Betakarotenin ağız, yemek borusu ve mide kanserinde de koruyucu etkisi var
ANANAS:
Ananasın icindeki ‘bromelain’ maddesi tumor hucre gelişimini doğrudan durduruyor Ozellikle de akciğer, bağırsak, yumurtalık ve cilt kanserlerinde tumorlu hucrelerin buyumesini engelliyor
AY CEKİRDEĞİ:
Cinko ve selenyumdan zengindir Cinko vucutta C vitamininin emilmesini sağlar ve şifalı etkisini hızlandırır
BALIK: Omega 3′ten zengin balıkları secin, haftada 2 kez somon, uskumru, sardalya ve mezgit gibi omega 3 yağ asitlerinden zengin balıkları tuketmek kanserden korur Balık; meme kanserinde yayılmayı onler, bağırsak, pankreas ve prostat kanserlerinin buyumesine engel olur Ayrıca kalp krizine karşı da korur
CEVİZ:
Omega 3 yağ asitleri icerdiği icin kanserden korur Ayrıca kalp damar hastalıklarına da iyi gelir Gunde 1 avuc ceviz yiyin
COREK OTU:
Bağışıklık siteminizi guclendirmek icin gunde 1 corba kaşığı 1 corek otu yiyin Corek otu vucutta mikrop veya tumorle mucadele eden “naturel killer hucrelerinin sayılarının artmasını sağlar Yararlı etkilerini gosterebilmesi icin corek otunu oğutup toz şeklinde tuketin
FINDIK:
Kalp krizine karşı koruyucu olan E vitamini acısından zengin bir besindir Her gun yenilen bir avuc fındık kansere ve kırışıklıklara karşı koruyucudur
İcerdiği yağlar doymuştur Yani sağlığa zararlı değildir Kotu kolesterolu duşurup iyi kolesterol seviyesini artırarak kalp hastalığını onlerCeviz gibi turleri ellagic adı verilen bir tur asit icerirBu asit kanserli hucrelerin kendilerini oldurmeleri anlamına gelen apoptosis surecini başlatırKanserin ve kalp hastalıklarının onlenmesinde onemli yer tutan E vitamininden de yuksek miktarda icerirHer gun bir avuc yenmesi cok faydalıdır
İNCİR:
Potasyum, demir ve kalsiyum icerir Sindirim sistemine yardımcı olur ve modern tıp tarafından da kansere karşı koruyucu olarak onerilmektedir
ISPANAK:
Kansere, kalp hastalıklarına, yuksek tansiyona karşı cok etkili bir sebzedir
KABAK CEKİRDEĞİ:
E vitamininden zengindir Kanser hucrelerini engeller ve bağışıklık sistemini zararlı maddelerden korur
KAYISI:
Hucrelere ve dokulara zarar veren molekullerin etkisini ortadan kaldırarak kansere karşı koruyucu etki sağlar Lifli olduğu icin bağırsakları koruyucudur
KETEN TOHUMU:
Bağışıklık sistemini guclendirerek kanserden korur Ozellikle bağırsak kanserine karşı koruma sağlar, keten tohumu da oğutuldukten sonra tuketilmeli
KİMYON:
Kimyon, dereotu tohumu ve turuncgillerin kabuğu cok faydalı Limonen denen kanser savaşcısı bir madde ihtiva eder
KURU BAKLAGİL:
Haftada 2 kez kuru baklagil tuketmek cok onemli Mercimek, nohut, kuru fasulye iyi protein ve lif kaynaklarıdır Kanserin yayılmasını onleyen antikanser maddeler icerirler Vucuda zarar veren maddelerle savaşır, kan dolaşımına yardımcı olurlar
LAHANA:
Meme ve rahim kanserine etkilidir Vucutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar Kanserli hucrelerin coğalmasını onleyen karoten maddesini icerir Kandaki şeker miktarını duşurur
PİRİNC:
E ve B vitaminleri acısından zengindir Bağırsak kanserine karşı koruyucu, kolesterolu duşurucu ve kalp krizi riskini azaltıcı etkisi vardır
ŞEFTALİ:
Kansere ve kalp krizine karşı koruyucu olan betakaroten acısından da zengindirBir şeftali gunluk C vitamini ihtiyacının %50 sini karşılar
SOĞAN:
Bağışıklık sistemini guclendirirİcerdiği allicin ve sulfur ile mide ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etki sağlar
YEŞİL CAY:
Her gun yeşil cay icilmeli Gunde iki fincan yeşil cay tuketiminden sonra kana gecen kanser savaşcısı maddeler, kılcal damarlarla vucudun her hucresine taşınarak tumorlu hnhavuc suyu icmek, prostat kansucrelerin buyumesini engeller
YOĞURT:
Her gun yarım kilo yoğurt tuketmek cok onemli Evde yapılan probiyotik yoğurdun icindeki bakteriler vucudun en buyuk dostu, kanserin en buyuk duşmanıdır Ayrıca yoğurt uzun yaşamın sırrıdır Yoğurt ozellikle kolon, mide, akciğer ve meme kanserlerine karşı koruyucudur Kadınlarda meme fibrokistlerini de azaltır Bu nedenle herkesin gunde yarım kilo yoğurt tuketmesi gerekir
ZERDECAL:
Koriye karakteristik koyu sarı rengini ve lezzetini verir Kanser destek urunleri icinde en guclusudur Akciğer, kolon, karaciğer, mide, meme, yumurtalık, beyin, losemi gibi pek cok kanserde tumorlu hucrelerin buyumesini engellediği belirlenmiştir Kanserin dağılmasını engelleyerek kanser hucrelerini olmeye zorlar
ZEYTİNYAĞI:
Kandaki kolesterol duzeyini dengede tutar Antioksidan ozelliği olan E vitamini acısından da zengindir Bu sayede kalp krizi, felc, kanser ve erken yaşlanmaya karşı beyni koruyucu etkiye sahiptir