Mektep öncesi devirde evlatlar yılda 5-8 kere üst teneffüs yolu enfeksiyonu geçirebilir. Kimi çocuklarda hava yolları daha hassastır ve çoklukla ÜSYE'yi takiben hırıltı nefes darlığı , uzamış öksürük üzere şikayetler ile doktora başvururlar.
Mektep öncesi periyotta evlatların nerede ise % 50'sinde buna misal şikayetler görülebilir. Bu evlatların kıymetli bir kısmı büyüdükçe bu şikayetler azalır ve ortadan kaybolur fakat bir kısmında şikayetler daha ileriki yıllara kadar devam eder ve astım tanısı alırlar.
Hangi evlatların güzelleşeceğini ya da hangi evlatların hayatlarının ileriki yıllarına kadar şikayetlerin devam edeceği ya da astım tanısı alacağını evvelce kesin olarak mümkün değildir.
BUNUNLA BİRLİKTE,
Şiddetli hırıltı/bronşiolit nedeni ile sık hastane yatışları
Son 6 ay boyunca en az 3 hırıltı atağı
Ailesel astım hikayesi
Atopik dermatit
Rinit varlığı (USYE yokluğunda)
Hırıltı (Solunum yolu enfeksiyonu yokluğunda)
Yapılan testlerde allerjinin saptanması
Astım gelişimi açısından risk faktörleridir.
Mektep öncesi periyotta evlatların nerede ise % 50'sinde buna misal şikayetler görülebilir. Bu evlatların kıymetli bir kısmı büyüdükçe bu şikayetler azalır ve ortadan kaybolur fakat bir kısmında şikayetler daha ileriki yıllara kadar devam eder ve astım tanısı alırlar.
Hangi evlatların güzelleşeceğini ya da hangi evlatların hayatlarının ileriki yıllarına kadar şikayetlerin devam edeceği ya da astım tanısı alacağını evvelce kesin olarak mümkün değildir.
BUNUNLA BİRLİKTE,
Şiddetli hırıltı/bronşiolit nedeni ile sık hastane yatışları
Son 6 ay boyunca en az 3 hırıltı atağı
Ailesel astım hikayesi
Atopik dermatit
Rinit varlığı (USYE yokluğunda)
Hırıltı (Solunum yolu enfeksiyonu yokluğunda)
Yapılan testlerde allerjinin saptanması
Astım gelişimi açısından risk faktörleridir.