Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Hangi çay türü dişlerimizde en fazla leke oluşturur?

Hangi çay türü dişlerimizde en fazla leke oluşturur?
0
123

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Çay Oksidasyonu Ne demektir?

Tüm çaylar kamelya çiçeği bitkisinin yapraklarından elde edilir. Çay cinsleri bu yaprakların toplandıktan sonra işlenme halleri sonucunda ortaya çıkar. Çayın işlenmesine oksidasyon ya da fermantasyon ismi verilir. Beyaz, yeşil, siyah çay başta olmak üzere işlenme tipine nazaran çaylar isimlendirilir.

Çay yaprakları hasat edildikten sonra, enzimatik oksidasyon yansımasına başlaması için kasıtlı olarak kırılır ya da sarılır. Bu süreçte oksidazlar yapraklardaki klorofili modüller, daha küçük polifenoller daha büyük bir biçime bürünmek için birleşir ve yapraklar en nihayetinde kararır. Beyaz çay, çay yapraklarının hiç fermente edilmemiş; siyah çay, çay yapraklarının büsbütün fermente edilmiş halidir.

Pekala hangi çay çeşidi dişlerimizde en çok leke bırakır?

Oksidasyon sürecinde üretilen polifenollerin birden fazla, flavindir. Çaya kişisel bu polifenoller, siyah çaya yoğunluğunu ve kırmızılığını veren beğenilmeyen namlı diş lekeleyici moleküllerdir birebir vakitte. Bu nedenle çayınızın rengine bakarak lekeleme potansiyeli hakkında bir çıkarımda bulunabilirsiniz.

Gayri çay moleküllerine nazaran daha görünür lekeler üreten flavin, diş yüzeyinde bulunan proteinlere bağlanır. Bu da dişe yapışmayı sevdikleri manasına geliyor. Bir öteki deyişle; içecek ne kadar fermente edilmişse dişinizde o kadar leke bırakır.

Hem çay içmekten vazgeçmek istemiyor hem de ağır diş lekelenmesini önlemek istiyorsanız, siyah çayı azaltıp fermente edilmemiş beyaz çay ya da daha az fermente edilmiş yeşil çayı tercih edebilirsiniz. Burada unutulmaması gereken bir faktör de herkesin ağız bakım alışkanlıkları ve tükürüğünün yıkayıcı özelliği farklı olduğu için oluşan tesirler farklılık gösterecektir.

İngilizler üzere çaya süt eklemek de çayda bulunan ve dişlerimizde leke oluşumuna yol açan renkleştiricilerin kendine bağlanmasını sağlayarak dişlerimizde leke oluşumunu azaltır.

 
858,496Konular
982,170Mesajlar
30,112Kullanıcılar
Üst Alt